T-Mobile za minulý měsíc zdvojnásobil pokrytí ČR sítěmi 5G

1
T-Mobile za minulý měsíc zdvojnásobil pokrytí ČR sítěmi 5G
Fotografie: pixabay.com
  • Sítí 5G nyní T-Mobile pokrývá přes 10 % populace ČR, plán je do konce roku poskytnout signál 5G více než 25 % obyvatel
  • Rozšíření pokrytí signálem 5G znamená spuštění dalších 270 vysílačů, celkově jich T-Mobile provozuje už přes 600
  • T-Mobile umožňuje v kampusových 5G sítích datové přenosy rychlostí až 1 Gb/s a s milisekundovou latencí

T-Mobile během uplynulého měsíce více než zdvojnásobil pokrytí České republiky signálem sítě 5G, když zvýšil počet vysílačů s podporou 5G o 270 na současných více než 600. Rychlý internet přes síť 5G je nyní k dispozici 10,4 % populace ČR. Do konce letošního roku T-Mobile pokrytí opět více než zdvojnásobí na více jak 25 % obyvatel. Aktuální mapa pokrytí území ČR signálem 5G v síti T-Mobile je k dispozici na webu www.t-mobile.cz/mapapokryti.


Mobilní sítě 5G poskytují přenosovou rychlost až 1 Gb/s, vynikají minimální latencí na úrovni 1 ms a dostupností v řádu 99,999 %. Především pro aplikace průmyslové digitalizace a automatizace je vedle extrémně nízké latence důležitá i kapacita sítí 5G, která umožňuje připojení až 1 milionu zařízení na ploše 1 km². T-Mobile provozuje veřejné sítě 5G na frekvencích 1 800 a 2 100 MHz a jako první z českých operátorů také na frekvenci 700 MHz, získané v poslední aukci frekvenčních pásem. Ve své infrastruktuře pro 5G kombinuje T-Mobile technologie Ericsson a Huawei a při dalším rozvoji se soustředí především na kampusové sítě univerzitních pracovišť a řešení nejmodernějších sítí pro Průmysl 4.0.

Přínosy sítí 5G jsou aktuálně zajímavé především pro podniky, které se vydaly cestou Průmyslu 4.0, stejně jako pro výzkum a vývoj na univerzitní půdě. I proto se při nasazování mobilních technologií 5G soustředíme na kampusové privátní mobilní sítě, které umožňují vědcům, studentům a firmám rozvíjet koncepty chytrých továren budoucnosti a digitalizované výroby. Samozřejmě ale nezapomínáme na naše ostatní zákazníky, které zajímá především možnost neomezených datových přenosů v mobilní síti. Pro ně jsme od září připravili nové tarify, u kterých nikdy nenarazí na limit přenesených dat,“ říká Tomáš Verner, Manažer rozvoje ICT řešení ve společnosti T-Mobile Czech Republic.

tisková zpráva,
Diskuze ke článku
Michal Novotný
Michal Novotný
Konec roku máme za sebou a vše je stejné jako v září. Např. v celém Moravskoslezském kraji není pokrytý ani milimetr.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze