T-Mobile Wi-Fi volání je dostupné pro všechny tarifní zákazníky

11

Před pár měsíci jsme pro vás otestovali zajímavou službu Wi-Fi volání od T-Mobile. Díky té může zákazník telefonovat a zasílat SMS zprávy rovněž také přes Wi-Fi síť, a to za jednotky dle svého tarifu. Služba se tedy hodí v místech, kde je špatné pokrytí klasickým signálem. Přibyla navíc také zařízení, která Wi-Fi volání podporují.

T-Mobile spustil Wi-Fi volání do komerčního provozu i pro tarifní zákazníky. Dosud mohli tuto službu z technických důvodů využívat jen firemní klienti. Rovněž se rozšířil počet podporovaných telefonů – k přístroji Samsung Galaxy S6 edge přibyl v průběhu minulého týdne také iPhone 5s, 5c, 6, iPhone 6 Plus, 6s, 6s Plus a dále Samsung Galaxy S6. Wi-Fi volání je v současné době potenciálně dostupné pro zhruba 140 000 zákazníků, kteří využívají telefon s podporou služby.

TIP: Recenze Jak funguje T-Mobile VoWiFi v praxi? Zavoláte si i bez signálu

„Wi-Fi volání jsme uvedli jako první a stále nabízíme jako jediný český operátor,“ říká Milan Hába, ředitel technologických a obchodních inovací T-Mobile, a dodává: „Zpřístupněním služby tarifním zákazníkům plníme slib z konce minulého roku, kdy jsme Wi-Fi volání spustili pouze firemním klientům.“ V horizontu týdnů T-Mobile tuto službu zpřístupní také zákazníkům s předplacenou kartou.

VoWiFi

Wi-Fi volání je založeno na technologii Voice over Wi-Fi (VoWi-Fi) umožňující standardní mobilní volání a posílání SMS/MMS přes Wi-Fi síť, přičemž uživatel uskutečňuje hovory nebo posílá zprávy se svým telefonním číslem úplně stejně jako v mobilní síti. Služba je zdarma a pro její využívání stačí zapnout ji v menu telefonu (podmínkou je aktuální firmware a u telefonů Samsung také přístroj z distribuční sítě T-Mobile). Hovory/zprávy se účtují standardně podle tarifu zákazníka.

Služba přináší velmi kvalitní přenos hlasu s potlačením ruchů z okolí a rychlé spojení (podobně jako VoLTE). Uplatnění nalezne zejména v místech, kde mohou být problémy se sílou či kvalitou signálu mobilní sítě. Pokud je v místě Wi-Fi síť dostupná, telefon ji využije zcela automaticky. Při odchodu z Wi-Fi pokrytí hovor plynule přejde do sítě LTE jako VoLTE hovor, stejný princip se uplatňuje při přechodu z LTE do Wi-Fi. Přechod z VoWiFi na GSM a obráceně podporovaný není.

Zdroje: Tisková zpráva

Diskuze ke článku
mrtvá žížala
stejne na howno jako VoLTE, podpora jen v par ubohych modelech, hruza me objima !!!
wailord
Je nějaký odhad, která verze androidu by to mohla umět sama o sobě? :) I bez toho aby to byl firmware od tmobile?
Pietor
Paráda. V místě bydliště mám zhoršený signál a musím ho hledat... Teď už ne...:-)

To Mrtvá žížla: Jinak zcela nesouhlasím pár ubohých modelů. Řekněte mi které zařízení je nejrozšířenější? Jeden konkrétní model... A pak který výrobce má na svých telefonech stejnou nadstavbu se stejnýma funkcemi (Je to Microsoft a Apple)....
Roman Matúš Labuš
Roman Matúš Labuš
Tiež nerozumiem, je lollipop "aktuálny" firmware?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze