T-Mobile definitivně neuspěl ve sporu o výši smluvních pokut

Některé kauzy mobilních operátorů, ČTÚ a soudu trvají roky, příkladem je i případ T-Mobilu, který v roce 2013 neoprávněně účtoval zákazníkům vyšší pokuty, než měl dovoleno. Ústavní soud dal nyní zapravdu zákazníkům a ČTÚ, pokud se na vás tedy operátor neoprávněně obohatil, máte možnost získat své finance zpět soudní cestou.

Počínaje 8. 8. 2013 vstoupila v platnost novela Zákonu o elektronických komunikacích, kdy zákazník, který opouští operátora, zaplatí pouze 20 % všech závazků do konce smluvní lhůty. T-Mobile však v počátku celé kauzy účtoval zákazníkům vyšší pokuty, pokud byl tarif sjednaný před tímto termínem, a to z důvodu chybného výkladu zákona. Stejně tak nedodržel pravidlo, že změny jsou platné počínaje 8. srpnem roku 2013 a u některých závazků počítal odstupné ve vyšší hodnotě, než na jakou měl dle zákona právo.

T-Mobile

Ústavní soud dal s konečnou platností za pravdu prospotřebitelskému výkladu práva zastávanému ČTÚ v otázce limitů smluvních pokut. Zamítl totiž ústavní stížnost T-Mobile, která se dovolávala výkladu odlišného. Platí tak, že i u smluv uzavřených před 8. 8. 2013, v případě jejich předčasného ukončení po tomto datu může operátor po účastníkovi vymáhat nejvýše jednu pětinu součtu zbývajících měsíčních paušálů nebo sjednaného minimálního měsíčního plnění. Dále platí, že toto pravidlo se uplatní již od 8. 8. 2013 a nikoliv až později v závislosti na tom, kdy si operátor upravil své smluvní podmínky do souladu se zákonem.

Zákazníci, kterým byla operátorem účtována smluvní pokuta vyšší, mohou svůj občanskoprávní nárok na vrácení bezdůvodného obohacení uplatnit soudní cestou, operátor jim bude muset vrátit finanční prostředky, které zákazník již dříve musel zaplatit. Rozhodnutí Ústavního soudu je pro ČTÚ impulsem pro šetření dalších kauz, ve kterých mohou být práva spotřebitelů krácena a ve kterých byl zákazník znevýhodněn.

Zdroje: usoud.cz

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze