Střípky z Apple keynote: levnější MacBook Pro a klávesnice s číselnou řadou

7
Střípky z Apple keynote: levnější MacBook Pro a klávesnice s číselnou řadou
  • Včerejší keynote byla velice bohatá na novinky
  • Kromě nových systémů, iMacu Pro a dalších jsme se dočkali i slev a nových konfigurací
  • Dobrou zprávou je i to, že Apple nezanevřel na nejoblíbenější MacBook Air

Včerejší keynote byla plná nových produktů a vylepšených systémů. Kromě zpráv, kterými jsme vás zásobovali celý včerejší večer, došlo i na pár menších novinek, na něž se nyní podíváme.

MacBook Pro 13 bez Touch Baru a Touch ID zlevnil z 45 990 Kč na 39 990 Kč. Není to ale z důvodu, že by Apple chtěl udělat své produkty dostupnější – paměť totiž klesla z původních 256 na aktuálních 128 GB. Na druhou stranu, vylepšen byl procesor. Nově v i v základním MacBooku Pro nalezneme procesor 7. generace Kaby Lake s vyšším taktem (2,3 GHz namísto původních 2 GHz). Pokud ovšem chcete vyšší paměť, opět je nutné připlatit si oněch 6 tisíc korun. Za dvojnásobnou paměť RAM pak zaplatíte dalších 6 400 Kč.

Inovovaných procesorů se dočkal také nejmenší MacBook 12'', který nově v základu nabídne procesor 7. generace Kaby Lake (Intel Core m3) s taktem 1,2 GHz (namísto 1,1 GHz), vyšší model pak dvoujádrový Intel Core i5 s taktem 1,3 GHz. Potěší, že nové MacBooky nabídnou i rychlejší SSD, avšak přítomnost jediného USB-C mrzí dále.

Apple MacBook

Co Apple z nabídky definitivně odstranil, je MacBook Pro 2015 s mnoha konektory, včetně dnes již téměř mrtvého MagSafe. Původní model se 128GB pamětí vyšel na 39 990 Kč a nově jej nahradil zmenšený MacBook Pro bez Touch Baru.

Apple reinkarnoval i stálici v podobě MacBooku Air. Ten dostal rychlejší procesor (1,8 GHz namísto původních 1,6 GHz), ale architektura Broadwell však zůstala stejná, jako cena 30 990 Kč za 128GB variantu, za dvojnásobné úložiště pak zaplatíte 36 990 Kč. Co zklame asi nejvíce je fakt, že Apple nevylepšil displej, ani neztenčil rámečky. Je to však vcelku logické, Air by by parazitoval na MacBooku 12, který si Apple cení v základu na 39 990 Kč.

Apple MacBook Air

Apple aktualizoval i iMacy – ty mají vylepšené displeje (s jasem 500 nitů), procesory Intel Kaby Lake a rychlejší SSD. Startují na částce 33 990 Kč (za 21,5palcový model), 39 990 Kč (21,5palcový model s 4K displejem), případně na 54 990 Kč za 27palcový 5K iMac.

Je to drobnost, ale mnohé potěší. O čem je řeč? O Apple Magic Keyboard s číselnou řadou. Do této doby nebyla číselná řada u Magic Keyboard dostupná, Apple však vyslyšel nářky uživatelů a inovovanou klávesnici včera potají přidal do nabídky. Zájemce si za ní připlatí připlatí, cena se vyšplhala na 4 190 Kč. Na jedno nabití prý vydrží až měsíc, dobíjet půjde skrze standardní Lightning konektor.

Apple Magic Keyboard

Novinky se týkají také iPadů Pro. Menší iPad Pro zvětšil úhlopříčku o 20 % na aktuálních 10,5 palců, a to při zachování téměř stejných rozměrů. U menšího iPadu Pro došlo k ztenčení rámečků, což potěší. Základní varianta s 64GB úložištěm vyjde na 19 990 Kč, za model s LTE zaplatíte 23 990 Kč. Za nejvyšší konfiguraci, 512 GB + Wi-Fi Only, zaplatíte 28 990 Kč. V případě, že chcete i LTE, připravte si necelých 33 tisíc korun.

Diskuze ke článku
Xwert Is
Xwert Is
Dodnes nechápem ako sa môže Macbook považovať za pracovný stroj bez Num kláves. Bez nich si PC neviem predstaviť.
Patrik Halmi
Patrik Halmi
Nechápu proč ta klávesnice stojí takový ranec. Je to škoda, že Apple má tak drahé příslušenství jako klávesnice.
Honza
Máte tam malou chybičku. Macbook Air má procesor architektury Broadwell (pátá generace). Bohužel tomu tak je už od verze 2015. Chtělo by to upgrade, páč je to jediný rozumně dostupný model pro normálního člověka :)
Martin Fajmon
Děkujeme za upozornění

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze