Apple představil iOS 11. Spousta novinek míří na iPad

14
Apple představil iOS 11. Spousta novinek míří na iPad
  • Apple představil iOS 11, novinky míří na iPhone i iPad
  • Přichází peer-to-peer platby, vylepšené Mapy či Ovládací centrum i VR
  • Na iPadech s iOS 11 se zlepší produktivita i práce se soubory

Apple na WWDC 2017 kromě řady dalších novinek představil iOS 11. Systém, který běží na milionech iPhonů a iPadů, se dočkal jak vnitřních vylepšení, tak i nových funkcí včetně synchronizovaných iMessage či peer-to-peer plateb skrze Apple Pay. Novinek je ale mnohem více a ty nejzajímavější míří na iPad.

Vylepšení se dočkala hlasová asistentka Siri, která nyní bude znít o mnoho přirozeněji než dříve. Zajímavou novinkou je pak také schopnost Siri překládat mezi několika světovými jazyky včetně angličtiny, čínštiny, francouzštiny, němčiny, italštiny či španělštiny.

iOS 11 - Siri translate

Hlasová asistentka je také zase o něco chytřejší. Bude lépe předvídat, co budete chtít na zařízení dělat dále a dokáže vám například i doporučit zajímavý článek k přečtení. Toho docílí strojovým učením, přičemž Apple se pyšní velkým důrazem kladeným na soukromí uživatele. Data prý budou synchronizovaná mezi zařízeními uživatele, ale čitelná zůstanou jen a pouze jimi, takže k nim nebude mít přístup ani Apple sám.

iOS 11 Siri

Kompletního redesignu se dočkalo Ovládací centrum, tedy spodní výsuvný panel, který nově nabízí všechny prvky přehledně na jedné stránce. Velkou proměnou prošel také obchod s aplikacemi App Store, který nově nabízí stránku „Today“ či třeba samostatnou stránku s hrami.

iOS 11 control center

Lepší jsou nyní i Mapy, které nově ve vybraných městech nabízejí plánky vnitřních prostor, jako jsou obchodní centra a letiště. Kromě toho se naučí lépe navigovat při jízdě v autě, a to za pomoci navádění mezi jízdními pruhy. Přibyla i funkce „Nerušit za jízdy“, která zaručí, že vás při řízení nebudou rušit žádná upozornění. Příjemnou novinkou jsou rovněž upozornění na rychlostní limity.

iOS 11 driving

Novinky pro iPad

iOS 11_3

Zdaleka nejzajímavější novinky se ovšem týkají iOS na iPadu. Apple totiž konečně zapracoval na produktivitě na iPadu a přišel s celou řadou funkcí, které usnadní práci na tabletech od Applu.

Podstatného vylepšení se dočkal dok, tedy „přihrádka“ pro oblíbené aplikace. Dok se výrazně rozrostl a výrazně se zvýšily i jeho schopnosti. Nyní jej lze kdykoli vysunout ze spodní části obrazovky a využít jej pro přepínání mezi aplikacemi. Multitasking se rovněž dočkal velkých vylepšení, včetně možnosti přesouvat obsah mezi dvěma aplikacemi pouhým přetažením.

iOS 11 iPad dock

Na iPadu je nově dostupná i zbrusu nová aplikace Files („Soubory“), která je pokročilým správcem souborů s integrací celé řady cloudových služeb včetně iCloudu, Dropboxu, OneDrivu a dalších. Aplikace je dobře ovladatelná, umožňuje soubory snadno přesouvat tahem prstu a nechybí například podpora štítků.

Dostupnost

Již nyní je dostupná vývojářská betaverze iOS 11, přičemž ostrá verze má přijít tradičně na podzim. Co se týče podporovaných zařízení, systém bude možné instalovat na iPhone 5s a novější, iPady Air, iPady Pro, iPad (2017), iPad mini 2 či novější a iPod touch 6. generace.

Diskuze ke článku
Grom51
Ten control center je fakt na facku .. to dělal nějaký debilní nerd. To má jako nahradit ovládací widgety na Androidu? Jako toto nevím no, snad to půjde customizovat a nějaké ty kraviny dát pryč.
Ondřejh
To to jako nebude na iPad mini 4?
developer
Správce souborů? To je napadlo až teď.
Jindra
No já nevím, ale příjde mi to jako když pejsek a kočička vaří, takový divný splácanec. Ten appswitcher u ipadu, co je to za obludnost, stejně tak i na iphonu. Celé mi to připomíná ty čínské nadstavby androidu, systém se mění v docela slušný chaos, to zase bude návodů. No s ipadem počkám, ono je celkově dost času, bety jdou mimo mě, takže počítám až září.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze