Steve Wozniak: absence jacku na iPhonu 7 je chyba

32

Spoluzakladatele společnosti Apple, Steva Wozniaka, patrně všichni znáte. Ve firmě už dávno nepůsobí, avšak stále je aktivní na poli technologií a poměrně často se k nim vyjadřuje. Aktuálně se například kriticky vyjádřil ke kroku Applu odstranit 3,5mm jack konektor na chystaném iPhonu.

Steve Wozniak
Steve Wozniak

O chystaném iPhonu 7, který by se mohl představit již začátkem září, se spekuluje poměrně dlouho. Mezi mnoha opakujícími se informacemi je i ta, že se na novém modelu již neobjeví standardní 3,5mm jack konektor pro připojení sluchátek. Jde o poměrně zásadní a svým způsobem riskantní krok, pokud jej Apple dovede do finále. Poslech hudby tak bude možný buď bezdrátově, nebo údajně skrze nová sluchátka s Lightning konektorem.

TIP! Vše, co víme o chystaných iPhoneh 7

Toto řešení nicméně nepůsobí příliš prakticky a především donutí uživatele dokupovat nové příslušenství. Bezdrátový poslech současně nemusí kvalitou uspokojit hudební nadšence. Kriticky se k tomu vyjádřil i Steve Wozniak, spoluzakladatel společnosti Apple. Ten tvrdí, že tento krok by mohl Applu ve výsledku uškodit. Dodává také, že v dnešní době není zastáncem poslechu hudby bezdrátově. Skrze Bluetooth mu zvuk přijde plochý a nevýrazný. Na druhou stranu bezdrátový poslech hudby zcela nezavrhuje. Jen je nutné jej nadále vylepšovat a do té doby by měl být na telefonech zachován i běžný 3,5mm jack konektor.

Pravděpodobná podoba Apple iPhonu 7

Wozniak se vyjádřil i k možnosti připojení skrze Lightning konektor. Jde sice o kabelové spojení, které však bude vyžadovat nezbytnou redukci. Mnozí z vás máte, stejně jako Wozniak, svá oblíbená a třeba i velmi kvalitní sluchátka, která se spoléhají na standardní jack konektor. Pro spojení s novým iPhonem je budete nuceni opatřit speciální redukcí. Ačkoliv se to nezdá jako nepřekonatelný problém, nastane situace, že jediný iPhone bude v rámci hudebních zařízení používat zcela odlišný typ konektoru.

Nepřehlédněte: iPhone 7 nemá mít 3,5mm jack. Už se vyrábí sluchátka pro lightning

V rozhovoru pro server Financial Review se Steve Wozniak vyjádřil také k novému datovému konektoru USB-C, který si prý nemůže vynachválit a dle jeho názoru by měl Apple v tomto ohledu následovat svou konkurenci a rovněž jej využívat. Konkrétní důvody však Wozniak neuvedl, avšak jeho nadšení zřejmě pramení z používání tohoto konektoru na jeho smartphonu Google Nexus 5X.

Zdroje: afr.com, phonearena.com

Diskuze ke článku
anton
tento nech radsej nic nehovori. nula co sa len vozila pri jobsovi. jobs bol dirigent orchestru a tento clovek bol len pajkovac kablikov. apple nas zbavil diskety, cd/dvd/br a zbavi nas dalsej technologie. za par rokov si na audio jack nikto nespomenie. bt sluchadla su uz teraz standard. keby bolo podla niektorych tak neexistuje ani wifi a stale mame latriny.
Lukáš
Sice je mi tento pán nesympatický, ale má pravdu, že vypustit dnes jack z telefonu je zbytečné. Dopadne to tak, že většina zakoupí redukci a bude dál používat svoje sluchátka. Ty jednoduše vezmu a jdu, ale starat se ještě o nabíjení sluchátek a současně mít díky BT přenosu zvuku rychleji vybitý akumulátor v telefonu, o to vážně nestojím. U stereo jacku to taky nekončí jen sluchátky, dá se přes něj připojit i jiná zařízení. Osobně by mi bylo celkem dost příslušenství doma najednou k ničemu, jen díky tomu, že jedna zkostnatělá firma neumí přijít s ničím zajímavým na trh a tak se snaží lidem tentokrát vnutit pocit, že telefon bez jacku je to nejlepší co můžou mít. Obávám se, že tentokrát ale narazí a mnoho fandů svůj iphone hodí přes palubu. Stejně jako jsem to udělal já:) Oproti konkurenci jablečné telefony čím dál více zapadají v šeď.
Ynwa
Anton, tak hlavne, ze ty nejsi nula a podilel ses na vzniku nejvetsi firmy na svete :D :D :D
Ach muj boze, nektery lidi si fakt nevidej do huby. To ostatni ani nekomentuju, je mi jasny, ze na vsechno maj inteligentni odpoved :D
Ynwa
Mas*

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze