Stahujte aktualizaci iOS 7.1. Co je nového?

Apple po přibližně čtyřměsíčním čekání konečně vypustil aktualizaci operačního systému iOS na verzi 7.1. Ta přináší hned několik novinek, mezi tu nejzajímavější patří podpora CarPlay, která umožní propojení iOS zařízení s kompatibilním automobilem a následně umožní zrcadlit celé prostředí na palubní desku. Další menší změny se dotkly grafiky systému.

Nepřehlédněte:

iOS konečně povýšilo na verzi 7.1

CarPlay: zrcadlení na palubní desku

CarPlay pro nás není žádnou velkou novinkou. O tom, že Apple tuto možnost plánuje, jsme vás informovali přesně před týdnem. CarPlay se spustí na displeji palubního systému po spojení se zařízením s iOS. Poté již můžete za pomoci Siri a hlasových povelů například telefonovat, ovládat Aple Mapy, poslouchat hudbu, nebo si nechat předčítat audio knihy. Hlavní myšlenkou je snadnější přístup k telefonu, který vás nebude rozptylovat od řízení.

Ze začátku bude tato funkce dostupná na automobilech značky Ferrari, Mercedes-Benz a Volvo, další budou brzy následovat (namátkou PSA Peugeot Citröen, Ford, General Motors, Honda nebo Kia Motors). Systém CarPlay je díky aktualizaci k dispozici pro iPhony s konektorem Lightning, tedy pouze pro modely iPhone 5, 5c a 5s.

Aplikace Telefon a Kalendář

Aplikace Telefon se dočkala nových/inovovaných grafických prvků, i o těch jsme vás informovali s předstihem. Barevné pruhy se změnily na kulatá tlačítka, podobné „oválné“ změny se dočkal i slider pro vypnutí telefonu. Apple byl již dříve konfrontován, že barevné pruhy vypadají obdobně, jako je tomu u telefonů s Windows Phone. Nikdo neví, jestli Apple na tyto narážky reagoval právě tímto způsobem, nebo se mu zkrátka oválné/kruhové pojetí zamlouvá více.

iOS 7.1 na iPhonu

Mírné změny se dočkala také aplikace Kalendář, která opět (konečně) nabízí možnost zobrazení událostí při měsíčním pohledu na kalendář. Pokud často sledujete svátky, potěší vás, že je Apple do kalendáře integroval také. To, jestli se budou zobrazovat či nikoli, samozřejmě můžete nastavit.

Grafické inovace

Nově najdeme v nastavení zpřístupnění možnost, jak ztučnit písmo. Tato možnost se projeví na samotné klávesnici, v aplikaci Kalkulačka a v některých dalších aplikací. Ocení to především uživatelé s horším zrakem, pro které jsou tenké popisky hůře čitelné. Zapnout si můžete také stínování tvarů tlačítek, celkově barvy systému ztmavit a nebo zeslabit bílou barvu, aby nebyla tak agresivní. Jelikož je bílá barva v iOS 7 téměř všude, bude se tato možnost jistě zamlouvat většině uživatelů. Došlo také na spoustu drobných úprav, od kulatých tlačítek až po delší animaci zavírání aplikací. Pokud aplikaci zavřete gestem (jen na iPadu), tak se nejprve sbalí okno s aplikací a až později se zobrazí ikony. Dříve to probíhalo současně. Novinkou je také indikace blesku v aplikaci fotoaparátu.

Siri, Siri!

Změn se dočkala také i Siri, i když pro nás se jedná o změny trochu nepodstatné. Čeština samozřejmě stále chybí, některé jazyky se však dočkaly ženské alternativy (změna se týká britské a australské angličtiny a také mandarínské čínštiny). Některé další jazyky navíc zní mnohem přirozeněji, jelikož byla provedena jejich aktualizace. Novinkou je také možnost, jak Siri přinutit, aby poslouchala vaše příkazy. Jednoduše stačí, abyste po čas zadávání příkazu drželi Home tlačítko. Po ukončení vašeho požadavku stačí tlačítko pustit a Siri okamžitě provede požadovaný úkon. Praktické.

Optimalizace

Vítanou novinkou, tedy hlavně pro majitele iPhone 4 a 4S, je lepší optimalizace. Po aktualizaci na iOS 7 pocítili majitelé především „čtyřkového“ iPhone celkem razantní zpomalení, to by se mělo s aktualizací 7.1 částečně eliminovat. Eliminovat by se měly také různé záseky a menší bugy systému.

iOS 7.1 na iPadu

Další vylepšení

Aktualizace iOS 7.1 přinesla také vylepšení rozpoznání otisků prstů (TouchID) v případě modelu iPhone 5s. Další vylepšení se týká FaceTime notifikací. Pokud vám někdo volá a vy máte propojeno hned několik zařízení jedním Apple ID, po přijetí hovoru se automaticky smažou notifikace na zbylých zařízeních. Opraveno bylo také padání domovské obrazovky. Tato aktualizace navíc zabraňuje aplikování jailbreaku s názvem evasi0n. Pokud tedy na vašem zařízení jailbreak máte a nechcete o něj přijít, budete muset počkat.

Aktualizaci můžete samozřejmě provést pomocí Wi-Fi (Nastavení - Obecné - Aktualizace softwaru), telefon by vás navíc měl o nově dostupné aktualizaci sám informovat. Pokud se nenacházíte v blízkosti Wi-Fi, můžete aktualizaci provést pomocí iTunes. Aktualizace má velikost 268 MB.

Závěr

Nová verze operačního systému iOS přináší poměrně zajímavá vylepšení, lepší optimalizace potěší všechny uživatele. Na jaká další vylepšení jste narazili vy, naši čtenáři? Případně, narazili jste na nějaký nedostatek? Podělte se s námi o vaše postřehy v diskuzi pod článkem.

Zdroje: engadget.com, techcrunch.com, 9to5mac.com

Diskuze ke článku
Patrik Netexik Halmi
Patrik Netexik Halmi
Nelíbí se mi že klávesnice u iPhone 5 má tučnější písmena.
iP Man
Spokojenost, na iPhonu 4 pecka, znatelný rozdíl v otimalizaci! Systém je mnohem plynulejší se zaplými efekty a průhledností :) Vylepšen byl i herní výkon, v předchozích verzích byla většina 3D her taková nějaká rozmazaná, nyní tomu už tak není :) Na 4 roky starý telefon stále šlape jak hodinky :)
Dodiiix
Jsem zvědavý, jestli to zlepší stabilitu OS na iPadu Air, jelikož ty záseky a padání systemu jsou dosti otravné a bohužel i poměrně časté. Tím spíše, pokud k němu mám přes BT připojenou klávesnici...
Tom Fait
Prosim o radu.. Jak zobrazim v kalendari svatky? Diky za radu. Tom

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze