Srdeční záležitost! Apple Watch Series 4 odhalí arytmii s více než 98% přesností

11
Srdeční záležitost! Apple Watch Series 4 odhalí arytmii s více než 98% přesností
  • Apple Watch Series 4 dokáží odhalit fibrilaci síní (jeden z druhů srdeční arytmie) s více než 98% přesností
  • Na výzkumu prováděném na 588 pacientech se kromě Applu podílela také Stanfordova univerzita
  • Doktoři upozorňují, že hodinky samotné nemohou nahradit měření prováděné v nemocnicích a uživateli dávají pouze omezené informace

Novým Apple Watch Series 4 byla věnovaná podstatná část Keynote Jednou z jejich nejvíce zajímavých funkcí je možnost sledovat zdravotní stav uživatele, respektive jednoho z nejdůležitějších orgánů lidského těla – srdce.

EKG neboli elektrokardiogram dokáže odhalit srdeční arytmii. V případě Apple Watch Series 4 se má jednat zejména o fibrilaci síní, která je nejčastěji vyskytující se formou srdeční arytmie. Přestože tento druh arytmie není bezprostředně nebezpečný, významně zhoršuje kvalitu života a vede ke zvýšenému výskytu srdečních selhání a mozkových příhod. Na výzkumu spolehlivosti diagnózy chytrých hodinek se podílela vyhlášená Stanfordova univerzita, která Apple Watch Series 4 testovala na 588 účastnících výzkumu, z nichž polovina byla zdravá a druhá polovina trpěla fibrilací síní. Chytré hodinky dokázaly rozeznat více než 98 % pacientů s arytmií a více než 99 % účastníků výzkumu, kteří měli srdce v pořádku.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv zařadil Apple Watch Series 4 do kategorie nízkého až středního rizika určení nesprávné diagnózy. Chytré hodinky totiž mohou diagnostikovat srdeční problémy i u zdravých pacientů, případně neinformovat o srdečních problémech ty, kteří by měli navštívit doktora. Uživatelé hodinek by tak neměli spoléhat pouze na výsledky uvedené na jejich Apple Watch, neboť je evidentní, že takovéto zařízení nedokáže nahradit podrobné vyšetření ani přístroje dostupné v nemocnicích.

Technické parametry Apple Watch 4 44 mm

Kompletní specifikace
Konstrukce44 × 38 × 10,7 mm, 48 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano, zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,78" (448 × 368 px), tvar: hranatý
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: 802.11b/g/n, mobilní sítě: ?, NFC: ano
ChipsetApple S4,
Paměťvnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor? mAh, nabíjení: bezdrátové
Dostupnostzáří 2018, 12 090 Kč
Diskuze ke článku
Newek23
Kde jsou hejty na Apple? :O
Ondra
Pokud je koupim v USA bude EKG fungovat i v ČR nebo to rozezná region a funkce se zablokuje? Díky za info
Lukáš Pavelka
Lukáš Pavelka
Škoda té ceny jinak bych si je koupil.
Řezňýk
Už se těším, jak budou ER v USA zaplaveny obézními amíky, kteří si při žraní hamburgerů s hranolkami chtějí udělat EKG, ale kvůli vrstvě mastnoty na prstě jim to vyhodí chybné hodnoty a doporučí náívštěvu nemocnice.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze