Apple zkoumá, jak rozpoznat první příznaky demence u uživatelů

25
Apple zkoumá, jak rozpoznat první příznaky demence u uživatelů
Fotografie: Filip Brož, mobilenet.cz
  • Během výzkumu trvajícího 12 týdnů bylo zkoumáno 31 osob s kognitivní poruchou a 82 osob bez kognitivní poruchy
  • O těchto uživatelích bylo nasbíráno celkem 12 TB dat
  • Výzkumníci byli schopni odlišit uživatele s ranými příznaky kognitivní poruchy

Farmaceutická společnost Eli Lily, startup Evidation a technologický gigant Apple spojily síly, aby společně zjistily, zda dokáží chytré hodinky Apple Watch v kombinaci s iPhonem u svých uživatelů rozpoznat rané příznaky demence.

Tento týden zveřejněný výzkum s názvem „Developing Measures of Cognitive Impairment in the Real World from Consumer-Grade Multimodal Sensor Streams“, na který upozornilo CNBC obsahuje poznatky všech zmíněných stran. Hlavním záměrem bylo zjistit, jestli mohou data sesbíraná pomocí senzorů poukázat psychické a behaviorální příznaky kognitivní poruchy. Ve studii se mimo jiné uvádí:

Všudypřítomnost a pozoruhodný technologický pokrok segmentu wearables a mobilních výpočetních platforem (smartphony, chytré hodinky, tablety) spolu s množstvím dostupných senzorů umožňují nepřetržité sledování pacientů a jejich každodenních aktivit. Tyto informace mohou být sbírány pro účely sledování fyziologických a behaviorálních příznaků kognitivního poškození a představují nové způsoby pro detekci včasným a nenákladným způsobem.

Podle abstraktu této práce bylo zkoumáno 31 osob s kognitivní poruchou a 82 osob bez kognitivní poruchy, a to po dobu 12 týdnů. Pomocí senzorů bylo nasbíráno celkem 16 terabajtů dat, z nichž byli výzkumníci schopni odlišit uživatele s ranými příznaky kognitivní poruchy od těch, kteří byli zdraví.

Mezi hlavní rozdíly patřilo například pomalejší psaní a celkově menší objem napsaného textu. Tito uživatelé rovněž více spoléhali na pomocné aplikace a celkově posílali méně zpráv. Ve studii se ovšem neuvádí žádné dlouhodobé analýzy a ve výzkumu je potřeba ještě pokračovat. Spoluzakladatel startupu Evidation, Christine Lemke, ve vyjádření pro CNCB uvedl, že pro průzkum byla použita data z iPhonů, Apple Watch a monitorů spánku Beddit .

Rozpoznání demence v raném stádiu je přitom klíčové. Přestože prozatím nejsme schopni demenci (jejíž nejčastější příčinou je Alzheimerova choroba) zcela vymýtit, dají se příznaky zmírnit a zkvalitnit tak život postiženého. Podle dat Světové zdravotnické organizace na světě současnosti trpí demencí více než 50 milionů lidí a 10 milionů přibývá každým rokem.

Diskuze ke článku
Blue Cum
První příznak demence je koupit si takové předražené polofunkční hodinky.
Blue Scum
Demence se pozna uz jen tim, ze si nekdo koupi ten predrazeny kram s omezenym OS :D
Zdenek Mach
Zdenek Mach
Na jednu stranu propagují tzv. Screen Time a na druhou vás označí za dementy. To už je fakt moc :))) Jdu si pro jabko do zeleniny
Jíra
a já bláhový si myslel, že dementi jsou ti, co neustále hladí displej a posílají statusy ze schodů v metru atd.
dement jsem tedy já, když za celý půlden nepošlu status nebo dokonce ani nemám kam ho poslat ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze