Špičkový tablet Asus Transformer Prime představen

15

Nová generace výkonných mobilních zařízení se čtyř-jádrovým procesorem přichází. Prvním zástupcem je unikátní tablet Asus Eee Pad Transformer Prime, který je nástupcem oblíbeného Asusu Eee Pad Transformer. Přináší čipset nVidia Tegra 3, Android HoneyComb s možností update na Ice Cream Sandwich a inovovaný design.

Asus Eee Pad Transformer Prime (dále jen Asus Transformer Prime) je horkým kandidátem na nejvýkonnější tablet. Pojďme si představit nový tablet Asus Transformer Prime se špičkovou výbavou, krásným designem a unikátní konstrukcí.

Hned při prvním pohledu na fotografie nového Asus Transformer Prime si člověk řekne: "Konečně to nevypadá jak plastová hračka." Právě konstrukce byla jednou z věcí, která řadě zájemců na původním Asus Transformer dost vadila. Působil jako plastová čínská hračka. Nový Asus Transformer Prime však podle fotografií slibuje mnohem povedenější design.

Tělo samotného tabletu je totiž nově vyrobeno z broušeného hliníku, což zařízení propůjčuje nejen exkluzivní vzhled, ale také pevnou konstrukci. Tělo je navíc tenké pouze 8,3 mm a ve spojení s klávesnicí vypadá jako nová generace ultra-booků. Skvělou zprávou také je, že i při rozměrech 263 x 180.8 x 8.3 mm se podařilo hmotnost udržet na hodnotě 586 gramů. Klávesnice pak samostatně váží 537 gramů.

Asus Transformer Prime bude dostupný ve dvou barvách

Přední stranu pro sebe zabírá velký 10,1" LCD displej, který ovšem není ledajaký, je totiž typu Super IPS+. Podle Asusu tak můžete displej sledovat v úhlu +-178° a Asus také slibuje skvělou čitelnost na slunci. Skvělou odolnost displeje pak zajišťuje krycí sklo Corning Gorilla Glass. Displej má kapacitní dotykovou vrstvu a má rozlišení 1280 x 800 pixelů. Nad displejem pak nalezneme čočku 1,2Mpx kamerky společně se senzorem osvětlení.

Technologie SonicMaster a displej Super IPS+

Zadní strana je, jak už jsem zmínil, vyrobená z broušeného hliníku. Hladká záda narušují pouze mřížka reproduktoru a čočka fotoaparátu. Asus Transformer Prime je vybaven technologií SonicMaster, která slibuje čistý zvuk s širokým rozsahem. Fotoaparát však překvapí ještě více - má rozlišení 8 Mpx, auto-focus a skvělou světelnost F2,4. Navíc nabízí redukci šumu a umí nahrávat video ve FullHD rozlišení. A třešnička na dortu? Přisvětlovací LED hned vedle čočky.

Skvělá je také konektivita tabletu. Na jeho těle najdeme 40-pinový konektor pro připojení ke klávesnici a k počítači a 3,5mm jack konektor. Dále zde nalezneme také miniHDMI konektor, díky kterému můžete připojit tablet ať už k televizi nebo k projektoru. Pokud tablet zasadíte do klávesnice, tak se sada konektorů rozšíří ještě o klasické USB použitelné například s flash pamětí nebo třeba pro myš. K internetu se můžete připojit přes Wi-Fi. Výrobce bohužel zatím 3G verzi neplánuje, což je jediný zásadnější nedostatek, který by některé zájemce mohl odradit.

ASUS Transformer Prime

A čeká na nás další překvapení. Výbava, kterou Asus nacpal do 8,3 mm tenkého těla, je neuvěřitelná. Všemu vévodí čipset nVidia Tegra 3, který dělá z Asus Transformer Prime první čtyř-jádrové mobilní zařízení na světě. Pokud běží všechna jádra pak je takt 1,3 GHz. K dispozici je však páté speciální jádro, které samostatně zajišťuje běh aplikací, v případě, že není potřeba výkon čtyř jader. Toto jádro je taktováno na 1,4 GHz. Součástí čipsetu je samozřejmě i samostatný grafický procesor s 12-ti jádry. Výkon tohoto čipsetu je opravdu výborný, přičemž o uniklých benchmark testech jsme vás informovali již dříve. Čipset má k dispozici celkem 1 GB paměti RAM.

TIP! Čtyřjádrový Asus Transformer Prime prošel benchmarkem

V Asus Transformer Prime nalezneme operační systém Android ve verzi 3.2 Honeycomb, ovšem počítá se s aktualizací na Android 4.0 Ice Cream Sandwich (prosinec 2011). Operační systém může využívat 32 nebo 64 GB vnitřní flash paměti, kterou můžete dále rozšířit o paměťové karty microSDHC. Asus obohatil prostředí ještě o pár zajímavých aplikací jako je například vlastní uživatelské prostředí, kancelářský balík Polaris Office, poznámky SuperNote nebo cloudová služba MyCloud.

A co by to bylo za Transformera, kdybychom ještě nezmínili přídavnou klávesnici. Ta obsahuje celkem 83 kláves včetně kláves určených pro ovládání operačního systému, nabízí také multi-touch touchpad nebo slot na klasické SD karty. V klávesnici se také nachází další baterie (22 Wh), která propůjčuje tabletu dostatek energie pro 18 hodin běhu. Tablet má v sobě samostatnou baterii 25 Wh, která jej udrží v běhu 12 hodin.

TIP! Asus Tranformer Prime rozebrán, čtyřjádro Tegra 3 potvrzeno

Podle specifikací se opravdu zdá, že zde máme opravdu nejspíš nejlepší, nebo aspoň nejvýkonnější tablet současnosti. A cena? Kupodivu příznivá. Za verzi s 32GB pamětí zaplatíte $499 (cca 9 100 Kč) a za 64GB pak $599 (cca 10 900 Kč). Klávesnici si pak můžete přikoupit za cenu $149 (cca 2 700 Kč).

Zdroje: androidcentral.com, androidpolice.com, slashgear.com, androidcentral.com, androidcentral.com, androidcentral.com, fonearena.com, unwiredview.com

Diskuze ke článku
ko
Nevíte kolik bude stát u nás? Dík
Daff.cz
Velká škoda, že nebude osazen 3G modulem, to je u mě velké mínus... ale jinak vypadá nádherně....
Jean
Kdo má už něco menšího a USB tethering tak 3G modul nepotřebuje. Připojí se s tabletem na mobil, který funguje jako WiFi router a využívá 3G z mobilu. Pak už jen vyměníte mobil za novější třeba s LTE a brouzdáte i na tabletu rychleji. No a doma se připojíte na WiFi router za optikou nebo ADSL atp.
Michal
To je pravda, ale pokrytí 3G není aspoň u t-mobile a Vodafonu nic moc a při EDGE nejde internet a volaní, sms současně :-(. Navíc telefon při tetheringu žere dost baterku takže to není na dlouho. Osobně bych 3G uvítal, nebo existuje nějaký modem pro android tablet? Jinak je tohle pecka mašinka, už aby byla v prodeji :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze