Sony Xperia 1 VI se 7,1× teleobjektivem vás ohromí fotoaparáty i 19,5:9 displejem

27
Sony Xperia 1 VI se 7,1× teleobjektivem vás ohromí fotoaparáty i 19,5:9 displejem
Fotografie: Sony
  • Na své si přijdou také milovníci kvalitního (bez)drátového poslechu
  • Výkon obstarává Snapdragon 8 Gen 3
  • I tentokrát je nacenění novinky ambiciózní, Sony však nabízí i zajímavý dárek

Nejnovější vlajková loď společnosti Sony se v duchu předešlých modelů zaměřuje na špičkovou fotovýbavu, displej i dnes již méně tradiční vychytávky, jako je například 3,5mm jack. Čím dalším se novinka pokusí zaujmout?

Teleobjektiv s až 170mm ohniskovou vzdáleností

Bezpochyby největší zajímavostí v rámci fotovýbavy je nový 7,1× teleobjektiv, který dokáže zoomovat v rozsahu 85 až 170 mm ohniskové vzdálenosti a nabídne možnost pořizovat makro snímky díky minimální ostřící vzdálenosti ze 4 cm. Tomuto snímači pak dělá společnosti primární 48Mpx (24mm) senzor „Exmor T for mobile“, který má zajistit špičkové výsledky i při zhoršených světelných podmínkách. Výrobce dále láká na vysokorychlostní ostření s využitím technologie sledování AF, jež odhaduje pozici zachycené osoby pomocí AI. Samozřejmostí je rovněž nasazení ultraširokoúhlého objektivu s ohniskovou vzdáleností 16 milimetrů.

Výraznou inovací má být také nová fotoaplikace, která prošla velkou aktualizací, aby byla uživatelsky přívětivější. Nově jsou k dispozici přizpůsobitelné barevné předvolby či sledování fotografovaného objektu dotykem s automatickým nastavením jasu a upravením barev.

Vylepšen byl však i displeji, který rovněž těží z umělé inteligence „Powered by Bravia“, jež má na displeji telefonu vykouzlit stejnou obrazovou kvalitu jako u vyhlášených televizorů Bravia. Obrazovka je navíc mezigeneračně 1,5× jasnější pro co nejlepší čitelnost. Další velkou změnou je nasazení (pro Sony) nového poměru stran 19,5:9 či LTPO OLED technologie s rozsahem 1 až 120 Hz. Rozlišení obrazovky činí tentokrát Full HD+, aby bylo dosaženo ještě delší výdrže na nabití.

Lze se těšit i na kvalitní stereo reproduktory, jež mají být mezigeneračně rovněž výkonnější, ale také stále praktický 3,5mm jack. Pro náročné preferující bezdrátová sluchátka je pak k dispozici samozřejmě i kodek LDAC či technologie Snapdragon Sound.

Velká baterie a výkonný procesor

O výkon novinky se stará velmi výkonný, ale také efektivní čipset Snapdragon 8 Gen 3 od Qualcommu. Hráče by pak konkrétně mohla zaujmout i nová funkce Game Enhancer: FPS Optimizer pro optimalizaci snímkové frekvence na základě herního prostředí. Baterie o kapacitě 5 000 mAh má dle výrobce zprostředkovat až dvoudenní výdrž na plné nabití a umožnit přehrávání videa po dobu více než 36 hodin. Sony dále slibuje, že baterie zůstane díky šetrnému nabíjení ve špičkové kondici minimálně po dobu 4 let. Výměnou za to však není podporováno tak rychlé nabíjení, jako nabídne některá (čínská) konkurence. Sony konkrétně slibuje doplnění 50 % kapacity za 30 minut.

Z dalších parametrů japonský výrobce prozradil, že se jedná o první Xperii s parní komorou. Novinka by tak měla mít lepší termální management, i když má na tloušťku pouze 8,2 milimetrů. Hmotnost činí 192 gramů a na zařízení najdeme dedikovanou spoušť fotoaparátu, ochranu v podobě Corning Gorilla Glass či odolnost dle standardů IP65 a IP68. Zájemce potěší také příslib tří velkých aktualizací OS a 4 let bezpečnostních záplat či podpora paměťových karet o velikosti až 1,5 TB.

Cena a dostupnost

Xperia 1 VI bude k dispozici od poloviny června za doporučenou cenu 34 990 Kč ve stříbrném, černém a tmavě zeleném provedení. U vybraných prodejců bude možné Xperia 1 VI objednat ve startovací nabídce se sluchátky WH-1000XM5 v černé barvě v hodnotě 9 990 Kč, která dostanete zdarma. Nabídka platí do vyprodání zásob.

Technické parametry Sony Xperia 1 VI

Kompletní specifikace
Konstrukce162 × 74 × 8,2 mm, 192 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6,5" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 120 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 8 Gen 3, , GPU: Adreno 750
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 7, Bluetooth: 5.4, NFC: ano
Operační systémAndroid 14
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostčerven 2024, 34 990 Kč
Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Zas 35k 😂 Bože.. ale jinak výdrž je velice slušná a překonala každého. uvidíme co foťák ale jinak konečně 3 roky OS aspoň nějaký posun.
Marián Macháček
Marián Macháček
Za mě super, až škoda na tu ztrátu jemnosti displaye. Ale co se dá dělat pokud to pomůže proč ne
Ju Rgen
Ju Rgen
Vypadá to hodně dobře.. foťáky super, mel jsem na xperii rád, že šlo tocit videa na jakýkoliv objektiv ve 120fps ( to do teď neumí nikdo), telephoto s makrem vypadá taky moc fajn... ale ta podpora... Jen 3 roky, tam kde jiní už nabízejí 7 let, za levnější peníze, je to vcelku problém, a ač jsou Sony jedny z nejkvalitnějších telefonů tak tu cenovku a ještě s full hd displejem si prostě neobhájí, když v Sony hovořili o levnější Xperii tak asi mysleli stejně drahou jako minulý rok..
Franta Vomáčka
Franta Vomáčka
Vypadá parádně. Ideální telefon pro me. (Když pominu velikost) Ovšem délka podpory vzhledem k uvedené ceně nestačí. A samozřejmě promo akce k uvedení na trh formou přidání sluchátek...ach jo. Fanoušci SONY už těch sluchátek mají jistě plnou skříň. Nebo dělají dealera SONY na bazaru.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze