Jak fotí Sony Xperia 1 VI? Nová fotoaplikace a makro teleobjektiv v hlavní roli

Jak fotí Sony Xperia 1 VI? Nová fotoaplikace a makro teleobjektiv v hlavní roli
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Prohlédněte si snímky zachycené ve skleníku Fata Morgana v Botanické zahradě hl. m. Prahy
  • Jak vypadá a funguje nová fotoaplikace sdružující veškeré foto/video funkce?
  • Zachycení kvalitních makro snímků vyžaduje přesné manuální zaostření

V současnosti nejlépe vybavený smartphone Sony s označením Xperia 1 VI tradičně přináší celou řadu vychytávek, které ocení nejen milovníci značky. Nová Xperia 1 VI je však svým způsobem také revoluční, neboť Sony upustilo od některých „prvků“, které po několik generací tvrdošíjně prosazovalo, ačkoliv třeba tak docela nekorespondovaly s aktuálními trendy. Velkou změnou je například konsolidace několika foto/video aplikací do jediné, s jejíž pomocí lze obsluhovat focení, natáčení videa i aktivovat režim Pro s podrobnějšími možnostmi nastavení. V tomto článku si ukážeme, jak nová aplikace vypadá, stejně jako sérii snímků zachycených na všechny snímače včetně unikátního teleobjektivu.

Primární senzor Variabilní teleobjektiv Ultraširokoúhlý objektiv Selfie kamerka
Rozlišení 48 Mpx 12 Mpx 12 Mpx 12 Mpx
Světelnost objektivu f/1.9 f/2.3 až f/3.5 f/2.2 f/2.0
Velikost snímače 1/1,35" 1/3,5" 1/2,5" 1/2,9"
Velikost pixelů 2,24 µm 1,0 µm 1,4 µm 1,22 µm
Ohnisková délka 24 mm 85 až 170 mm 16 mm 24 mm
Stabilizace optická stabilizace optická stabilizace bez stabilizace bez stabilizace
Rozsah objektivu 84° 28/15° 123° 83°
Ostření Dual Pixel PDAF Dual Pixel PDAF Dual Pixel PDAF Fixní

Fotoaplikace podle našeho gusta

Jak již bylo zmíněno, nově se vše obsluhuje skrze jedinou fotoaplikaci, která má klasickou karuselovou nabídku (viz screenshoty) s veškerými dostupnými režimy. Některé ovládací prvky najdeme rovněž u horního rámečku, kde si lze například aktivovat Google Lens, možnost upravit nastavení přisvícení, (de)aktivovat noční a makro režim či nastavit snímkovací frekvenci a rozlišení videa. Xperia 1 VI mimochodem zvládá 4K se 120 FPS na všechny snímače s výjimkou selfie kamerky, kde je maximem 4K s 60 FPS. Velkou novinkou je nabídka „Další“, v níž najdeme možnost focení v 48Mpx nativním rozlišení, panorama, živý přenos, rozostřené video či funkci makra u teleobjektivu. Právě na tu jsme se zaměřili během návštěvy skleníku Fata Morgana v Botanické zahradě hl. m. Prahy.

Zajímavostí focení makro snímků skrze teleobjektiv se schopností ostřit již od vzdálenosti 4 centimetrů je nutnost manuálního nastavení zaostření, k čemuž slouží posuvník. Upřímně řečeno, může být někdy trochu obtížné správně zaostřit. I proto rozhodně doporučujeme aktivovat funkci zvýraznění obrysů, mít pevnou ruku a fotit objekt, který je ideálně statický nebo se co nejméně hýbe. V případě na snímcích zachycených motýlů bylo například velmi obtížné správně zaostřit, pokud byli, leč jen v mírném, pohybu. Po kliknutí na číslovku 120 (odkazující na ohniskovou vzdálenost) lze takto přiblížit až na úroveň 360 milimetrů, kvalita snímku však s vyšší úrovní přiblížení klesá, a proto doporučujeme ponechat nastavení na 120 mm. Následně je možné zachytit pěkné, barevně věrné makro snímky s dostatečně detailní kresbou.

Sony Xperia 1 VI se samozřejmě chlubí rovněž pro ni typickými vychytávkami z řada Alpha, tedy automatickým ostřením na obličej, respektive na oko (včetně zvířat), možností fotit v poměru stran 3:2 (dále 4:3, 16:9 a 1:1) či propracovaným režimem Pro (viz screenshoty). Aplikace jako taková funguje svižně, bez zádrhelů a telefon se nezahřívá ani při několikaminutovém 4K záznamu se 120 FPS. Další dojmy a zkušenosti vám přineseme v podrobné recenzi, kterou můžete již brzy očekávat.

Sony Xperia 1 VI

Rozměry162 × 74 × 8,2 mm, 192 g
DisplejOLED, 6,5" (? × ? px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 120 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen 3,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze