Sony Xperia 1 VI je věrná kořenům, přesto revoluční

První dojmy, včetně videa
20
Sony Xperia 1 VI je věrná kořenům, přesto revoluční
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Novinka si zachovala 3,5mm audiokonektor či slot pro paměťové karty
  • Zmizel však pro Sony ikonický poměr stran displeje 21:9
  • Novinkou je rovněž 3,5 až 7,1násobný teleobjektiv

Sony Xperia 1 VI je horkým želízkem v portfoliu japonského výrobce, který se již nyní pochlubil velkým zájmem ze strany zákazníků na českém trhu, přestože se novinka začne oficiálně prodávat až 17. června. Jaké jsou naše dojmy z tohoto na první pohled prémiového smartphonu, který prošel (alespoň na poměry japonského konzervatismu) poměrně výraznými mezigeneračními změnami?

Sony Xperia 1 VI je věrná kořenům, přesto revoluční. Jaké jsou první dojmy?

Obsah balení nepřekvapí, design přitahuje pozornost

Sony Xperia 1 VI je dodávána, stejně jako například předešlý model a další produkty této značky, v papírovém „krytu“, který kromě telefonu samotného skrývá již jen legislativou vyžadované papírové manuály. Sony tak v tomto ohledu (rozuměj environmentálním přístupu) předběhlo Apple a lze předpokládat, že se absencí adaptéru i kabelu brzy inspirují další výrobci.

Novinka je nabízena ve třech barevných provedeních, kdy jsme obdrželi zelenou (khaki) verzi. Výrazným prvkem je rozhodně mřížkované provedení boků, díky čemuž novinka neklouže v ruce. Zásadně se na tom podílí i povrchová úprava zad, jež mají velmi příjemné vroubkování a na první pohled klamou použitým materiálem. Výrobce sice použil sklo Gorilla Glass Victus, ale pocitově připomínají záda (právě díky vroubkování) spíše plast. Sony Xperia 1 VI jako celek však působí patřičně prémiově a dopomáhá tomu rovněž kvalitní haptická odezva.

Velkou změnou je pak úprava poměru stran displeje, od čehož se odvíjí i rozměry zařízení. Novinka je tak mezigeneračně nižší, zato je však širší. Rozměry činí 162 × 74 × 8,2 mm oproti 165 × 71 × 8,3 mm u Xperie 1 V. Telefon se v ruce příjemně drží, přestože se jedná o vcelku zásadní odklon od toho, co Sony několik let prosazovalo, tedy filmový poměr stran displeje 21:9, zařízení tato změna podle nás pozitivně prospěla.

Samotný poměr stran obrazovky, který je nově 19,5:9, však není jedinou změnou, neboť byl vylepšen i zobrazovací panel. I z krátkého používání chválíme mezigeneračně vyšší maximální jas, který zajistí špičkovou čitelnost i na velmi ostrém světle, ještě více pak nasazení technologie LTPO, kterou Sony dlouhodobě ignorovalo. Ta umožňuje chytřejší regulaci obnovovací frekvence, čímž se šetří energie, maximum přitom činí 120 Hz. Xperia 1 VI však zároveň zůstala svá, neboť si zachovala rámečky kolem displeje, slot pro paměťové karty o velikosti až 1,5 TB či 3,5mm audiokonektor. Ten byl rovněž vylepšen a nabízí o 50 % výraznější oddělení levého a pravého kanálu.

Nová baterie, vyšší výkon a 7,1× teleobjektiv

Kromě upraveného výzoru jsme se dočkali rovněž nasazení odpařovací komory, což je v případě telefonů Sony premiéra. Díky tomu by každopádně mělo být zajištěno dosažení vyššího výkonu po delší čas, což se hodí nejen při delším natáčení 4K videa během teplého letního počasí, ale také u hraní her či jiných (na výkon náročnějších) aktivitách.

Sony Xperia 1 VI

Na pohled skrytou inovací je rovněž nasazení nového typu baterie, která má vyšší energetickou hustotu, jak jsme se dozvěděli od zástupců Sony. Baterie si zachovává mezigeneračně stejnou kapacitu 5 000 mAh, je však fyzicky menší. Lze předpokládat, že Sony Xperia 1 VI bude bez větších problémů zvládat i dva dny na plné nabití, další dojmy si však necháme až na klasickou recenzi. Na závěr se sluší zmínit fotovýbavu, u níž je letos nejzajímavější nový teleobjektiv s rozsahem optického zoomu 3,5× až 7,1×. Zmíněný teleobjektiv navíc dokáže fungovat také jako makro senzor a ve fotoaplikaci, která nově shrnuje tři předešlé aplikace do sebe, je pro focení makro záběrů připraven speciální režim. Brzy se můžete těšit na fotočlánek s ukázkami snímků, ale také přepracované fotoaplikace.

Ptejte se, co vás zajímá

Novinku právě začínáme testovat a vy se můžete ptát na vše, co vás ohledně Xperie 1 VI zajímá. Odpovědi najdete zde v komentářích, případně v podrobné recenzi.

Sony Xperia 1 VI

Rozměry162 × 74 × 8,2 mm, 192 g
DisplejOLED, 6,5" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 120 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen 3,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh
Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
To radši Pixel a mít klid než Sony co jede zbytečně vysokou cenu, a foťák zaostává za každým. Jako jo má super výdrž neříkám to by se mi líbilo na Pixelu ale to je asi tak vše. Uvidíme co 9 když tak si počkám ještě rok s 6 Pro a pořídím 10ku s TSMC 3nm G5..
Martin Vit
Martin Vit
Mě by nejvíce zajímalo, jak telefon obstojí při zatížení např. natáčení 4K videa, hraní her na slunci při vyšších teplotách. Zda bude opět padat a dané aplikace nepůjdou spustit, jak tomu bylo v předcházejících modelech nebo konečně obstojí, díky výparníkové komoře. Pokud budete dělat videorecenzi a máte stále k dispozici Xperii V, stálo by za to vyzkoušet displej telefonů vedle sebe na něčem stejném, hodně kontrastním a barevném, zda je opravdu poznat downgrade ze 4K rozlišení. Samozřejmě plnohodnotnou recenzi fotoaparátu, kde bych rád viděl náročné podmínky, které prověří dynamický rozsah telefonu, fotografie lidí v protisvětle, fotografie za zhoršených světelných podmínek, kontrastní scény a rychlost závěrky u pohybujících se předmětů, tedy vyzkoušet shutter lag.
Děkuji a hezký den všem.
Ben Ben
Ben Ben
Po dlouhé době Xperia, co se mi líbí. Jen škoda těch šílených 35k. Tuhle cenu si neobhájí z mého pohledu asi žádný telefon a kor ne aktuální Sony.
Lukáš Kratochvíl
Já se těšim na recenzi xperia 10VI. Mám 10III tak třeba mě už přesvědčí výměna. Zatim jsem ale maximálně spokojen i po 3 letech. Baterka také stále super

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze