Sony VAIO DUO 11 představen: Windows 8 s vysouvací klávesnicí

Sony se začíná seriózně zajímat o trh tabletů a podobných přenosných zařízení a podle všeho nehodlá ponechat nic náhodě. Po stylovém tabletu Xperia Tablet S přichází na řadu nekompromisní hybrid VAIO Duo 11, který kromě výkonného hardwaru přinese ještě vysouvací klávesnici a systém Windows 8.

Sony tak chce dosáhnout na všechny oblasti trhu a přinést zařízení pro všechny druhy zákazníků. VAIO Duo 11 přitom nabídne opravdu zajímavé prvky, a to jak pro práci, tak zábavu. Navíc v sobě kombinuje sílu notebooků s elegancí tabletů, takže rozhodně nebude postrádat klientelu. A Sony se jako vždy nebojí experimentovat a konstrukce je tak skutečně zajímavá.

Oficiální obrázky tabletu VAIO Duo 11

Originální konstrukce

Přístroj je navíc sestaven takovým způsobem, že je těžké jej přiřadit do nějaké konkrétní kategorie. V zavřeném stavu měří VAIO Duo 11 320 x 199 x 17,85 mm s hmotností 1,3 kg, což rozhodně není málo. V tomto stádiu jej lze používat jako klasický tablet s velkým dotykovým displejem. Nechybí ani stylus pro kreslení a psaní poznámek přímo na displej. Stačí jej ale rozevřít a tablet se transformuje na notebook s plnohodnotnou hardwarovou klávesnicí a stojanem.

Přístroj tak ideálně poslouží jak v kanceláři pro plnohodnotný pracovní zážitek, tak na cestě pro zábavu a relaxaci. Jediná nevýhoda na cestě tak je vyšší hmotnost a o něco větší rozměry, než jsme u tabletů zvyklí, to už je ale daň za jeho všestrannost.

V útrobách pak nalezneme hardware hodný stolního počítače, navíc v několika variacích. Nechybí výkonný procesor Intel Core i7-3517U (případně také Intel Core i5 a Intel Core i3), dále operační paměť o velikosti 4 GB DDR3L (k dispozici také 8 GB DDR3L) a interní úložiště o velikosti 128 GB (případně 256 GB). Nakonec nemůžeme zapomenout ani na grafický čip Intel HD Graphics 4000.

Krása ze všech stran

Milovníky kvalitní podívané potěší velký 11,6 palcový displej s rozlišením 1920 x 1080 pixelů, Bravia enginem a poměrem stran 16:9. Displej má být skvěle čitelný na slunečním světle a nabízet dobré pozorovací úhly ze všech stran.

VAIO Duo 11 hodlá přinést maximální možnou míru připojení, takže na jeho těle očekávejte všemožné porty včetně USB 3.0, HDMI, Bluetooth Smart Ready, NFC, DLNA, Ethernet a VGA portů. Samozřejmostí jsou dvě HD kamery, jedna zezadu, druhá zepředu pro videohovory.

Sony navíc v základu slibuje několik unikátních aplikací, které doplní široký sortiment možností tabletu. Zmíněna byla například aplikace Active Clip, která pomůže s úpravou a editací fotografií a grafiky. Note Anytime uživateli dovolí psát rychlé poznámky prostřednictvím dotykového pera. Zajímavě zní také PowerPoint s podporou stylusu, který budete moci počas prezentace dokreslovat požadované prvky.

Sony VAIO Duo 11 by se měl začít prodávat v říjnu letošního roku. Cenová hladina zatím nebyla odhalena, ale cenovka rozhodně nebude nízká.

Zdroje: engadget.com, gdgt.com