Samsung ATIV Tab s Windows 8 RT: první dojmy a video z IFA 2012

Kromě tabletů řady ATIV Smart PC se na výstavě IFA 2012v Berlíně Samsung pochlubil ještě jedním tabletem, který nese jednoduchý název ATIV Tab. Na první pohled vypadá ale úplně stejně, jen mu chybí klávesnice. Rozdíly tam ale jsou, a ne malé Změnou prošel totiž také systém a v ATIV Tabu běží Windows 8 RT.

Stánek Samsungu na veletrhu IFA 2012 v Berlíně byl obrovský. Při procházení místy, kde se nacházely tablety, jsme se setkali s na první pohled dvěma stejnými tablety. Jeden se jmenoval Samsung ATIV Smart PC a druhý Samsung ATIV Tab. Jedinou patrnou odlišností byla absentující klávesnice u druhého jmenovaného. Při bližším prozkoumání ale vyplavaly na povrch další odlišnosti.

ATIV Tab nebo ATIV Smart PC? Design je skoro stejný

Design stejný, výbava odlišná

Odlišnosti se však děly většinou až pod kapotou, protože design je opravdu takřka úplně stejný. Opět jsou použité jen obyčejné plasty, zde se Samsung zřejmě nikdy nepoučí. Bohužel se i tentokrát lehce pohybuje zadní kryt a nám nezbývá doufat, že to Samsung ještě trochu doladí, než nažene řadu ATIV na pulty obchodů. Na čelní straně se nachází 10,1 palcový displej, což je první změna. Vyšší modely s klávesnicí operují s klasickými 11,6 palcovými notebookovými displeji. ATIV Tab je tak o něco menší i lehčí. Rozlišení displeje ale zůstalo zachováno, a tak si i na deseti palcích budete užívat „notebookových“ 1366 x 768 pixelů. Z obou stran displeje se nachází reproduktory, které jsou totožné, jako má letošní řada Galaxy Tab.

Potěší příjemná tloušťka 8,9 milimetrů

Poněkud matoucí je i přítomnost pojistek na spodní hraně, které jakoby čekaly na připojení klávesnice. Nicméně o žádné řeč nebyla, a půjde zřejmě jen o připojitelný dock. Když si tablet prohlédneme dále obvodu, najdeme pod krytkou klasický USB konektor nebo microHDMI koenktor. Oproti podobným tabletům s Androidem tak dvě citelné výhody. Hned vedle je slot pro paměťové karty microSD, a to až do kapacity 64 GB. Když připočteme interních 32 nebo 64 GB, získáme opravdu velký úložný prostor. Naopak zamrzí, že se tablet zatím bude nabízet jen ve Wi-Fi verzi. Slot na SIM kartu totiž chybí.

Samsung ATIV Tab – první pohled z IFA 2012

Windows 8, ale RT

Další významná změna se udála u operačního systému. Namítáte, že tu přeci jsou „osmičky“? Máte pravdu, jsou, jenže ve verzi RT. Co to znamená? Podoba je takřka stejná. Opět je tu nové prostředí Windows 8 uzpůsobené na dotyk a dříve nazývané Metro, opět máte možnost se přepnout do klasického desktopového zobrazení a udělat v něm vše, na co jste zvyklí z počítače. Zádrhel přijde v momentě, kdy byste chtěli nainstalovat programy, které máte na svém PC. To už totiž nepůjde. Verze RT je totiž uzpůsobena pro procesory architektury ARM a klasické PC programy v nich nespustíte. Jediným oficiálním zdrojem tak bude integrovaný Obchod v prostředí Modern UI (dříve Metro). Tablety s Windows RT jsou opravdu spíše přímou konkurencí pro Android a iOS, i když oproti nim obsahují rovněž navíc klasické „počítačové“ prostředí. Naštěstí ale nechybí kompletní kancelářský balík Microsoft Office, který se navíc nijak neliší od tabletů či počítačů s plnohodnotnými Windows 8.

Zadní strana vypadá pěkně, ale jde pouze o plast

O plynulost se stará dvoujádrový procesor taktovaný na 1,5 GHz, kterému sekundují 2 GB paměti RAM. Otázka plynulosti je tudíž takřka zbytečná, neboť vše běhá ukázkově svižně. O přísun energie se stará Li-Ion baterie s kapacitou 8200 mAh.

Nechybí USB a microHDMI, slot na SIM kartu však ano

O úspěchu ATIV Tabu rozhodně zřejmě až cena, kterou Samsung prozatím tají. V případě tohoto modelu totiž bude hodně záviset, zda bude cena adekvátně nižší, než v případě vyšších tabletů řady Smart PC. Také bude důležité, jak cenu Samsung postaví v porovnání s podobnými tablety s Androidem. Jak se vám nejnižší tablet s Windows 8 RT od Samsungu líbí? Uvažujete o brzké koupi nějakého tabletu s tímto systémem?

Technické parametry Samsung ATIV Tab

Kompletní specifikace
Konstrukce265,8 × 168,1 × 8,9 mm, 570 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 10,1" (1 366 × 768 px)
Fotoaparát5 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus APQ8060A, CPU: 2×1,51 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémWindows 8 RT
Akumulátor8 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ1 2013, 17 990 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze