Samsung ATIV Tab s Window 8: soupeř pro Microsoft Surface?

2

Jednou z novinek letošního veletrhu IFA v Berlíně je i nový tablet Samsung ATIV Tab. Jak již název napovídá, nejde o žádného pokračovatele Androidí řady Galaxy, tentokrát se Samsung vydal na pole jím dosud moc neprobádané. Jde o tablet, který běží na operačním systému Windows 8. Bude s ním mít Samsung úspěch?

Máte už dost iPadů či tabletů s Androidem? Pak jistě pokukujete po nějakém tabletu na platformě Windows 8. Jedním z vašich favoritů by mohl být nově představený Samsung ATIV Tab.

Je příjemně lehký

Samsung ATIV Tab se řadí do kategorie těch větších tabletů, má úhlopříčku 10,1 palců a rozměry 265,8 x 168,1 x 8,9 milimetrů. Vzhledem k jeho velikosti není překvapivě až zase tak těžký. Má zhruba o 100 gramů méně, než například konkurenční nový iPad. Nižší hmotnost je docílena použitím slabší baterie, než v případě iPadu, ATIV Tab pohání baterie typu Li-Ion s kapacitou 8200 mAh.

Displej mohl mít o řadu vyšší rozlišení

Displej tabletu je podle specifikací obyčejný LCD panel s HD rozlišením, to znamená 1366 x 768 bodů. Nad displejem je čočka kamery s rozlišením 1,9 MPx, druhá kamera je na straně zadní, ta má rozlišení 5 MPx. Mimo fotografií zvládne i nahrávání videa v kvalitě 720p. Dekódovat video při přehrávání zvládne tablet i v kvalitě 1080p, vzhledem s nižšímu rozlišení displeje to ale nemá moc smysl, obraz se stejně musí přepočítat na rozlišení nižší.

Hardwarově je dobře vybaven

Po hardwarové stránce máme tu čest s dvoujádrovým procesorem na frekvenci 1,5 GHz, tomu asistuje paměť RAM o velikosti 2 GB. Úložné paměti je také dost, do prodeje půjdou modely s 32 a 64 GB. Příjemnou zprávou je i podpora microSD paměťových karet, do maximální velikosti 64 GB. Tablet obsahuje senzor pohybu (akcelerometr), elektronický kompas, senzor okolního osvětlení, gyroskop a Grip senzor.

Tabletu nechybí stále populárnější podpora NFC, v kombinaci s Bluetooth nebo Wi-Fi s ní budete moci pohodlně přenášet soubory mezi dvěma různými zařízeními. Bluetooth je zde přítomno samozřejmě v té nejnovější verzi 4.0, Wi-fi zvládne přenosové rychlosti ve specifikacích 802.11 a/b/g/n (2,4 a 5 GHz). Kromě toho tento integrovaný bezdrátový modul podporuje i Wi-fi Direct a Wi-Fi Channel Bonding.

Připojíte k němu řadu periferií

Díky USB portu s podporou USB Host a uHDMI portu je zaručena kompatibilita s celou řadou periferií, například s tiskárnami, klávesnicemi, projektory, externími monitory a podobně. Pro účely navigace je možno využít GPS nebo ruský systém Glonass.

Pohodlná editace dokumentů díky Microsoft Office

Softwarová výbava bude víceméně standardní, jak jste zvyklí z telefonů řady Windows Phone nebo počítač s Windows. Pro surfování poslouží prohlížeč Internet Explorer ve verzi 10, dokumenty lze vytvářet, editovat a prohlížet v kancelářské sadě Microsoft Office. Dále zde nalezneme aplikace Bing Search, Bing Map, Skydrive, Windows Store a další.

Bude se Apple opět soudit?

A co na tento tablet bude říkat Apple? Nepustí se zase se Samsungem do soudního sporu o to, že ATIV Tab opět připomíná iPad? Jistá podobnost tu samozřejmě je. iPad má stejné oblé rohy, velmi podobný hliníkový zadní kryt, dokonce i tlačítko pod displejem je podobné tomu, které je na iPadu. Jediný rozdíl oproti iPadu je, že je na delší straně a celý tablet je standardně orientován naležato. Na přední straně vedle displeje nalezneme také stereo reproduktory. Bude to Applu stačit? Co myslíte?

Datum prodeje a cena dosud neznámé

O dostupnosti ani ceně zatím nepadlo ani slovo, určitě ale bude Samsung ATIV Tab k mání do konce roku. Počítáte do budoucna s tabletem na platformě Windows 8? Nebo sáhnete po zaběhnutých platformách Android a iOS? Či nevidíte ve vlastnictví žádného tabletu smysl? Vaše názory si rádi přečteme v diskusi pod článkem.

Technické parametry Samsung ATIV Tab

Kompletní specifikace
Konstrukce265,8 × 168,1 × 8,9 mm, 570 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 10,1" (1 366 × 768 px)
Fotoaparát5 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus APQ8060A, CPU: 2×1,51 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémWindows 8 RT
Akumulátor8 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ1 2013, 17 990 Kč
Diskuze ke článku
Trey Sand
Osobně vždy bude záležet na počtu a zajímavosti aplikací. Office je sice zajímavý ale kdo dneska na tabletu píše... Osobně nevidím moc výhod pro člověka s Androidem aby měl ještě android tablet nehledě na to když má v mobilu třeba 4 jádra tak tablet bude používat tak na internet a hry a mobil přestane používat. Pokud budou aplikace předělavat pro "Metro" v hojném počtu a budou vypadat dobře a funkčně tak bych je podpořil protože tablet má PC blíž než mobil co se týká použití a mít v PC stejný systém jako v tabletu by bylo super. Narozdíl od platforem Android a iOS kdy android stolní systém nemá a iOS a OSX jsou od sebe na míle daleko.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze