Sony Xperia 5 V
recenze

Sony Xperia 5 V

Tvrdohlavá Japonka s puncem exkluzivity
9

Příjemně kompaktní rozměry, displej bez výřezů či slot pro paměťové karty a 3,5mm jack, ale také chybějící teleobjektiv či jen 128GB úložiště. Nová Xperia 5 V dorazila letos s mírně rozporuplnou výbavou. Jak se povedla? To prozradím v této recenzi.

Telefony Sony zůstávají dlouhodobě věrné své identitě a u nové Xperie 5 V se v tomto ohledu zhola nic nemění. Již na první pohled snadno rozpoznatelný smartphone (což je v dnešní době stejně vypadajících „placek“ sám o sobě menší zázrak) přináší mezigeneračně několik vylepšení, avšak v některých jiných oblastech je patrná typicky japonská sveřepost. Jak jsem byl nakonec s novinkou spokojen? A dokázala mě pětková řada Xperie i letos zaujmout?

Sony Xperia 5 V – videorecenze

Technické parametry Sony Xperia 5 V

Kompletní specifikace
Konstrukce154 × 68 × 8,6 mm, 183 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6,1" (2 520 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 120 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 8 Gen 2, , GPU: Adreno 740
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6E, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 13
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostříjen 2023, 24 990 Kč

Obsah balení: Sony to bere vážně

V podstatě všechny nové produkty Sony se vyznačují maximálně environmentálním balením, tedy absencí klasické krabičky, k jejíž výrobě je potřeba nemalé množství surovin a častokrát je i zbytečně rozměrná. Tu u Xperie 5 V (stejně jako u Xperie 1 V) nahrazuje Sony miniaturní krabičkou z recyklovaného materiálu, který lze znova recyklovat. Pokud jsou vám smartphony Sony blízké, nepřekvapí vás ani již tradiční absence kabelu či adaptéru. Osobně se mi design balení velmi líbí i po designové stránce, obdobnou krabičku lze pak najít třeba i u nedávno testovaných sluchátek Sony WF-1000XM5.

Líbilo se nám
  • maximálně environmentální balení

Konstrukční zpracování: styl má v DNA

Stejně jako u Xperie 1 V, i pro Xperii 5 V platí, že po designově stránce se jedná o velmi vkusně vypadající a celkově i velmi stylové zařízení, jež se mi zejména v testovaném stříbrném provedení velmi líbilo a strhávalo na sebe i patřičnou pozornost. Jediné, co mě trochu zamrzelo, je rozhodnutí Sony u Xperie 5 V nasadit standardní ploché rámečky, tedy nikoliv ty s vroubkováním, které najdeme právě u vlajkového modelu. Ve své podstatě to ničemu nevadí a jedná se především jen o designovou rozdílnost, právě mřížkování by však podle mě dodalo Xperii 5 V ještě trochu víc stylu.

Co se každopádně nemění, to jsou použité materiály tedy nejnovější Corning Gorilla Glass 2 (skleněná jsou záda a samozřejmě i displej) či hliníkové rámečky v matné povrchové úpravě. Kromě schopnosti velmi dobře odolávat nevzhledným otiskům oceňuji rovněž prémiovou haptickou odezvu (jednu z nejlepších u smartphonů s Androidem) i mnou velmi oblíbený slot pro dvojici nanoSIM, případně kombinaci jedné nanoSIM a jedné microSD karty o max. kapacitě až 1 TB. Ten lze navíc kdykoliv pohodlně vytáhnout pouze za pomoci nehtu, není tedy vyžadován žádný speciální nástroj.

K DNA Xperií patří rovněž dvojitá certifikace odolnosti dle IP68 a IP65, stejně jako kapacitní čtečka otisků prstů na pravém boku, jež fungovala spolehlivě a pohotově. Opomenout nelze ani dedikované tlačítko fotoaparátu (spoušť), jež je dvoustupňové. U nových iPhonů 15 Pro lze tzv. akční tlačítko použít rovněž jako spoušť fotoaparátu, není však dvoustupňová. V tomto ohledu má tak Xperia stále konkurenční výhodu.

Líbilo se nám
  • slot pro SIM a paměťovou kartu, který lze vytáhnout nehtem
  • praktické zpracování rámečků a zad
  • odolnost dle IP68/IP65
  • rychlá čtečka otisků prstů
  • prémiová haptická odezva

Displej: Full HD+ plně postačí

Displej Xperie 5 V se mezigeneračně nijak výrazně nezměnil, ačkoliv výrobce během briefingu prozradil, že se jedná o odlišný panel, avšak bez parametrových rozdílů. Těšit se tak můžete na 6,1" OLED obrazovku se schopností vykreslit více než miliardu barevných odstínů, Full HD+ rozlišení je pak na danou uhlopříčku (upřímně i na větší) zcela dostačující.

Velmi rychle si rovněž zvyknete na absenci jakéhokoliv výřezu či průstřelu, ačkoliv jsou rámečky o něco širší. V nich se však ukrývají reproduktory a nahoře i selfie kamerka, své odůvodnění tedy mají. Oblastí, kde by Sony mělo inovovat, je nasazení technologie LTPO. Výdrž telefonu je výtečná, avšak LTPO obrazovky dnes najdeme i v levnějších smartphonech, než je Xperia 5 V. Také management změny obnovovací frekvence by si zasloužil upgrade, uživatel má totiž na výběr pouze mezi 120 Hz a 60 Hz, nic mezi tím, což je opět škoda. S aktivovanými 120 Hz se každopádně můžete těšit na krásně plynulý obraz, který oceníte třeba při skrolování textem. Díky poměru stran 21:9 se čtou na Xperii knihy (a text) obecně velmi příjemně, pochopitelně jej oceníte i při sledování videí v tomto filmovém poměru stran. Nechybí ani podpora HDR10+, Dolby Vision se však nekoná.

Na displeji nové Xperie 5 V si rovněž můžete užívat výhod platformy Bravia Core

Podobně jako v jiných systémových nastaveních má uživatel i u zobrazení široké možnosti nastavení kvality obrazu (včetně režimu autora pro maximální věrnost), což oceňuji (viz screenshoty). Jediný přepínač pro obnovovací frekvenci pak v tomto kontextu působí trochu jako pěst na oko. Nakonec zmíním maximální jas, který byl zcela dostačující pro používání venku i na sluncem zalitém Zakynthosu v pravé poledne, ale také velmi nízký minimální jas, který zase oceníte například při používání telefonu před spaním.

Líbilo se nám
  • celistvý displej bez průstřelu či výřezu
  • kvalitní OLED
  • dostačující maximální jas
Nelíbilo se nám
  • omezená regulace obnovovací frekvence (displej není LTPO)

Zvuk: prostě paráda

Podobně jako u Xperie 1 V, i Xperii 5 V musím pouze chválit, když přijde na reproduktory. Ty jsou tradičně dva a směřují přímo k uživateli, což je samo o sobě velká výhoda, neboť se nemusíte obávat toho, že si výdechy reproduktorů zakryjete dlaněmi. Druhou nespornou předností je špičková kvalita, ať už jde o hlasitost či hutnost zvuku, kterému nechybí basy, klidně tak nahradí i menší přenosný reproduktor. Sony ostatně letos nasadilo nový zesilovač, který má mezigeneračně kvalitu ještě vylepšit, nezapomnělo však ani na stále velmi praktický 3,5mm jack pro sluchátka či mikrofon.

Líbilo se nám
  • špičkové hlasité reproduktory
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: sázka na jistotu

Sony Xperia 5 V spoléhá na velmi povedený procesor Snapdragon 8 Gen2 vyráběný v továrnách TSMC. Jedná se svým způsobem o sázku na jistotu, neboť má tento čipset brutální výkon, ale také se nadměrně nezahřívá. V kombinaci s upraveným chlazením Xperie se vám tak nestane, že by se telefon přehříval či se dokonce kvůli vysoké teplotě ukončovaly vybrané aplikace. Výtku nemám ani k 8 GB RAM LPDDR5X, která zajistí svižný chod a lze předpokládat, že bude dostačující i na nějakou dobu dopředu. Problém však spatřuji v opětovném nasazení pouze 128GB úložiště. Samo Sony vydává Xperii 5 V za zařízení cílící na mladé uživatele/tvůrce, kteří chtějí často natáčet videa a fotit. Ti si tak téměř automaticky budou muset dokoupit paměťovou kartu či využít cloudového úložiště. 128 GB je navíc s přihlédnutím k ceně skutečně málo, jsem tedy toho názoru, že v tomto ohledu měla mít nová Xperie minimálně dvojnásobnou kapacitu úložiště.

Sony Xperia 5 V
Sony Xperia 1 V
Líbilo se nám
  • špičkový výkon
  • nezahřívá se oproti předchozím generacím
  • podpora paměťových karet
Nelíbilo se nám
  • malé integrované úložiště

Výdrž baterie: dvoudenní parťák

Již u Xperie 1 V jsem uváděl, že s ní lze při troše snahy zvládnout i dva dny na jedno nabití, což pochopitelně platí i u Xperie 5 V s tím rozdílem, že v tomto případě se ani nebudete muset tolik snažit a dvoudenní výdrže dosáhnete vcelku snadno. Naprostou jistotou je pak minimálně jeden den používání, a to i když budete hodně fotit, natáčet videa či mít dlouhodobě aktivovaný hotspot a obrazovku na vysoký jas. Xperia 5 V je rovněž famózní v tom, jak pomalu jí klesá úroveň nabití během nečinnosti. Telefon by tak snad mohl v pohotovostním režimu ležet možná i dva týdny. Vzhledem k výše uvedenému nelze příliš kritizovat ani nijak zvlášť rychlé nabíjení. Z 35 % jsem nabil baterii do plna za hodinu, přičemž prvních 50 % (z 0 %) lze nabít zhruba za půl hodinu.

Kromě drátového nabíjení je pak k dispozici i bezdrátová alternativa bez udávaného výkonu (což platí i pro reverzní bezdrátové nabíjení). Líbí se mi, že po uložení telefonu na bezdrátovou nabíječku se zobrazí na displeji kříž určený ke správnému vycentrování pro co nejrychlejší nabíjení. Jedná se o malý, ale praktický detail.

Líbilo se nám
  • skvělá výdrž na nabití
  • podpora bezdrátového nabíjení (včetně reverzního)
Nelíbilo se nám
  • pomalejší drátové nabíjení

Konektivita: kompletní

V oblasti konektivity se lze spolehnout na Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6e, GPS, GLONASS i Galileo. Využít lze i NFC pro rychlé spárování či bezkontaktní placení, stejně tak nechybí 5G i VoLTE (minimálně u operátora Vodafone).

Líbilo se nám
  • bezproblémová konektivita

Fotoaparát: bude vám teleobjektiv skutečně chybět?

Fotovýbava přináší mezigeneračně zbrusu nový hlavní snímač, ale také znamená absenci klasického teleobjektivu, viz tabulka. Výrobce na druhou stranu slibuje, že dokáže díky vysoce kvalitnímu primárnímu senzoru vykouzlit minimálně stejně kvalitní 2× zoom. Jak to tedy je?

Standardní senzor Ultraširokoúhlý objektiv Selfie kamerka
Rozlišení 48 Mpx 12 Mpx 12 Mpx
Světelnost objektivu f/1.9 f/2.2 f/2.0
Velikost snímače 1/1,35" 1/2,5" 1/2,9"
Označení snímače Sony ExmorT IMX 888 Sony IMX 563 Sony IMX 663
Velikost pixelů 1,8 µm ? µm ? µm
Ohnisková délka 24 mm 16 mm 24 mm
Stabilizace optická stabilizace bez stabilizace bez stabilizace
Rozsah objektivu 84° 123° 83°
Ostření Dual Pixel PDAF Dual Pixel PDAF Fixní

Během několikatýdenního používání Xperie 5 V na různých místech (včetně návštěvy Zakynthosu) jsem došel k názoru, že chybějící klasický teleobjektiv skutečně nepředstavuje žádné velké omezení. Nelze sice pochybovat o tom, že vyříznutí 12 Mpx ze senzoru s použitelným rozlišením 48 Mpx bude mít stejné optické vlastnosti, jako kdybychom fotili klasickým teleobjektivem s vyšším ohniskem, 2× přiblížené snímky však obecně vypadají velice dobře, výhodou je navíc třeba i zaručené dokonalé barevné sladění s primárním senzorem. Ať už tak budete fotit na 1× či 2× zoom, dostane se vám pěkně barevných záběrů s velkým množstvím detailů a zpravidla i správně nastavenou expozicí (ačkoliv v tomto ohledu má Xperia občas mezery a stejně jako u fotoaparátů je vhodné si nastavení manuálně upravit). Spolehnout se můžete rovněž na správné zaostření, ale i velmi povedené noční snímky, které jsou prosvícené tak akorát a zachovávají si vzhled, který by měly noční snímky mít, tedy nejsou zbytečně vysvícené.

Snímky pořízené na primární i ultraširokoúhlý objektiv včetně dvojnásobného přiblížení a max. úrovně zoomu

Kromě hardwarové výbavy nepřekvapí ani tři samostatné foto/videoaplikace, které Sony neustále využívá a na jejich možnosti jsem se už v minulosti několikrát podrobně zaměřil, včetně speciálního srovnání s kamerou Sony Alpha. V tomto ohledu jsou možnosti nastavení nevídané a na své si přijde skutečně každý. Samotné rozhraní těchto aplikací je navíc daleko před běžným režimem Pro, který vídáme ve fotoaplikacích běžných výrobců, stejně jako možnost natáčet ve 4K se 120 FPS na všechny zadní snímače či fenomenální (velmi rychlé a spolehlivé) ostření na oko.

Ukázka portrétů a selfie záběrů
Zhoršené světelné podmínky

Po prvním seznámení s telefonem však zřejmě většina uživatelů skočí do základní fotoaplikace, kde bude pořizovat snímky a natáčet videa na automatiku. A právě pro ně mám dobrou zprávu, neboť jsou mezigeneračně snímky i v tomto režimu lepší, přičemž stále platí, že si zachovávají některé vlastnosti typické pro Alphy, ovšem jednoduše řečeno vypadají mnohem lépe. Sony se povedlo najít lepší rovnováhu mezi zachováním reálného podání zachycené scény a líbivostí. Škoda jen, že ultraširokoúhlý objektiv s ostřením Dual Pixel PDAF má tak velkou minimální ostřící vzdálenost, že neumožňuje zachytit makro záběry. Nakonec zmíním i selfie kamerku, která zvládá rovněž záznam 4K videa a fotky z ní jsou kvalitativně na velmi slušné úrovni.

Sony Xperia 5 V 4K 120 FPS

Líbilo se nám
  • pokročilé foto/videoaplikace
  • velmi vysoká kvalita
  • nový primární senzor
  • absence klasického teleobjektivu není překážkou
Nelíbilo se nám
  • bez podpory makro záběrů

Software: záruka Androidu 15

Xperia 5 V má přislíbenou minimálně dvouletou softwarovou podporu v oblasti velkých aktualizací operačního systému a tři roky bezpečnostních záplat, což je identická podpora jako u vlajkové Xperie 1 V. Vzhledem k zhruba o třetinu nižší ceně lze nad kratší podporou o něco víc přimhouřit oko, pravdou však zůstává, že jsou na trhu telefony s takřka dvojnásobnou podporou a dvakrát nižší cenou. Chuť by však mohlo spravit víceméně čisté prostředí operačního systému Android s několika vychytávkami (jako je třeba vlastní aplikace pro hudební přehrávač) i svižný chod.

Líbilo se nám
  • svižný chod systému, v podstatě čistý Android
Nelíbilo se nám
  • softwarová podpora by mohla být delší

Zhodnocení

Sony Xperia 5 V by mohla být snadno dokonalým kompaktním telefonem, nebýt ovšem několika zbytečných přešlapů, jako je nepřiměřeně malé úložiště, ultraširokoúhlý objektiv s příliš velkou ostřící vzdáleností (který tak nelze použít jako makro) či mírně zaostávající softwarová podpora. Na druhou stranu se jedná o krásně zpracovaný smartphone se špičkovou odolností, 3,5mm jackem, slotem pro paměťové karty či dedikovanou spouští fotoaparátu. Zapomínat nesmíme ani na brutální výkon, skutečně excelentní výdrž na nabití či povedené reproduktory a displej. Také obavy z chybějícího teleobjektivu se naštěstí ukázaly jako liché, neboť si novinka velmi dobře vystačí i jen s dvojicí fotoaparátů na zádech. Přičteme-li k tomu pokročilé možnosti nastavení focení a natáčení videa, mohu i tuto Xperii tradičně doporučit všem příznivcům Sony a netuctových zařízení.

Konkurence

Za příplatek pět tisíc korun si lze pořídit nejnovější iPhone 15 Pro (avšak se stejně malým 128GB úložištěm odkázaným výhradně na cloud) s delší softwarovou podporou, 3× teleobjektivem a titanovou konstrukcí. Na rozdíl od Xperie však nedisponuje 3,5mm jackem ani dvoustupňovou spouští fotoaparátu.

Apple iPhone 15 Pro 1 TB

Rozměry146,6 × 70,6 × 8,3 mm, 187 g
DisplejOLED, 6,1" (2 556 × 1 179 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A17 Pro,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 1 000 GBne
Akumulátor3 274 mAh

Google Pixel 7 Pro je skvěle fotící alternativou pro Xperii 5 V, která navíc boduje lepší softwarovou podporou a čipem UWB, s nímž je možné třeba odemknout vůz. Pixel má rovněž originální design, kvalitní displej i reproduktory.

Google Pixel 7 Pro 256 GB

Rozměry162,9 × 76,6 × 8,9 mm, 212 g
DisplejOLED, 6,7" (3 120 × 1 440 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ProcesorGoogle Tensor G2,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor5 000 mAh

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

sony-xperia-5-v
Klady
  • povedený design a odolnost dle IP68 + IP65
  • skvělé reproduktory a 3,5mm jack
  • absence klasického teleobjektivu není překážkou
  • pokročilé možnosti focení a natáčení
  • skvělá výdrž na nabití + bezdrátové nabíjení
  • špičkový výkon
Zápory
  • omezená regulace obnovovací frekvence (displej není LTPO)
  • malé integrované úložižště
  • softwarová podpora by mohla být delší
  • bez podpory makro záběrů
Diskuze ke článku
Franta Vomáčka
Franta Vomáčka
pro mě zklamání. Vždy odstraní nějaký předchozí přešlap, ale v novém modelu přidají jiný, který mi koupi znechutí. Poslední co mi na xperii zůstalo v plusech je MicroSD karta, jenže ve spojení jen se 128GB (v roce 2023) to není zase takové terno a HW tlačítko fotoaprátu. Zmizela notifikační dioda, tele, neposunuli se s aktualizacemi a ty boční rámečky jsou hnus. Nahoře a dole to vzhledem k designu beru, ale když už tam jsou, tak by měly být pořádně využité. Dříve měla XperiaV konkurenci téměř jen u Samsungu, touto modelovou řadou dostala novou konkurenci v Zenfonu, Pixelu8 a Samsung jí úplně ujel. A to pomíjím fakt, že až tak kompaktní není a rozměrově už dosahuje Xiaomi13(alespon na délku). Co píše JAB jsou další věci, které jsou pod mou rozlišovací úroveň, protože takové vlastnosti nevyužívám, ale zapadá to. Zkrátka je to downgrade, aby model 1 byl výrazně lepší. Jsem zvědav na recenze Pixel8.
Johan Nohaj
Johan Nohaj
Super komentar 👍👍👍👍👍
Jab
Jab
Naposledy upraveno: 4. 10. 2023 08:50
Nepodporu Dolby Vision bych dal do mínusů. U takhle drahého telefonu by měla být. Zcela na facepalm je absence aptx lossless. Zvláště, když Xperia 5 IV jej měla. Letošní telefon je tak spíše downgrade.
Luboš Komínek
Luboš Komínek
Na tento telefon jsem čekal jako na nástupce 5 II. Docela mě zklamal. Takže objednávám 1 V.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze