Sony Ericsson Yendo v redakci: první dojmy a videopohled

13

Po dlouhém osmi měsíčním čekání se na náš trh dostal první čistě dotykový Walkman a hloupý Sony Ericsson vůbec. Patří mezi absolutní low-endy. Může i přesto za 2500Kč něčím překvapit?


Bohatá nabídka variant - černá, modrá, zelená, oranžová, růžová, purpurová, červená, stříbrná, bílá, žlutá.

Sony Ericsson Yendo byl představen již v červnu 2010. Bohužel se jeho příchod neustále odkládal a prodávat se začíná až nyní. Ačkoli jde o jeden z nejméně vybavených modelů výrobce, byla na něj upřena velká pozornost. Proč? Jedná se totiž o první Sony Ericsson bez operačního systému, který je plně dotykový. Množily se tak spekulace, jak si výrobce poradí s přepracováním prostředí. Již z prvních fotografií však bylo patrné, že tento problém Sony Ericsson vyřešil chytře. Do Yenda zabudoval prostředí, které jako by z oka vypadlo modelům X10 Mini a X10 Mini Pro.

Sony Ericsson Yenda patří mezi nejmenší telefony na trhu

Dlouhé odkládání dávalo tušit, že Sony Ericsson svůj model zřejmě ladí k dokonalosti. Již po pár dnech používání však mohu prohlásit, že ať už výrobce ladil cokoliv, Yendo to nebyl. Celé prostředí je neskutečně pomalé a čeká se i na jednoduché operace. Uznejte sami, že ani na svém starším telefonu nečekáte několik vteřin na to, až telefon zaregistruje, že jste klikli na tlačítko Play v hudebním přehrávači. Nechápavě budete hledět také na animace v menu.To je samo o sobě několika stránkové a rozšiřuje s počtem nainstalovaných Java aplikací. Přechody jsou velmi trhané a rozhodně to nevypadá pěkně.

Sony Ericsson Yendo – videopohled

Očekával jsem, že velká a jediná klávesa pod displejem bude sloužit pro vstup do menu. Bohužel jsem se mýlil. Do menu vede jediná cesta a to tahem od spoda nahoru na hlavní obrazovce. Velké tlačítko má funkci zpět. Další tlačítka se nacházejí jen po obvodu. Vpravo je to kolébková regulace hlasitosti a nahoře vypínací a zamykací tlačítko. Zcela chybí klávesa pro rychlý vstup do Walkman přehrávače. Zde narážím na další nemilý fakt. Přehrávač je extrémně jednoduchý a nemá ani ekvalizér. Vrcholem jsou přibalená sluchátka, která patří k těm nejhorším u Sony Ericssonu. Yendo tak dělá kdysi slavné řadě Walkman jen ostudu.

Oproti ostatní výbavě mírně překvapil fotoaparát. Ačkoli nabízí pouze 2 megapixely, Sony Ericsson upustil od přehnané komprese a snímky jsou relativně ostré. Slušné je i barevné podání. Problémy samozřejmě představují světlá místa a fotografování v interiérech. Zamrzí, že aplikace fotoaparátu nenabízí žádné nastavení.

Ukázkové fotografie

Po pár dnech si tedy Sony Ericsson Yendo rozhodně neudělal dobrou vizitku. Vzhledem ke spíše podprůměrné výbavě nepotěší ani cena, která startuje na 2650 Kč. Nutno podotknout, že konkurence za takové peníze nabízí více muziky. Jaký zanechá celkový dojem se dozvíte již brzy v recenzi.

Sony Ericsson Yendo pro vás právě testujeme. Ptejte se nás v diskuzi pod článkem, co vás zajímá, co bychom měli vyzkoušet a otestovat a co byste si rádi přečetli v recenzi, na kterou se můžete už brzy těšit.

V základním balení naleznete výměnný kryt v jiné barvě

Technické parametry Sony Ericsson Yendo

Konstrukce93 × 52 × 16 mm, 81 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,6" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200),
ChipsetCPU: 1×156 MHz
Paměťvnitřní paměť: 5 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systém
Akumulátor970 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostúnor 2011, 2 600 Kč
Diskuze ke článku
Jajar
Viděl jsem už pár dřívějších videopohledů na Yendo a tajně doufal, že tyhle šnečí reakce a slideshow v animacích byly daný hlavně předprodejním vzorkem, resp. prototypem. Bohužel vidím, že tomu tak není a naprosto přesně jste to vystihl slovy "..ať už výrobce ladil cokoliv, Yendo to nebyl".

Nikdy jsem tenhle telefon neplánoval, jen mě SE Walkmany (hned od W800i) vážně uhranuly a kromě G900 jsem prakticky jinej, než W nevlastnil. Mým posledním byl W902 a ikdyž už jsem se přeorientoval do trochu jiný sféry, tak potencionálně zajímavý W-čka sleduju dál. A musím říct, že ikdyž je Yendo plánovanej jako low-end, tak je to prostě šunt a to jsem do něj vkládal takový naděje. Když si vezmu takový Spiro, který sice není tak strašně "cool", protože není touch, tak je snad ve všech ohledech lepší a za 1900,- (jeden jsem pořídil do rodiny).

Sony Ericsson se s mini Xperiema opravdu vytáhl (osobně mám mini pro), ale pokud měl v úmyslu vytřískat z jejich popularity ještě víc, tak tohle je cesta úplně mimo. Nehledě na to, že i přes jejich nespornou popularitu prostě lidi časem pouhý designový klony omrzí, kór v takovýhle "kvalitě" a s možností dnes pořídit mini Xperii za podobnej peníz v případě pořízení nějakýho (i) nižšího paušálu.

Škoda, podle mě neuspěje.
dagondrive
Tenhle mobil bych si nekoupil ani za 500KC katastrofa horsi jsem snad nevidel vzdyt to je pomalu nepuzitelne, jinak pekna videorecenze.
Sas
Naprosto strašný telefon, máš Paulis můj obdiv, že jsi to byl schopen sepsat bez vulgarit.

Vzpomněl jsem si na reklamní slogan Motoroly Droid..."Droid does!"

...a hned bych řekl: "Yendo doesn't!" Skutečně to neumí ani ty nejzákladnější věci, platforma A100 proti tomu byla smartphone.
daemon
Lidi zase to nepřehánějte jo!!! :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze