Sony Ericsson Yendo: Walkman na dotyk

Na prodejní trhy již brzy vstoupí po dlouhé době dotykový zástupce hudební řady Walkman. Premiéru si odbude i prostředí. Yendo bude "hloupým" telefonem a je tak konec spekulacím o přítomnosti Androidu. Kromě 2,6 palcového displeje nabídne 2 Mpx fotoaparát či klasický jack konektor.

O novém dotykovém Walkmanu se toho před oficiálním představením naspalo poměrně dost. Z uniklých fotografií se vydedukovalo, že by mohlo jít jen o hudební variantu modelu X10 mini. Dle viditelných displejů měl být telefon osazen operačním systémem Android. Počínaje dnešním dnem je všem spekulacím konec. Sony Ericsson Yendo bude využívat zcela novou platformu od Sony Ericssonu. Jaké bude její označení a zda se potvrdí nejistá platforma A300 ukáže až čas. Úvodní obrazovka však byla převzata z modelu X10 mini. Opět budete mít v každém rohu přístup k jedné oblíbené funkci.


Bohatá nabídka variant - černá, modrá, zelená, oranžová, růžová, purpurová, červená, stříbrná, bílá, žlutá.

Rozměry telefonu jsou 93,5 x 53 x 15,8 milimetrů. Na výšku se jedná opravdu o mrňouse. Naopak ocenili bychom o něco menší tloušťku. Naopak potěší nízká hmotnost 81 gramů. Přední stranu okupuje dotykový displej s úhlopříčkou 2,6 palce. Na této ploše nabídne standardní rastr 240 x 320 pixelů. Jako povedený hodnotím design telefonu. Velmi pěkně působí černo-bílá kombinace. Za zmínku stojí i spousta dalších barevných variant. Snad se jich dočkáme i u nás. Yendu samozřejmě nechybí přehrávač Walkman. Prozatím není známo, jakými inovacemi prošel. Nyní dvakrát hurá pro chybějící konektor Fast-port a naopak přítomnost 3,5 mm jack konektoru. S připojením vlastních sluchátek už nebude problém. Aby bylo učiněno změnám za dost, nezapomnělo se ani na microUSB konektor. Datové přenosy jsou ale jinak poměrně chudé. Spokojit se budete muset pouze se sítí 2G – tedy přenosy prostřednictvím GPRS a EDGE. Více zamrzí také absence Wi-Fi. Bezdrátové spojení tak zajistí jen Bluetooth.


Sony Ericsson Yendo - oficiální fotografie

Sony Ericsson již tradičně dobře zpracoval spojení se sociálními sítěmi a díky patřičným aplikacím se na Facebook či Bitter dostanete v okamžiku. Vnitřní paměť nabídne pouze 5 MB úložného prostoru. Koupě paměťové karty bude tudíž nevyhnutelná. Integrovaný fotoaparát snímá v maximálním rozlišení 2 megapixely. Sony Ericsson Yendo by měl rozčeřit vody v nejnižší cenové kategorii a pokusit se narušit nadvládu Samsungů. Důležitá bude startovní cena, která by se dle nás měla pohybovat maximálně okolo 3500 Kč. Dražší konkurenti již mnohdy zvládají i pokročilejší funkce. Model Yendo přijde na trh během třetího čtvrtletí roku 2010.

Technické parametry

Rozměry93,5 x 52 x 15,8 mm
Hmotnost81 gramů
Konstrukce klasická
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz
Displej dotykový; aktivní - TFT, rozlišení 240x320 px, 262144 barev, úhlopříčka 2,6 palce
Procesor153 MHz
Paměť?MB RAM, 5 MB vnitřní + paměťové karty microSDHC
Otevřený operační systémne (Sony Ericsson UI)
Organizační funkceBudík, kalkulačka, kalendář, poznámky, úkoly, e-mailový klient, internetový prohlížeč
Multimédiamultimediální přehrávač Walkman, FM rádio s RDS, internetový prohlížeč, Facebook, Twitter, PlayNow, JAVA 2.1
Fotoaparát2 Mpx (1600 x 1200 pixelů)
nahrávání videa
Datové funkceUSB 2.0, Bluetooth 2.1 (profil A2DP) GPRS, EDGE,
Baterie a výdrž ? mAh
Doba hovoru: 210 minut
Pohotovostní doba: 312 hodin
Cena a dostupnost cca 3500 Kč
3.čtvrtletí 2010
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze