Sony Ericsson Xperia X10 dostává Android 2.3 (aktualizováno)

5

Sony Ericsson nedávno sliboval, že ve své době jeden z nejlepších Androidů, model Xperia X10 dostane update operačního systému na nejnovější verzi s označením Android 2.3 Gingearbread. Dnes výrobce uvolnil první video s tím, že update máme očekávat v srpnu.

Aktualizováno - update oficiálně venku

Od včerejšího dne začal Sony Ericsson oficiálně uvolňovat update operačního systému pro Xperii X10. Oproti verzi 2.1, kterou měla do této doby X10 nativně, přináší Android 2.3.3 spousta nových funkcí. Namátkou můžeme zmínit například hudební přehrávač s ekvalizérem, možnost Wi-Fi hotspotu, instalaci aplikací přímo na paměťovou kartu nebo například USB tethering. Již brzy si na mobilenetu budete moci přečíst článek, kde vás i prostřednictvím komentovaného videa budeme o všech změnách podrobě informovat.

ony Ericsson Xperia X10 dostává Android 2.3

Aktualizováno - update snad již tento týden

Sony Ericsson na své Facebookovém profilu zveřejnil informaci, že začátek postupného uvolňování updatu OS pro Sony Ericsson Xperia X10 je plánován již na W30, tedy 30 týden což je období od 25. do 31. července. A to znamená že update už je teoreticky venku, a někteří z vás už jej možná právě stahují skrze OTA i do svého telefonu. Výrobce tak aktualizaci překvapivě oproti svým dřívějším prohlášením o několik týdnů uspíšil. Xperii X10 máme zrovna v redakci, takže jakmile se update dostaví i k nám, tak vás budeme prostřednictvím článku i krátkého videa podrobně informovat o všech změnách.

Původní informace z 23.6.2011

Sony Ericsson Xperia X10 - oficiální fotografie
Tip: přečtěte si také naší podrobnou recenzi - Recenze Sony Ericsson XPERIA X10 - ochutnávka budoucnosti

Pokud sledujete dění v mobilním světě již od zmíněného roku, pak jistě víte, jaké problémy výrobce s updatem nejen pro Xperii X10 roku 2010 měl. Již na začátku prodeje se v ní nacházel starý Android 1.6, a update systému na tehdy již také zastaralou verzi 2.1 přišel až po velmi dlouhé době. Po té výrobce proklamoval, že s podporou modelu X10 končí. V březnu jsme vás informovali o tom, že Švédsko-japonský výrobce Sony Ericsson chystá právě update firmwaru svého historicky prvního smartphonu s operačním systémem Android z konce roku 2009, modelu Xperia X10.

Video

Čtěte: Vyzkoušeli jsme aplikaci Panorama pro Sony Ericsson Xperia X10

Výrobce se rozhodl přeskočit verzi 2.2 Froyo, a pro Xperii X10 připravuje rovnou aktuální verzi 2.3 Gingearbread. Na svém oficiálním blogu Sony Ericsson zveřejnil první video s připravovanou ROM. Je vidět, že ještě všechno není plně optimalizováno, a místy jsou vidět záseky. To by se ale do začátku srpna, kdy by měl jít OTA update postupně mezi uživatele, mělo zlepšit. X10 zůstane stará aplikace fotoaparátu, a to oproti dřívějšímu vyjádření výrobce ve kterém prohlásil, že pro ni chystá nativní, a také objektivně horší aplikaci z pure Androidu 2.3. Dalšími změnami bude inovované prostředí, integrace Facebooku, zkrátka vše, co můžete najít v Androidech Sony Ericsson Xperia z roku 2011. Jako je třeba arc nebo neo.

Technické parametry Sony Ericsson Xperia X10

Kompletní specifikace
Konstrukce119 × 63 × 13 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4" (480 × 854 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S1 QSD8250, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 200
PaměťRAM: 384 MB, vnitřní paměť: 1 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2010, ?

Zdroje: fonearena.com

Diskuze ke článku
Pepa
bud nemaji plne vyladeno (viz. video), nebo je to video z nejake starsi pracovni verze a update jiz hotov je, ale v souvislosti s dostupnosti novych modelu jej SE zamerne zdrzuje, protoze nekomu by tento update zabranil nakupu treba SE arc, neo apod, to SE taky nechce. verim, ze kdyby se uz ty nove telefony prodavaly, tento update by jiz pomalu k dispozici byl.
Martin
Na PC Companion není ještě aktualizace k dispozici
mizzou
od rana uz fahci moja X10-na androide 2.3, v pohode aktualizovane cez PC Companion, je to fakt zmena k lepsiemu, najma ta rychlost :)))
xperian
Jeste porad mi PC Companion hlasi, ze muj android 2.1 je nejaktulnejsi verze :( svoji X10 sem zakoupil ve volnym prodeji, tak snad to kazdym dnem prijde, protoze kdyz sem vcera v obchodu skousel HTC Sensation, byl sem pak na moji Xperii hodne nastvanej jak moc je oproti nemu slaba...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze