Testujeme Sony Ericsson Xperia pro: první dojmy a videopohled

13

Dlouho vyhlížený a několikrát odložený model. To je v kostce nová Xperia pro, která přináší výkonný hardware v čele s 1 GHz procesorem či BRAVIA displejem v kombinaci s velkou QWERTY klávesnicí. Kdo si na ni počkal, udělal opravdu velmi dobře!

Sony Ericsson Xperia pro - oficiální fotografie

Je to vlastně jen rok, kdy to se Sony Ericssonem nevypadalo vůbec dobře. Jenže s nástupem roku 2011 se vše změnilo. Ano, nemohu opomenout v případě Xperie pro obří zpoždění v uvedení na trh, ale na to se historie ptát nikdy nebude. Důležité je, že se Sony Ericssonu daří přinášet telefony, které se zatraceně dobře prodávají. A do této kategorie se zařadí i nejnovější přírůstek rodinky Xperia. Je až neuvěřitelné, že kategorie vybavených smartphonů s QWERTY klávesnicí je ze strany ostatních výrobců natolik opomíjena. Snaží se Motorola, ale ne našem trhu. Jediným možným konkurentem pro Xperii pro je tak HTC Desire Z. Jenže jde o rok starý model.

Sony Ericsson Xperia pro

Sony Ericsson Xperia pro nehodlá útočit jen funkcemi. Zdařilý je i design, byť se asi nezalíbí úplně každému. Výrobce zkombinoval oblé linie s ostře střiženými přechody. Výsledek je asi takový, že zadní strana i boky vypadají velmi stylově, zatímco přední strana baculatých tvarů působí trochu těžkopádně. Telefon pak vypadá poměrně tlustě. Zdání však klame. Tloušťka se zastavila na 13,5 milimetrech, což je s ohledem na výsuvnou klávesnici skvělá hodnota.

K samotnému výsuvnému mechanismu nemám žádné výhrady. Při otevírání klade přiměřený odpor a zhruba od poloviny vysunutí již vše obstará pružina. Po otevření se objeví hlavní trumf – rozměrná QWERTY klávesnice. Tlačítka mají ideální zdvih, jsou dostatečně velká a perfektně podsvětlená. Takřka nemám, co bych ji vytkl, psaní delších textů je radost. K naprostému ideálu snad chybí jen české uspořádání.

Sony Ericsson Xperia pro – videopohled

Spokojeni budete i s rychlostí telefonu. Hardwarové parametry kopírují úspěšný model Xperia neo. Očekávejte tak jednojádrový 1 GHz procesor a 512 MB RAM. Nejsou to sice dechberoucí hodnoty, ale v kombinaci s perfektně vyladěným prostředím Androidu 2.3.4 se nikdy nesetkáte se situací, kdy by Xperii pro docházel dech. Zbývá mi dodat, že prostředí je nově uzpůsobené pro práci na šířku. Vše funguje v případě, máte-li otevřenou klávesnici. Vzhledem k přítomnosti směrových šipek můžete telefon plně ovládat i bez dotknutí se displeje.

Sony Ericsson Xperia pro

Ožahavým tématem je dnes výdrž baterie. Sony Ericsson osadil Xperii pro Li-Ion akumulátorem s kapacitou 1500 mAh. Prozatím se nám tato hodnota zdá jako dostatečná. Při menší zátěži, kdy telefon jen kontroluje e-maily a spíše se s ním nic nedělá, se výdrž dostala nad 50 hodin, při zátěži ale půjde o klasický jednodenní až 1,5 denní telefon. Na závěr si ještě prohlédněte pár testovacích fotografiích z integrovaného fotoaparátu, který nabídne rozlišení 8 megapixelů, přisvětlovací LED diodu nebo automatické ostření.

Sony Ericsson Xperia pro právě testujeme. Ptejte se nás na to, co vás zajímá. Otázky pokládejte v diskuzi zde pod článkem nebo na Facebooku i Twitteru.

Technické parametry Sony Ericsson Xperia pro

Kompletní specifikace
Konstrukce120 × 57 × 13,5 mm, 142 g, konstrukce: vysouvací, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,7" (480 × 854 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 320 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2011,
Diskuze ke článku
Dano
Trosku vseobecna otazka (aj ked sa tyka aj tohoto telefonu) - da sa nejak na hardwerovej klavesnici "Android telefonov" pisat slovenske (ceske) znaky? Napriklad Nokia C6 s tym problem nemala,pre WM telefony sa dala klavesnica komplet podla potreby preprogramovat, a tak by ma zaujimalo ako to je u Androdu.Mam pocit ze som niekde cital pri recenzii Desire Z ze tieto znaky s diakritikou sa pisali len z displaya... Dakujem za odpoved.
Milan
Dobrý den.Tak jsem se chtěl zeptat jak je to u tohoto modelu s tím hlas.ovládáním a vytáčením,jestli ho má ,nebo nemá jako miniPRO.Zřejmě by to měla být ta ikonka voice dialer,nebo jestli se tato ikonka nedá dohrát z androidu?Na některých záběrech ze srpna, nebo září na youtube tato ikonka je ,ale ted jsem si jí nevšiml ,nebo jestli tato funkce není pod něčím jiným.Četl jsem ,že hlas.ovládání a vytáčení se dá dohrát z androidu ,tak pokud by ho tento model neměl ,jestli nevíte o nějaké takové aplikaci ,která by fungovala na SEPro.Nemám mobil s androidem ,ale četl jsem o aplikaci cyberion voice commander ,jestli nemáte zkušenosti.Děkuji.
Pepa
Opet dekuji za, jak jinak nez, skvely videopohled na tento krasny telefon. Uz se tesim na recenzi. Skoda, ze asi posledni zarizeni tohoto typu pod spolecnym brandingem Sony Ericsson :-(.
EvaB
Výborný telefon, rychlý, výkonný v červené taky dost hezký... po mojí poslední LG Arena je to skok do úplně jiné kategorie:-)

Dano: jj, stejně jako na softwareové klávesnici - dlouhým stiskem se vyvolají ostatní znaky možné pro dané písmeno.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze