Seznam.cz žádá Google o detaily podpory jiných vyhledávačů, píše Reuters

23
Seznam.cz žádá Google o detaily podpory jiných vyhledávačů, píše Reuters
Fotografie: Seznam
  • Seznam.cz chce od Googlu informace o podpoře jiných vyhledávacích aplikací ve smartphonech s operačním systémem Android
  • Seznam.cz už se před třemi roky obrátil na Evropskou komisi s tím, že Google využívá nekalé obchodní praktiky k tomu, aby uživatelé instalovali aplikace americké společnosti a ne konkurence

Agentura Reuters informovala o tom, že česká softwarová společnost Seznam.cz vyzvala Google, aby zveřejnil další informace o podpoře jiných vyhledávacích aplikací ve smartphonech s operačním systémem Android.

Situaci podle Reuters komentoval bývalý výkonný ředitel společnosti Seznam.cz, Michal Feix, a nyní partner v konzultační společnosti, která Seznamu poskytuje poradenství, slovy: „Čas běží a každý den je důležitý. Seznam.cz utíká podíl na trhu, protože je v mobilních telefonech ve výchozím stavu nastaven vyhledávač od Googlu“. Zajímavá čísla ohledně souboje Googlu a Seznamu v ČR pak můžete najít například na stránkách marketingové agentury evisions.cz, kde se dozvíte i to, že během 5 let se organická návštěvnost z mobilů mezi Googlem a Seznamem změnila z 54 % : 46 % ve prospěch Googlu na drtivých 81 % : 19 %.

Agentura Reuters také připomíná, že se Seznam.cz už před třemi roky obrátil na Evropskou komisi a následně se přidal ke stížnosti skupiny FairSearch, načež začalo vyšetřování amerického softwarového giganta, který si odnesl od soudu pokutu ve výši 4,34 miliard eur. Antimonopolní úřad EU pokutu odůvodnil tím, že Google zneužil tržní síly Androidu k tomu, aby uživatelé instalovali jeho aplikace a ne ty od konkurence.


Jeden z vysoce postavených představitelů Googlu, Kent Walker, přitom v týdnu v rámci oficiálního blogu uvedl, že společnost plánuje vyzvat uživatele, aby si vybrali své preferované prohlížeče a vyhledávací aplikace, nicméně o tom neposkytl žádné podrobnosti. I to komentoval Michal Feix: „Je to pravděpodobné řešení, se kterým počítáme, ale záleží na detailech, které Walkerův blog postrádal“.

Diskuze ke článku
Pepik
Seznam do mobilu? Děkuji, ale krok zpět dělat nehodlám. Seznam ztrácí podíl, protože výsledky nejsou tak dobré jako od Google. Jediné v čem může konkurovat, jsou turistické mapy. Ostatní je propadák.
Josef
Pro krytiky, co kritizují seznam - ne seznam, ale Zeman šíří lži nenávist a rozkol. Podle hesla rozděl a panuj. I když vám slepcům to nikdo nevysvětlí. Musí přijít Zemanovi kámoši z Číny a udělat tady to, co v Tibetu nebo se studenty na Nebeském náměstí..
Jo a Babiš schválně drží syna bokem, protože ví, co provedl....
Pesedm
Aha Seznam to je ten sluníčkářsko kavárenský proti ruský server..
Tommy
Seznam jeste existuje?? Nesnasim ho uz od uplnyho zacatku...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze