Samsung Z: první telefon se systémem Tizen představen

29

Čekání je u konce. Samsung představil historicky první telefon s operačním systémem Tizen. Nese prostý název Samsung Z a nabízí výbavu vyšší střední v čele s čtyřjádrovým procesorem, 4,8palcovým HD displejem nebo 8megapixelovým fotoaparátem. Nechybí ani podpora LTE či vcelku silná baterie.

O operačním systému Tizen se hovořilo několik let. Vyvíjel jej Samsung a mělo se jednat o nástupce již takřka zapomenutého systému Bada, který jsme naposledy viděli u modelu Wave 3. Tizen si však dával na čas a jihokorejský výrobce jeho ostrý start v mobilním telefonu několikrát odložil. Svítat na lepší časy začalo letos, v únoru jsme se dočkali nových hodinek Gear 2 a Gear 2 Neo, která běží právě na Tizenu. Až dnes je však oficiálně představen první telefon s Tizenem. Přivítejme Samsung Z.

Samsung Z

Ostré hrany, je to Samsung?

Pokud sledujete dění mezi mobilními telefony, jistě vám nemohl uniknout designový směr Samsungu. Jeho řada Galaxy je věrná oblým hranám a spíše oválnému tvaru těla. Telefony s Tizenem však půjdou jinou cestou. Minimálně nový model Z, který vsází na ostré hrany a na první pohled, nebýt loga výrobce, Samsung ani nepřipomíná. Zadní strana je však pro pohodlnější držení zaoblená. Co si však výrobce neodpustil je imitace kůže na zadním krytu.

Rozměry telefonu činí 138,2 × 69,8 × 8,5 milimetrů a hmotnost 136 gramů. Je tak patrné, že nepůjde o obrovskou placku dnešní doby, což vzápětí dokáže displej. Jeho úhlopříčka je 4,8 palce a rozlišení 1 280 × 720 pixelů. Totožný displej nabízí dnes již legendární Samsung Galaxy S III. Pod displejem se nachází klasická sestava tlačítek, které tudíž přebírá i Tizen. Překvapením je po vzoru modelu Galaxy S5 čtečka otisků prstů, která bude zřejmě opět integrována do hardwarového tlačítka.

Bude to rychlík

O výkon se bude starat čtyřjádrový procesor s taktem 2,3 GHz. Velmi pravděpodobně půjde o Snapdragon 800 nebo 801, to zatím výrobce nespecifikoval. Vítané budou 2 GB RAM nebo 16GB interní paměť s možností rozšíření paměťovými kartami o dalších až 64 GB.

Samsung Z – první telefon s OS Tizen

O dostatek energie se postará baterie s kapacitou 2 600 mAh, kterou můžete v nouzi podpořit aktivací extrémně úsporného režimu, během kterého vydrží telefon s 20 % baterie hospodařit ještě 24 hodin.

V případě fotoaparátů je vidět mírný ústupek z nejvyšších příček. Počítejte s 8megapixelovým zadním fotoaparátem a 2,1megapixelovou čelní kamerkou.

LTE bude

Ve výbavě uživatelům zřejmě nebude nic zásadního chybět. Celé prostředí je vystavěno na operačním systému Tizen ve verzi 2.2.1. Z datových funkcí je k dispozici Wi-Fi i rychlá data přes operátora v sítích LTE s maximální rychlostí 150 Mb/s. Nechybí samozřejmě NFC ani infračervený port pro obsluhu domácí elektroniky. K úplnosti nechybí ani Bluetooth 4.0.

Samsung Z byl dnes oficiálně představen, ale prozatím se neví, kdy vstoupí a na jakých trzích do prodeje. Předčasné je také spekulovat o startovací ceně, ačkoli ta se s ohledem na výbavu bude zřejmě pohybovat kolem 10 000 Kč.

Technické parametry Samsung Z

Kompletní specifikace
Konstrukce138,2 × 69,8 × 8,5 mm, 136 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,8" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémTizen
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnost, ?
Diskuze ke článku
FCST
LG L9 ? :)
Tomáš
vyzerá ako LG L9 I nemožem si pomôcť... dizajn LG označenie SONY... ako Samsungu došli nápady?
satai
Tizen je asi jediny "alterantivni" OS, co ma proti iOS + Android duopolu nejakou sanci. Jsem docela zvedavy, zda ho Samsung zmatlal nebo ted vetsina schopnych SW inzenyru pracovala na Tizenu a proto vypada Samsung Android tak, jak vypada.
beo
Pokiaľ by tomu dali full hd uvažoval by som

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze