Samsung připomíná výhody přechodu na Wear OS

1
Samsung připomíná výhody přechodu na Wear OS
Fotografie: Samsung
  • Samsung na virtuálním MWC nepředstavil konkrétní produkt
  • Nicméně potvrdil příchod systému Wear OS pro chytré hodinky a zdůraznil jeho výhody

I když se spekulovalo, že bychom se chytrých hodinek od Samsungu s operačním systémem Wear OS od Googlu mohli dočkat už v červnu, na virtuální podobě veletrhu MWC jsme žádný fyzický produkt neviděli. Samsung tuto událost pojal spíše jako marketingové cvičení, ve kterém zdůrazňoval výhody svého ekosystému.

Namísto očekávaných hodinek jsme se tak dočkali jen informací o spolupráci s Googlem a výčtu výhod, které to přinese. V první řadě to bude instalace nových aplikací, které mohou rozšířit schopnosti chytrých hodinek. To zvládl i Tizen a také některé další platformy, ale Wear OS s Googlem v zádech dává alespoň příslib toho, že se vývojáři začnou minimálně zajímat, když už ne snažit. Stejně tak by se pro ně měla zjednodušit tvorba různých vzhledů ciferníků.

Podpora eSIM také není pro chytré hodinky žádná novinka, ale nově by nemělo jít o exkluzivní funkci vyhrazenou pro určité operátory, ale spíše o standardní nabídku. A samozřejmě tu máme i obligátní zvýšení výkonu, plynulosti a výdrže na baterii. Pokud můžeme brát doslova uvedenou prezentaci, pak by hodinky se zapnutým nepřetržitým snímáním tepu měly vydržet více než jeden den.

Nejzajímavější informace pak zazněla v závěru. Kromě toho, že hodinky poběží na Wear OS budou mít i nadstavbu One UI podobnou té z telefonů Samsung. Podobná je tak struktura i vzhled menu a některá nastavení se automaticky synchronizují mezi hodinkami a kompatibilním telefonem (například duální čas nebo blokovaná čísla).

To je odklon od současné praxe, kdy v případě Wear OS (nebo třeba i Android TV) nedovoluje Google výrobcům takové úpravy jako u telefonů. Snad ale nebudou nové hodinky od Samsungu svázány s telefony této značky až moc, protože pak by se vytratilo kouzlo otevřenosti celého systému Wear OS.

Diskuze ke článku
Janek Fanek
Janek Fanek
To hlavní ale řečeno nebylo, to je kompatibilita se staršími výrobky, takže ani na poslední typ smart watch nebude možné použít nový OS. Jediná možnost " kup si nové", podpora pro starší cca 3 roky, ale co bude když za pár vznikne stejná situace jako v minulosti a Samsung se vrátí zpět k Tizenu?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze