Samsung představil nový čipset Exynos 990 s podporou 120Hz displeje a 108Mpx snímače

6
Samsung představil nový čipset Exynos 990 s podporou 120Hz displeje a 108Mpx snímače
Fotografie: samsung.com
  • Samsung Exynos 990 je vyroben 7nm technologií EUV
  • Novinkou je GPU ARM Mali G77 postavené na architektuře Valhall
  • Čipset podporuje rychlou operační paměť typu LPDDR5

Konec roku se blíží a s ním i tradiční představení technologií, které se k uživatelům dostanou v roce příštím. Nejen výrobci smartphonů, ale i producenti čipů tak často představí zajímavé novinky, které stojí za pozornost. Během příštího měsíce se počítá s představením Snapdragonu 865 a rovněž MediaTek láká na nový čipset s podporou 5G. Nejinak je tomu u Samsungu, který na svém oficiálním twitterovém účtu lákal na představení nového čipsetu Exynos, který se pravděpodobně objeví v Galaxy S11.

Samotný teaser na Twitteru toho bohužel příliš mnoho neprozradil, očekávalo se však, že nový čipset by mohl být vyroben 5nm výrobní technologií EUV, což by znamenalo mimo jiné o 20 % menší energetickou náročnost a o 10 % více výkonu. Dnes, chvíli po oficiálním představení, již víme, že Samsung ještě zůstane u 7nm výrobní technologie EUV. Exynos 990, stejně jako Exynos Modem 5123, je podle slov zástupců společnosti připraven na 5G i umělou inteligenci. Exynos 990 potěší zejména hráče, neboť přináší nové GPU ARM Mali G77 postavené na architektuře Valhall, díky čemuž se zlepší grafický výkon a zároveň i energetická úspornost, a to až o 20 %. CPU se skládá ze dvou upravených jader, dvou vysoce výkonných jader Cortex A76 a čtyř úsporných jader Cortex A55. Exynos Modem 5123 je rovněž vyroben 7nm procesem EUV a podporuje přenosové rychlosti u downlinku až 7,35 Gbps.

Exynos 990 dále přináší podporu rychlé operační paměti LPDDR5 a displejů se 120Hz obnovovací frekvencí. Rovněž procesor zodpovědný za zpracování fotografií (ISP) nově podporuje až šest individuálních snímačů s podporou až 108Mpx snímače. Masová produkce Exynosu 990 a zmíněného modemu započne ke konci letošního roku.

Diskuze ke článku
Pepe
Jsem zvědavý pak na ty reálné zkušenosti. 2xM5 +2xA76 (proč ne a77?) nevypadá nejhůř, ale mají co dohánět, letos už jim docela utekl SD855. Nové GPU taky musí zabrat, tam to je cítit víc než výkon CPU. A tipuju, že SD865 se zase posune o kus dál. Mimochodem, četl jsem, že Apple začíná testovat A14 na 5nm :-D :-D, takže Samsung bude muset excelovat ve všem ostatním (což ocení většina uživatelů mnohem víc), pokud bude chtít držet krok.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze