Samsung představil Exynos 8 Octa 8890: procesor nové generace

2

Samsung si své telefony vyrábí téměř sám, a to včetně procesorů. Dnes oficiálně představil v Soulu nový Exynos 8 Octa 8890, který svým názvem spadá do linie procesorů Exynos 8 Octa a má rozhodně hodně co nabídnout.

Nový procesor, zkráceně Exynos 8890, je opět vyroben 14nm FinFET technologií a nese si s sebou jedno prvenství. V čipsetu se poprvé objevují čtyři procesorová jádra Mongoos od Samsungu a jsou založená na 64bitové architektuře ARMv8. Zbylá čtyři jádra jsou už tradičně od ARMu a jedná se o Cortex-A53. Novinka také zvládá poslední verze LTE (Cat. 12/13). Díky tomuto modemu zvládne čipset stahovat maximální rychlostí 600 Mb/s a maximum uplodu je 150Mb/s.

Samsung Exynos 8 Octa 8890

A grafika? O tu se postará grafický akcelerátor Mali-T880, tedy stejný, který používá Huawei u Kirinu 950, rozdílem je, že v tomto konkrétním případě Samsung používá Mali-T880MP12 s 12 jádry, Huawei oproti tomu používá klasické MP4 se čtyřmi jádry.

Samsung se chlubí, že novinka přinese 30% nárůst výkonu a o 10 % více úspory energie, než Exynos 7420 (Exynos 7 Octa), který se objevil u zařízení z rodiny Galaxy S6. Je tedy velmi pravděpodobné, že se tento čip objeví i v Galaxy S7, který by měl být představen v prvním kvartálu příštího roku.

Zdroje: gsmarena.com, samsung.com

Diskuze ke článku
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Samsung sa akosi rozbehol. Alebo to Qualcomm stráca dych?
TT
No tak zatial nerobme predčasné závery rovnako ako pri qualcomme aký je perfektný ten procesor alebo naopak, a neviem žeby bol samsung omnoho lepší od qualcommu aj ked sú to neni overené informácie z praxi tak snapdragon 820 by mal byt o 40% výkonnejší a o 40% úspornejší ako snapdragon 810 takže exynos zatial nič moc v úspore ale toto môžeme posudzovat až praxi a nie podla toho čo hovoria parametrov na papiery +ešte s môžu prehrievat a mat podobné dalšie muchy.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze