Samsung odhalil energeticky úsporné úložiště s excelentní přenosovou rychlostí

1
Samsung odhalil energeticky úsporné úložiště s excelentní přenosovou rychlostí
Fotografie: Samsung
  • Nové úložiště UFS 4.0 má být o 46 % energeticky efektivnější ve srovnání s předchozí generací
  • V prvních telefonech se objeví již ke konci letošního roku

S pozvolným trendem odstraňování slotů pro paměťové karty i u cenově dostupnějších smartphonů hraje velikost, ale i typ použitého integrovaného úložiště při nákupu nového smartphonu čím dál tím významnější roli. Standardem u dražších modelů jsou pak paměťové čipy UFS 3.0, případně UFS 3.1, které nově doplní také UFS 4.0, které Samsung představil skrze Twitter.


Paměťové čipy využívají paměť Gen 7 V-NAND s vysokou čtecí rychlostí až 4 200 MB/s a rychlostí zápisu až 2 800 MB/s. Tím však výhody UFS 4.0 nekončí, neboť má být rovněž o 46 % energeticky efektivnější (přenos 6 MB/s vyžaduje pouze 1 mA) ve srovnání s předchozí generací, což se může teoreticky projevit i na o něco delší výdrži zařízení. Výrobci smartphonů, kteří se rozhodnou paměťové čipy od Samsungu nasadit do svých smartphonů (či jiné elektroniky), také potěší maximální fyzické rozměry 11 × 13 × 1 mm , díky čemuž nezaberou mnoho místa.


Maximální velikost nového typu úložiště UFS 4.0 přitom činí 1 TB, což by mělo bez problémů splnit požadavky i těch nejnáročnějších zákazníků, jako je například Apple. S masovou produkcí paměťových čipů UFS 4.0 se započne ve třetím čtvrtletí 2022 a do prvních telefonů se nové čipy podívají již ke konci letošního roku. Dá se očekávat, že úložiště UFS 4.0 budeme alespoň zpočátku vídat především u prémiových smartphonů.

Diskuze ke článku
Janek Fanek
Janek Fanek
Ano, nepochybně dobrá zpráva, je tu však i druhá strana mince, zda se bude jednat o kompletní řešení, tzn i přenos souborů mimo vnitřní úložiště. To je totiž slabina všech dosud představovaných výrobků. Další záležitost je např rychlost stažení aplikací a jejich následné instalace, zatím je to značně pomalé.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze