Mobily budou opět rychlejší, Micron představil svou technologii UFS 4.0

4
Mobily budou opět rychlejší, Micron představil svou technologii UFS 4.0
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Úložiště bude dostupné v kapacitách 256 GB, 512 GB a 1 TB
  • Má dosahovat dvakrát vyšší rychlosti než předešlá technologie

Společnost Micron, kterou nedávno Čína označila jako riziko pro režim, oznámila své řešení pro mobilní úložiště UFS 4.0 a rovnou uvedla, že již odeslala zkušební vzorky vybraným globálním výrobcům smartphonů.


Nová technologie bude použita k výrobě úložiště v kapacitách 256 GB, 512 GB a 1 TB. Velkoobjemová výroba začne v druhé polovině letošního roku, bude tedy ještě chvíli trvat, než dorazí první telefony s úložištěm Micron UFS 4.0, jak se lze dočíst na webu investors.micron.com, který cituje gsmarena.com.

Dvakrát rychlejší než úložiště předchozí generace

Toto úložiště je postaveno na 232vrstvé technologii TLC flash (triple-level cells, tj. ukládání 3 bitů na buňku). Podle společnosti šestiúrovňová architektura NAND umožňuje vyšší propustnost náhodného čtení. Ve srovnání s předchozí generací úložiště je šířka pásma zápisu o 100 % vyšší, u čtení pak o 75 %.

Řečeno v konkrétní číslech, úložiště Micron UFS 4.0 nabízí rychlost sekvenčního čtení až 4 300 MBps a rychlost sekvenčního zápisu až 4 000 MBps. To je více než technologie UFS 4.0 společnosti Samsung, zejména v případně rychlosti zápisu dat. Nové čipy UFS 4.0 jsou navíc podle firmy i o 25 % energeticky účinnější a slibují o 10 % nižší latenci zápisu. „Nejnovější mobilní řešení společnosti Micron spojuje naši nejlepší technologii UFS 4.0, 232vrstvou technologii NAND a vysoce konfigurovatelnou architekturu firmwaru, aby poskytovalo bezkonkurenční výkon,“ řekl Mark Montierth ze společnosti Micron. „Tyto technologie společně staví Micron do popředí v otázce inovací výkonu a snížení spotřeby, což naši zákazníci potřebují, aby přinesli koncovým uživatelům výjimečný zážitek z vlajkových smartphonů,“ dodal.

Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
To bude muset Samsung máknout.
Janek Fanek
Janek Fanek
Naposledy upraveno: 23. 6. 2023 12:08
Firma Samsung již v loňském roce oznámila připravenost výroby flash paměti UFS 4.0 pro mobily s 236 vrstvou technologií. Vypadá to na změnu trendu firmy, protože už nechce být ve všem první, zaměřuje se spíše na efektivitu cenově přístupnou pro běžného uživatele. Souvisí to zejména s propadem tržeb a obchodní realitou v současném světě. Uvidíme, zda se podaří firmě Micron zaujmout podstatnou část výrobců v příštím období.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze