Samsung musí Applu definitivně zaplatit. Více než 900 milionů dolarů

68

Patentový spor mezi Applem a Samsungem se táhne již dlouhé měsíce, konkrétně od roku 2012, konečné rozuzlení však známe až teď. Samsung definitivně prohrál a musí Applu zaplatit více než 900 milionů dolarů. Oproti předchozímu verdiktu se jedná o částku nižší, přesto však astronomickou. Zákaz prodeje však Samsungu na území USA nehrozí.

Nepřehlédněte:

Soudní spor je u konce, Apple vyhrál

Soudní spor v USA mezi společnostmi Apple a Samsung se táhne již dlouhé měsíce, až nyní je však znám konečný výsledek. Samsung musí za porušení patentů zaplatit částku 929,8 milionů dolarů (zhruba 18,5 miliardy korun). Původní částka před odvoláním měla být přitom ještě vyšší, více než 1 miliardu dolarů (tedy zhruba 20 miliard korun). Odvolání se tedy Samsungu vyplatilo.

Samsung tedy „ušetřil“, přesto se jedná o astronomickou a jen těžko představitelnou částku. Navíc je bohužel téměř jisté, že se tento nepředpokládaný finanční výdaj společnosti Samsung promítne do koncových cen produktů a služeb. Jako vždy to tedy v konečném důsledku „odnesou“ samotní zákazníci. I tak je tu pro Samsung jedna pozitivní zpráva, a to ta, že může i nadále prodávat své mobilní telefony na území USA. Původně totiž měla společnost v Apple v žalobě zakomponovaný právě i zákaz prodeje telefonů. S tím ovšem neuspěla.

Pro Samsung a Apple to však není konečná bitva, Apple má v záloze další soudní spor, který bude reagovat na trochu novější přístroje značky Samsung, které se často objevují v nabídce amerických operátorů (například notorický známý Samsung Galaxy S III). Další informace o novém soudním sporu budou známy na konci tohoto měsíce. Bohužel je téměř jisté, že podobných soudních sporů bude v budoucnu přibývat (a samozřejmě nejenom mezi Applem a Samsungem). Výrobci mají chráněno téměř vše, tvarem zařízení počínaje, specifickým ovládáním konče. Apple je navíc v tomto směru přeborníkem, podobně jako svého času dominantní Nokia.

Zdroje: gsmarena.com, phonearena.com, news.cnet.com

Diskuze ke článku
n7610
Přesně, být Samsungem tak jim nic nepošlu, beztak byli zhulení když zakládali Apple :-)
JacoBee
A proč neplatí Apple Googlu za kopírování androidu?:)
Tomáš Vrábel
Tomáš Vrábel
hmm zaujimave navzajom si pomahaju dodavaju sučiastky a platia si pokuty... tomu nerozumiem...
Jirka
Zase tak astronomická částka to není, takovýto čistý zisk má Samsung přibližně za 11 až 12 dní :).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze