Samsung musí Applu zaplatit téměř 6 miliard Kč za kopírování

42

Dlouhodobé patentové spory mezi Samsungem a Applem se dnes opět oživily. Federální soud v Kalifornii totiž rozhodl, že jihokorejský výrobci musí Applu hradit částku 290 miliónů dolarů za kopírování klíčových prvků v chytrých telefonech a tabletech.

Patentové spory mezi Samsungem a Apple se táhnou již několik let a zdá se, že snad ani nikdy neskončí. Dnešek je však z pohledu tahanic významným milníkem, neboť došlo k soudnímu rozhodnutí, dle kterého má Samsung zaplatit 290 miliónů amerických dolarů za porušení patentů a kopírování. V přepočtu jde o téměř 6 miliard korun.

Již v loňském roce měl Samsung zaplatit přes 1 miliardu amerických dolarů. Tento rozsudek z roku 2012 však byl zrušen soudkyní Lucy Koh a snížen na 600 miliónů dolarů. Zmíněná soudkyně dále nařídila nové řízení, ve kterém Apple požadoval 380 miliónů, avšak Samsung uváděl, že by měl zaplatit pouze 52 miliónů dolarů.

Připomeňte si: Apple slaví, Samsung prohrál a musí zaplatit 21 miliard Kč

Verdikt kalifornského soudu se týká starších zařízení Samsung, která údajně porušovala patentová práva. Žádný z nich se již v současnosti údajně neprodává. Zda Samsung opravdu zmíněnou sumu zaplatí, není v tuto chvíli jisté. Prozatím výsledek analyzuje a jako pravděpodobné se jeví, že se odvolá.

Zdroje: theverge.com, bloomberg.com

Diskuze ke článku
Tom
Jen at plati, kdyz umi jenom kopirovat :-D
pedro
Ono, věcí u Samsusngu, za poslední dobu, na zamyšlenou, je více. Mám dojem, že to poslední dobu nějak flákají a ten X let starý design, který razí, je výsměch.
Jakub
Kdyz Rusove zkopirovali Burana tak se tomu rikalo studena valka, dnes se soudi o miliardy :-) me jako koncoveho zakaznika nezajima jestli jde o kopii technologie, hlavne ze funguje na telu za 10.000 a nemusim vyhazovat 20.000 za iphone, ktery se za dobu sve existence nezmenil :-( navic jsem zastance otevreneho systemu a u ios nevim co vse o me odesila do NSA, BIS a Bartovi s Nagyovou, u androida s rootem a trochou vedomosti zakazu cokoli :-)
Yugi
Fandim ios i android, ale tohle je moc. Patenty jen brzdi vyvoj technologii, vsude se dnes kopiruje, to je konkurence, cinani asi nekopiruji ze? Nj na ne nikdo nema pac vetsina trhu je z ciny, tak na to jdeme chytre zalujem bohati korejci...

Kdyby patenty byli i na auta byli bysme jeste na kolech, mozna ani to ne!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze