Operační systém Tizen 3.0 zachycen na Samsungu Galaxy S III

7

O operačním systému Tizen, který připravuje Samsung ve spolupráci s Intelem a dalšími, je v poslední době ticho po pěšině. To ale neznamená, že by jeho vývoj stál na místě. Opak je pravdou. Vývojáři intenzivně pracují na přípravě OS, což dokládají snímky vývojářské verze Samsungu Galaxy S III s Tizen 3.0 „na palubě“.

Na jaře se na webu objevily znepokojivé zprávy o tom, že se hlavní autor Tizenu, jihokorejská společnost Samsung, chystá ukončit jeho vývoj. Důvodem měl být strach z riskantní investice a zaměření se na operační systém Android. Vzápětí však jak Samsung, tak i druhý největší spoluautor, americký křemíkový gigant Intel tyto spekulace vyvrátili. V příštím roce se tak snad dočkáme minimálně jednoho smartphonu s Tizenem.

TIP! Samsung Galaxy Note 3 živě z Berlína: první dojmy a videpohled

Do oficiálního představení tedy zbývá ještě dost času a vývojáři tak mohou pracovat na vyladění systému k dokonalosti. Testování probíhá pilně, což dokazují fotografie publikované serverem tizenexperts.com. Jeho redaktoři prezentují Tizen ve verzi 3.0 na vývojářském Samsungu Galaxy S III (s totožným hardwarem jako běžná S III). Z fotografií lze pozorovat například mírnou inspiraci u Windows Phone 8, a to u podoby zamykací obrazovky a číselníku pro vytáčení čísel. Vidět je také notifikační centrum.

A co vy? Těšíte se na příchod prvních smartphonů s OS Tizen nebo této vznikající platformě nedáváte na dnešním přeplněném trhu s chytrými mobilními zařízeními žádnou šanci?

Technické parametry Samsung Galaxy S III

Kompletní specifikace
Konstrukce136,6 × 70,6 × 8,6 mm, 133 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,8" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 4 Quad, CPU: 4×1,4 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:43 hodin
Dostupnostčerven 2012,

Zdroje: gsmarena.com

Diskuze ke článku
Tizen
Chtěl bych ho zkusit, ale za zkušební mobil rozhodně nedám víc jak 5000,-
blue.sun
Po letech vývoje tu máme už třetí verzi, páté "snad", nevímkolikátý slibovaný telefon...
Michael Vávra
Michael Vávra
Nový systém klidně, ale co jsem viděl nějaké video s dřívější verzí, tak se to škubalo ještě víc jak Android... spíš asi ten Firefox :-/
Redmarx
Prilis neverim, ze Tizen kdy spatri svetlo sveta, proti Androidu nema sanci a navic pravdepodobne drive nez Tizen prijde FirefoxOS a Ubuntu Touch, ktere narozdil od Tizenu budou mit fanousky okamzite po vyjiti z rad uzivatelu prohlizece Firefox a desktopoveho OS Ubuntu. U obou se teda da ocekavat, ze nejake procento trhu ukroji. U Tizenu jakozto dominantniho na Samsung phonech si mnozi jeste dobre pamatui zariznuti Bada OS a ani nadsenci se do stejne vody podruhe nepohrnou, teda nevychazi mi, jak chce Tizen oslovit uzivatele.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze