Samsung Galaxy S4 Active v redakci: první dojmy a videopohled

31

Samsung Galaxy S4 Active je pasován do role nejvýkonnějšího odolného zařízení, co se kdy na českém trhu prodávalo. Od "neobrněné" Galaxy S4 se liší jen v drobnostech, a nabídne například "pouze" LCD TFT displej s FullHD rozlišením nebo menší rozlišení fotoaparátu. Naproti tomu vydrží až půl hodiny pod vodou, odolá prachu a dokonce i dobře vypadá.

Pokud by Sony Xperia Z měla hledat sobě rovnou konkurenci, nejideálnějším protivníkem jí bude právě dnes testovaná novinka. Obě zařízení máme v redakci vedle sebe, a tak jsme je mohli i rychle porovnat. Jaké jsou naše první postřehy? Galaxy Sč Active nabídne mnohem kvalitnější reproduktor, pořizuje snímky lepší kvality a dosah Wi-Fi je více jak dvojnásobně lepší. Mnohem lepší je i pohotovostní výdrž. Xperia Z má ale elegantnější design a nepůsobí „tak“ odolně. Certifikaci IP má však o něco nižší. Na podrobnější srovnání se zaměříme v recenzi. Nyní už ale vzhůru na naše první dojmy právě z Galaxy S4 Active.

Samsung Galaxy S4 Active - oficiální fotografie

Když jsem zařízení prvně uchopil do ruky, zaradoval jsem se. Měl jsem radost, že Samsung použil kovový boční rámeček. Nicméně po několika dnech začínám "střízlivět" a nabyl jsem dojmu, že jedná pouze o skutečně precizní imitaci z plastu. Nespornou výhodou u odolného telefonu je výměnná baterie. Proč? Protože do terénu se mohou hodit náhradní baterie. Vím, že existují externí nabíječky, ale náhradní baterie nezabere tolik místa a i z jiných hledisek je praktičtější.

Jak je to se zadním krytem? I když telefon má na zádech výrazné šrouby, ty jsou pouze na ozdobu. Šroubovák tak hledat nemusíte, zadní kryt přiléhá ke zbytku telefonu pouze pomocí několika plastových paciček podobně, jako u klasické Galaxy S4. Ve vnitřní části krytu je umístěna membrána zabraňující vniknutí kapaliny, do oblasti kolem těsnění ale může (a také se tak děje) voda vniknout. P Pevnost zadního krytu? Ne stoprocentní. Při kroucení telefonu se ozývá praskání, a pokud na samotný kryt vyvinu větší tlak, taktéž pozoruji stejné pazvuky.

Samsung Galaxy S4 Active – videopohled

Plastový kryt nepokrývá celá záda telefonu. Horní a spodní brada jsou vyrobeny z gumového či pryžového materiálu. Až na zadní kryt, je zbylé zpracování telefonu špičkové. Oproti S4 výrobce nepoužil nejnovější verzi ochranného skla Gorilla Glass 3, ale pouze druhou generaci. Uvidíme, zda to bude mít nějaký praktický dopad. U odolného přístroje bych naopak čekal nejnovější a nejlepší ochranu, která je dostupná.

Mimo dotykového displeje se setkáme se třemi hlavními hardwarovými klávesami, mají tuhý ale jistý a přesný stisk. Při prací s nimi v nočních podmínkách budeme ochuzeni o podsvícení, budete je muset vždy nahmatávat. Vítám, že výrobce nezapomněl na informační LED diodu, která je poměrně výrazná a nejde přehlédnout.

To je vážně TFT LCD displej?

Nejsem nijak zaujatý vůči klasickým LCD TFT displejům, ale v top zařízeních většinou neznamenají tu nejlepší kvalitu, což se potvrdilo i u Sony Xperia Z, která má z vlajkových lodí nejhorší displej. Kvalita zde použitého displeje je ale zcela někde jinde, i když se jedná o „obyčejné téftéčko“. Čím začít? Možná neuvěříte, ale pozorovací úhly jsou perfektní, ani při velkém náklonu nedochází ke zhoršení barevného provedení.

Dále sytost i kontrast barev mile potěší. Displej v porovnání s AMOLEDem až na podání černé výrazné neztrácí a pokud bych jej srovnával s TFT IPS technologií, výrazné rozdíly nenajdeme. Dotykový displej se skutečně povedl a v čem může AMOLED na Galaxy S4 blednout závistí je čitelnost na přímém slunci, kdy si i bez maximálního jasu nemusím clonit dlaní. To je u odolného telefonu, který bude často používán venku při sportech, velmi vítané plus.

Co se výdrže baterie týká, nenechá telefon běžného ani lehce náročného majitele nenechá ve štychu. Ráno jsem vytáhl telefon z nabíječky a večer v osm hodin mi indikátor baterie hlásí stav 45%. V tento čas už u jiných telefonů většinou zmatkuji při hledání nabíječky za doprovodu otravného zvuku vybitého zařízení. Ani při intenzivním používání nebude problém dosáhnout 1,5 denní výdrže, střídmí uživatelé se dostanou i na dva dny. Výdrž novinky je podle prvních zkušeností ještě o něco lepší než u Galaxy S4. Na celkové zhodnocení a zejména naše standardizované testy výdrže si ale počkejte do recenze.

Nejlepší sportovec ztrácí formu

Teď končí sranda, protože během testování jsem narazil i na skutečnosti, které mne rozhodně nepotěšily. Okamžitě bych si na kobereček pozval programátory, starající se o vývoj aktualizací pro Active. Optimalizace a odezva systému Android 4.2.2 s TouchWizem by mohla být výrazně lepší vzhledem ke špičkovému hardwaru. V zařízení mám nainstalováno prozatím pár aplikací, už nyní ale, stejně jako u Galaxy S4, pozoruji v některých částech telefonu nepříjemná zpomalení.

Největší přestávky mám při načtení nové zprávy. Obdržím zprávu a kliknu na ní. A čekám, třeba tři sekundy, než se zobrazí její obsah. Další zpomalení je přítomno u hlavního menu při přechodu do nastavení, kdy přechod není okamžitý. Například spuštění telefonního seznamu z pohotovostní obrazovky trvá i dvě sekundy.

Obrátím list a vstoupím do řeky nazvané datové technologie. Kdo si četl recenzi na S4 ví, že citlivost vysílače Wi-Fi je velmi dobrá a u Active to platí dvojnásob. Oproti konkurenční Xperii Z je citlivost více než dvojnásobně lepší.

Obstojný "kompakt" na cesty

Větší změna proběhla v oblasti fotoaparátu, jehož rozlišení kleslo na osm megapixelů. Můžeme být zklamáni? Ne, menší rozlišení neznamená zhoršení kvality fotoaparátu, leckdy to může být dokonce přínosem. Podle prvotních odhadů je modul fotoaparátu i optika fotoaparátu stejná, jako u Galaxy S4 mini. Objektiv má taktéž clonové číslo f/2.6 a podle několika pořízených fotografií je i kvalita výstupu identická. Úroveň detailů je špičková, při focení travnatých ploch můžeme rozeznat jednotlivá stébla trávy, u stromů pak jejich listy. Fotoaparát i přes své menší rozlišení odvádí dobrou práci a Galaxy S4 Active se zařadí mezi nejlépe fotící telefony na trhu.

Než pro vás do éteru vypustíme obsáhlou recenzi, můžete nám v diskuzi pokládat dotazy nebo tipy na to, co máme otestovat, vyzkoušet, a na co se zaměřit.

Technické parametry Samsung Galaxy S4 Active

Kompletní specifikace
Konstrukce139,7 × 71,3 × 9,1 mm, 151 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 600 APQ8064T, CPU: 4×1,9 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:58 hodin
Dostupnostčervenec 2013,
Diskuze ke článku
lte
Proč v tabulce technických parametrů nejsou uvedena podporovaná frekvenční pásma pro LTE, když pro GSM a UMTS uvedena jsou?
Matisek
Stále je tu Xperia Z, takže titul najvýkonnejšieho obrneného zariadenia mu prideliť nemôžte... hlavne, že na Z-ku ste kritizovali, že je tam použitý TFT displej, no tu slovo "pouze" dávate ešte do úvodzoviek... A viem, že toto je dosť subjektívne, ale Galaxy S Active má od dobre vypadajúceho telefónu dosť ďaleko... Po prvých troch vetách som prestal čítať tento článok.
Kuba
Sony Z... byl muj nejvetsi favorit, nez jsem jej chytl do ruky a zdesil se, co to je za osklivost, displej je naprosty humus hnus !!!!!!!!! Vuci S4 Active se to neda srovnat
Pavel
Ten displej není obyčejné TFT LCD, jak uvádíte. Je to displej typu PLS LCD, což je vylepšené IPS od Samsungu. Samsung tento typ displejů už nějakou dobu používá.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze