Samsung Galaxy S4 Active
recenze

Samsung Galaxy S4 Active

Chrabrý plavec
  • Povede
  • si odolná Galaxy S4 Active stejně dobře, jako ta klasická? V některých oblastech
  • je "ořezaná", přesto se za svoji výbavu nemusí stydět. Co avizovaná
  • odolnost? Důkladně jsme ji otestovali, stejně tak další aspekty novinky. Zaujme i jinde? Jaké jsou její klady a zápory?

Samsung Galaxy S4 Active se vedle Xperia Z pasuje do role jednoho z nejvybavenějších odolných zařízení na trhu a chlubí se stupněm krytí IP67, což je více, než má právě Xperia Z, která má stupeň krytí IP55 a IP57 Znamená to, že je pouze částečně chráněna proti vniknutí prachu. Zároveň je ale v podstatě velmi blízkým sourozencem špičkového modelu Galaxy S4, se kterým má mnohé společné, i když některé prvky výbavy se zhoršily. Rozlišení fotoaparátu se zmenšilo na osm megapixelů, Super AMOLED displej byl nahrazen technologií TFT LCD a ochranné sklo Gorilla Glass je verze 2. Zbylé funkce jsou ale shodné a jedná se v podstatě o nejvybavenější telefon s tímto stupněm IP na trhu, který, a to je důležité, nedělá prakticky žádné kompromisy ve výbavě, což je u odolných telefonů unikum, a pro mnoho z vás by mohl být právě proto zajímavý. Zaznamená stejné úspěchy, jako vlajková loď Galaxy S4? Získá si svoji slávu na základě odolnosti? Není naopak odolnost spíše jen na papíře? To si povíme v recenzi.

Samsung Galaxy S4 Active – videopohled

Obsah balení

  • nabíjecí adaptér s USB vstupem
  • datový a nabíjecí microUSB kabel
  • špuntová sluchátka s vyměnitelnými nástavci

Technické parametry Samsung Galaxy S4 Active

Kompletní specifikace
Konstrukce139,7 × 71,3 × 9,1 mm, 151 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 600 APQ8064T, CPU: 4×1,9 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:58 hodin
Dostupnostčervenec 2013,
Samsung Galaxy S4 Active - oficiální fotografie

Design a konstrukce

Když se Galaxy S4 Active dočkal svého oficiálního představení a já jej poprvé uviděl , zaujala mě jeho poměrně stylová slupka a nenapadlo by mě, že se jedná o odolné zařízení. Bonusem je, že vypadá jinak, než všechny ostatní oblé bílé nebo modré Samsungy a designově se skutečně vcelku povedl. Rozhodně nepůsobí jako obrněný telefon, který byste se měli stydět nosit kamkoliv jinam, než na stavbu. Odolnost sice najevo dává, ale spíše decentně a uhlazeně. Celkově se tedy design Samsungu povedl a my jej chválíme.

I když Galaxy S4 Active nabídne "jen" TFT LCD, jeho zobrazovací schopnosti jsou opravdu výborné, podání barev přirozené a pozorovací úhly perfektní

Když jej z pohledu velikosti porovnáme s klasickou S4, tak proporce se zvětšovaly na všech frontách, ostatně rozdíly můžete vyčíst z naší tabulky níže. Telefon je o něco vyšší (139,7 milimetrů), o něco širší (71,3 milimetrů) a tlustší 9,1 milimetrů . Největší rozdíl pak vypozorujeme v hmotnosti, která činí 151 gramů. Po podrobném prozkoumání těla telefonu si ale říkám, kde je těch dvacet gramů navíc? Možná to má na svědomí tlustší a odolnější plasty po obvodu telefonu a na rozích. Active by měl jako správý odolný telefon vydržet i nějaký ten pád, a větší odolnost v těchto případech je žádoucí, i když vykoupená vyšší hmotností.

Zařízení Samsung Galaxy S4 Samsung Galaxy S4 Active
Rozměry 136,6 x 69,8 x 7,9 mm 139,7 x 71,3 x 9,1 mm
Hmotnost 130 gramů 151 gramů
Procesor 1,9 GHz Snapdragon 600 1,9 GHz Snapdragon 600
Grafika Adreno 320 Adreno 320
Interní paměť 16 GB + 2 GB RAM 16 GB + 2 GB RAM
Data HSPA+ 42 Mb/s a LTE HSDPA 14,4, Mb/s
Fotoaparát 13 Mpx + FullHD videa 8 Mpx + FullHD videa

Jakmile jsem novinku uchopil do ruky, začal jsem se radovat, Samsung konečně ví, co znamená kov. Že by opravdu použil kovový rámeček, a proto je telefon o tolik těží? Skutečně jsem si to myslel. Stříbrný rámeček je pevný, neprohýbá se a působí věrohodně, že snad nikdo neuvěří, že se jedná pouze o precizní imitaci kovu a je to pouze plast.

Zadní kryt opravdu věrohodně imituje kovové materiály, nenechte se zmást, jedná se o plast

V prvních dnech jsem si na dílenské zpracování nemohl nikterak stěžovat. Použité materiály jsou prvotřídní, zadní kryt ke zbytku telefonu s největší precizností lícuje, nic nevrže ani neskřípe. Jenže, po deseti dnech testování se ledacos změnilo, a to směrem k horšímu.

Zadní kryt na několika místech povrzává a skřípe. Proč ne, u zařízení, kde je tělo tvořeno pouze plasty je to poměrně běžný jev, ale nebudu tolerantní, když se jedná o zařízení za patnáct tisíc korun a navíc se řadí do skupiny odolných zařízení.

Těsnění a celková vodotěsnost není vyřešena příliš dobře. Do zařízení nateklo, pod optikou se objevila voda a nakonec přestává fungovat i microUSB konektor

Na těle nenajdeme žádné senzorové klávesy, vše musíte poctivě zmačknout, což je vzhledem k zaměření telefonu dobře. Někdy budete telefon ovládat i pod vodou nebo v ne zrona příznivých podmínkách a senzorové klávesy by v takových případech představovaly problém. Na přední straně ve spodní partii se tak nacházejí tři hardwarové, bohužel nepodsvícené klávesy, s tuhou, ale jistou odezvou. Na pravém boku je pak u Samsungu klasicky vypínací klávesa, na levém dvojklávesa pro hlasitost.

Na horní straně je odhalený 3,5 milimetrový jack s označením waterproof. Divné, čekal bych gumovou krytku, ale zřejmě to má Samsung vyřešeno. A chybět nesmí opět infraport, díky kterému lze ovládat domácí elektroniku. Ve spodní straně je gumová záslepka chránící microUSB konektor. Při spuštění fotoaparátu a režimu voda vás telefon vždy upozorní, abyste zkontrolovali utěsnění krytky.

K zadnímu krytu ještě dodám, že má opravdu pěkné vzorování s grafickou mřížkou a připomíná kov, i když je opět plastový. Odolnost telefonu naznačují čtyři výrazné šrouby v rozích telefonu, ty jsou zde ale jen pro parádu a jsou falešné, nic nedrží a jsou pouze plastickým výliskem v plastu. Hodně překvapivé je, že se zadní kryt jen nacvakne pomocí plastovýchch nožiček stejně, jako u neodolných telefonů. Žádný zámek, žádné jištění, nic. Nezbývá tedy doufat že těsnění, které se nachází kolem baterie, dosedne dobře a bude fungovat. Na zadní straně už najdeme pouze optiku fotoaparátu, LED diodu a mřížku reproduktoru.

Zvýšená odolnost telefonu zde konkrétně znamená stupeň krytí IP67. To už není jen tak pro forma a telefon by už měl skutečně něco vydržet. Znamená to, že zařízení odolá prachu i pobytu v metrové hloubce pod vodou po dobu třiceti minut. Odolnost jsme testovali několikrát, většinou ale jen v umyvadle nebo sklenici vody. Telefon vždy vše ustál, jen pro nás bylo překvapení, že se voda okamžitě bez problému dostala pod zadní kryt, i k fotoaparátu a reproduktoru a vyhnula se pouze baterii, kolem které je těsnění. Takto to ale zřejmě Samsung plánoval a po použití ve vodě je potřeba telefon pod zadním krytem vždy pečlivě usušit. Vždy ale fungoval bez problému dál. K pořádnému otestování telefonu ve vodě jsem se rozhodl až ke konci testu. Testování probíhalo v akvaparku, v bazénu s hloubkou cca 30 – 45 centimetrů. Zařízení bylo cca půl hodiny ve vodě s delšími přestávkami. Celkově tak byl telefon ve vodě vždy v kuse zhruba 2-3 minuty, poté jsem se vynořil a test po zhruba 3-5 minutých opakoval a zkoušel pod vodou fotit. Jak to dopadlo?

Na konci vodních radovánek zcela přestal reagovat displej i klávesy a displej pouze bíle svítil. Zařízení nešlo ani vypnout a po deseti minutách, když se na displeji zobrazily pruhy, jsem raději telefonu už vypnul. Rozhodl jsem se pro vyjmutí baterie a nevěřil jsem vlastním očím.

Zadní kryt byl zcela mokrý, což se tedy dalo čekat z předchozích testů, ale poté, co jsem vyjmul i baterie, vytékala z ní voda a i pod baterií bylo hodně mokro. Shrnuli-to, celý vnitřek i za těsnící membránou byl mokrý, voda byla i v optice fotoaparátu. Nedokážu si představit, kdyby bylo zařízení skutečně pod vodou po dobu 30 minut v hloubce jednoho metru. Výsledek by byl zřejmě takový, že bych měl hodně drahé těžítko. Nicméně to se dalo čekat, jak napovídá povrzávání a lehké nacvakávání zadního krytu, vniknutí kapaliny příliš nebrání a zřejmě ani těsnící membrána na kryt nedosedá tak, jak by měla kvůli jeho vůli. Systém upevnění by měl být dle mého názoru lépe vyřešený a testem odolnosti tedy u nás Galaxy S4 Active neprošel.

Baterie a výdrž

Obdobně jako S4, má i Active typ baterie Li-ion s kapacitou 2600 mAh. Vzhledem k tomu, že se jedná o odolné zařízení, očekával bych větší kapacitu baterie. Pohotovostní výdrž je velice podobná klasické S4. Zařízení i při větším zápřahu vydrželo s rezervou jeden celý den, což je na dnešní poměry nadprůměrný výkon. Telefon jsem využíval naplno a největší „sodu“ dostával při častém používání internetu a sociálních sítí. Pořizoval jsem i hodně snímků, vyřizoval elektronickou poštu a psal textové zprávy sms.

Při střídmém používání, které zahrnuje částečné omezení datových služeb, se zvedne výdrž na celé dva dny. Nezapomněli jsme ani na standardizované testy, které v porovnání s Galaxy S4 dopadly znatelně hůř. Proč? Kvůli displeji. Odolná S4ka má totiž energeticky náročnější TFT displej, kdežto S4 úspornější AMOLED. Při streamování 1080p videa (zapojená sluchátka s hlasitostí 50%, jas na 50% a deaktivovaná synchronizace s přenos dat přes Wi-Fi síť s přihlášením i ke 3G) nás telefon odměnil výsledkem 6 hodin a 14 minut. Tato hodnota patří stále lepší průměr v našem katalogu. Telefon se dokázal nabít za 118 minut do plné kapacity, do 80% kapacity se telefon nabil za 77 minut. Nabíjecí doba je tak doslova blesková. Paradoxem ovšem je, že neodolná S4 má podstatně lepší hodnoty při streamování videa, zřejmě za to může i energeticky úspornější AMOLED displej.

Displej

Nejsem nijak zaujatý vůči klasickým LCD TFT displejům, ale v top zařízeních většinou neznamenají tu nejlepší kvalitu, což se potvrdilo i u Sony Xperia Z, která má z vlajkových lodí nejhorší displej. Kvalita zde použitého displeje je ale zcela někde jinde. Čím začít? Možná neuvěříte, ale pozorovací úhly jsou perfektní, ani při velkém náklonu nedochází ke zhoršení barevného provedení.

Dále sytost i kontrast barev mile potěší. Displej v porovnání s AMOLEDem až na podání černé výrazné neztrácí a pokud bych jej srovnával s TFT IPS technologií, výrazné rozdíly nenajdeme. Dotykový displej se skutečně povedl a v čem může AMOLED na Galaxy S4 blednout závistí je čitelnost na přímém slunci, kdy si i bez maximálního jasu nemusím clonit dlaní. To je u odolného telefonu, který bude často používán venku při sportech, velmi vítané plus. K tomu si díky FullHD rozlišení přidejte úžasnou jemnost a máme tu jeden z nejlepších displejů na trhu.

Zvuk

Galaxy S4 Active je nejenom odolným zařízením ale i skvělým hudebníkem. Dodávaná sluchátka se zaměřují spíše na basovou složku, ale celkové shrnutí požitku hudby z nich hodnotím jako dobré. Pořád jsou mnohem kvalitnější, než „pecky“ konkurence. Po připojení vlastních kvalitnějších sluchátek jsem byl nadmíru spokojen. Zvuk je špičkový, který řadím mezi to nejlepší na trhu.

Co se reproduktoru týče, je velmi hlasitý, ale zvuk není tak vykreslený a čistý. Není to ani tak samotný problém reproduktoru jako membrány, která zkresluje zvuk. Mile mne překvapila kvalita hlasu během hovoru. Hlas byl zřetelný, čistý a působil přirozeným dojmem. Ke zlepšení kvality poslouží i něco jako ekvalizér, kde si můžeme zvolit hlasitý zvuk nebo čistý zvuk.

Hardware

Výkonným centrem všech výpočetních operací je čtyřjádrový procesor Snapdragon 600 s taktem 1,9 GHz. Doplňuje jej operační paměť s kapacitou 2 GB a grafický akcelerátor Adreno 320. Hardware je tedy shodný s vlajkovou S4, což je jedině dobře. Chválíme Samsung za to, že výbavu v tomto ohledu nezhoršil. Ač telefon nabídne interní paměť s kapacitou 16 GB, tak ve výchozím stavu je pro uživatele připraveno něco málo přes 10 GB. Dalším paměťovým médiem je ale slot na karty typu MicroSDHC až do kapacity 32 GB . V případě nedostatku místa, můžeme aplikace i hry přesunout na paměťovou kartu.

Výsledky z benchmark testů - Quadrant, AnTuTu, CF-Bench a SmartBench 2013

Uživatelské prostředí

Jak asi odhadujete, zde to bude na vlas stejná písnička, jako u Galaxy S4, protože i softwarov výbava je naštěstí stejná a těšit se tak můžete na přehršel chytrých funkcí a systém Android 4.2.2 s TouchWizem. Než ale začnu chválit, tak zde máme obligátní porci kritiky. Optimalizace a odezva prostředí by totiž mohla být výrazně lepší vzhledem ke špičkovému hardwaru. Stejně jako u Galaxy S4, pozoruji v některých částech telefonu už po dvou týdnech nepříjemná zpomalení.

Největší přestávky mám při načtení nové zprávy. Obdržím zprávu a kliknu na ní a čekám třeba tři sekundy, než se zobrazí její obsah. Další zpomalení je přítomno u hlavního menu při přechodu do nastavení, kdy přechod není okamžitý. Například spuštění telefonního seznamu z pohotovostní obrazovky trvá také několik sekundy. TouchWiz tedy opět není ideálně vyladěn a špičkový výkon telefonu mnohdy poznat příliš není.

Uzamykací obrazovka, chytrá gesta

Uzamykací obrazovka nabídne kromě pozdravu i pět aplikací pro přímý vstup, bez nutnosti odemykat zařízení. Pokud s nimi nebudete spokojeni, jednoduše je nahradíte za jiné. Na pohotovostní obrazovky můžeme samozřejmě vložit různé widgety, mimochodem pohotovostních obrazovek může být maximálně sedm ale i jedna. Notifikační lišta obsahuje panel aplikací a rychlých voleb, které můžou být nahrazeny za jakékoliv jiné. Mezi nimi rolujeme pohybem do stran. Vše je tak hned šikovně po ruce.

Neměnným pravidlem je po léta aplikované řazení aplikací v hlavním menu v horizontálním pořádku. Aplikace jsou v šabloně 4 x 5 aplikací. Pořadí aplikací může být libovolně přeskládáno. Aplikace můžeme přesouvat napříč obrazovkami, z hlavního menu je možné je i jednoduše odinstalovat. Žánrově podobné aplikace se mohou sdružovat ve vlastních složkách.

Nejsem si jist, zda se někdo z inženýrů v Samsungu při vývoji Galaxy S4 a Galaxy S4 Active nespletl. Nedokážu si totiž vysvětlit, že zařízení, které je odolné, postrádá senzory vlhkosti a teploty, přitom by to mělo být naopak.

Aplikace S Health starající o vaší zdravotní stránku

Stejné softwarové vychytávky a různé inteligentní prvky nabídne po vzoru Galaxy S4 i novinka. Na telefon tak můžete mávat, různě se na něj dívat, třást s ním a on na vše reaguje. Nad mnohými vychytávkami sice visí otazník, zda je k životu potřebujeme, ale pokud chceme zapůsobit na okolí, proč ne? Jednoznačně užitečnou funkcí je detekce sledování displeje, kdy zařízení sleduje, zda se na displej díváme a tomu přizpůsobí své chování a displej nezhasne. Funkce nikdy nezklamala, ale v nočních podmínkách už ne stoprocentně funguje, čemuž se nedivím.

Další chytrou funkcí je „air view“, která nechybí ani zde. Jedná se o bezdotykové ovládání při různých situacích, jako jsou rychlé náhledy zpráv a náhledy obrázků. Ušetříme si tak zbytečné klikání a například funkce, kdy si mávnutím ruky nad zamknutým telefonem zobrazíte čas a přehled zmeškaných událostí, je hodně návyková. Vaše okolí vás brzo začne považovat za blázny, pokud budete využívat i další gesta ovládaná rukama, nohama. Máváním rukou můžeme přecházet mezi obrázky nebo rolovat stránkami v prohlížeči. To už jsou ale spíše frajeřinky, které v praxi používat nebudete. I jejich fungování není zdaleka tak spolehlivé a vždy je stále rychlejší na ten displej jednoduše sáhnout a vše přehazovat na něm. Mávnutím rukou můžeme dokonce i přijmout hovor nebo jej odmítnout.

Do ovládání telefonu jsou zapojeny i dlaně. S jejich pomocí vytvoříme třeba screenshot displeje. Kromě standardní notifikace událostí za pomocí LED diody, která naštěstí novince nechyb, se mi líbila i vibrační odezva. Pokud nám přišla zpráva nebo jsme měli zmeškané volání, tak při uchopení telefonu dojde ke krátkému zavibrování a vy tak hned víte, že je něco nového.

Další mnou hojně využívanou funkcí bylo přímé volání. Psal jsem zprávu a řekl jsem si, že rychlejší bude zavolat, tak jsem jednoduše přiložil telefonu k uchu a aktivovalo se vytáčení kontaktu. Jednoduché, rychlé a praktické. Specialitou prostředí TouchWiz je rozdělení displeje na dvě poloviny a možnost používat dvě aplikace nad sebou současně. To se hodí například při porovnávání textů či podobné úlohy „heavy multitaskerů“.

Multimédia

Hudební přehrávač chytne za srdce nejednoho fajnšmekra. Hlavním sloganem je „nic nechybí“ a „všechno přelouskám“. Při vstupu do přehrávače nazvaného hudba ihned bez dalších kliknutí vidíme kategorie, podle níž si můžeme vybírat hudbu.

Hudební maratón můžeme zahájit výběrem interpretů, tradičně podle alb, žánrů nebo seznamů složek. Pokud dáme na emoce, pak tu čeká kategorie hudební ráj. Nahraná hudba je telefonem„škatulkována“ do kategorií vášnivé, vzrušující, klidné nebo veselé. A podle vaší nálady vám pak telefon slouží jako takový menší osobní DJ. Funguje to celkem dobře, i když zařazení některých skladeb do kategorie samozřejmě nebylo stoprocentní a občas se telefon seknul.

Hudební přehrávač nepřekvapí, po funkční stránce mu nemůžeme nic vytknout

Nezapomnělo se ani na hudební ekvalizér, v němž je jeden zcela konfigurovatelný profil. Kdo nerad experimentuje, postačí mu nabídka více než deseti předefinovaných zvukových profilů. Špičkový videopřehrávač si poradí s jakýmkoliv formátem a problém mu nečiní samozřejmě ani avi s kodeky xVid, DivX. Zcela plynule přehrávány byly i videa s rozlišením FullHD. I tady zasahuje vliv inteligentních funkcí. Na základě zraku přehrávač pozastaví přehrávání videí, a to tehdy, podíváme –li se mimo displej (odbočíme pohledem). Nechybí ani možnost zmenšit video do okénka a pokračovat v práci kdekoliv v prostředí a přitom stále sledovat video.

Huby - můžete zde číst, hrát hry, poslouchat hudbu či sledovat filmy - to vše za poplatek

Samsung přichystal i vlastní knihovnu nazvanou „Hub“. Zde najdeme ke stažení hudební a filmový obsah a také knihovnu. Zákazník si může vybírat z velkého množství děl.

Fotoaparát

Větší změna proběhla v oblasti fotoaparátu, jehož rozlišení kleslo na osm megapixelů. Můžeme být zklamáni? Ne, menší rozlišení neznamená zhoršení kvality fotoaparátu, leckdy to může být dokonce přínosem. Podle prvotních odhadů je modul fotoaparátu i optika fotoaparátu stejná, jako u Galaxy S4 mini. Objektiv má taktéž clonové číslo f/2.6 a podle několika pořízených fotografií je i kvalita výstupu identická.

Prostředí fotoaparátu

Úroveň detailů je špičková, při focení travnatých ploch můžeme rozeznat jednotlivá stébla trávy, u stromů pak jejich listy. Fotoaparát i přes své menší rozlišení odvádí dobrou práci a Galaxy S4 Active se zařadí mezi nejlépe fotící telefony na trhu. Použitý fotoaparát se hodí i pro rychlé zachycení situace. Reakce fotoaparátu jsou totiž okamžité.

Prostředí fotoaparátu

Nicméně na stejnou úroveň snímků nemůžeme pokaždé vsázet. Proč? Některé snímky totiž nebyly ostré po celé své ploše, a na některých snímcích byly rozmazaná či neostrá místa. Optika se totiž lehce umaže a možná je důvodem i zatékání vody do oblasti fotoaparátu. Výsledky jsou pak výrazné horší. Před focením je tak potřeba vždy vše pečlivě zkontrolovat.

Prostředí fotoaparátu

Nahrávané video je bezpochyby kvalitní. Video je produkováno ve formátu mp4. Obraz má velmi vysokou úroveň detailů, i při náročnějším pohybu není trhané. Přeostřování je okamžité. Galaxy S4 Active tak hravě zastoupí kapesní videokameru při dovolené .

Zprávy

Jedna věc je nabídka funkcí a propracovanost celého editoru. Můžeme vidět, že Samsung si potrpí na detaily i různá vylepšení s důrazem na co nejširší přizpůsobení si věcí k obrazu svému. Zde je řeč o možnostech změny pozadí, kdy je dispozici mnoho šablon a zvolit si můžete i různé styly konverzací. Během psaní klávesa pro regulaci hlasitosti poslouží jako pomocník pro volbu velikosti písma.

Pro psaní jsou připraveny QWERTZ klávesnice v režimu na výšku i šířku či alfanumerická klávesnice. Zde se naopak s místem nešetřilo. Rozložení klávesnice ale vzhledem k úhlopříčce displeje není ideální a místo není efektivně využito. Klávesy jsou zbytečně malé a občas docházelo k překlepům. Časem si ale zvyknete a pomáhá i kvalitní slovník.

Možnosti zpráv jsou velmi propracované

Elektronické komunikaci kralují dvě aplikace. Již léty prověřený Gmail a vlastní řešení Samsungu. Poskytne třídění pošty do složek, push synchronizaci pošty, koncepty nebo vlastní složky. Možnost přidání podpisu samozřejmě také nechybí, stejně tak dobře pracuje s přílohami.

Telefonní seznam

Nevybavuji si žádnou funkci, která by v aplikaci telefonního seznamu scházela. Chválím výrobce za to, že to nijak nepřeháněl s integrací a provázaností sociálních sítí. Jednotlivé kontakty sice sdílí profilové fotky, i odkazy na patřičné sociální sítě, ale schází jim sdílení statusů, nahraná alba a další informace.

Telefonní seznam má podobu, na jakou jsme u posledních Samsungů zvyklí

U každého kontaktu můžeme spatřit množství čísel, e-mailových adres, vlastní fotky či vlastní vyzváněcí melodie. Vytvářet můžeme i skupiny kontaktů, oblíbené kontakty. Zálohování kontaktů probíhá formou synchronizace s Google účtem nebo můžeme kontakty zálohovat na externí paměťová uložiště.

Organizační funkce

Když zmíním aplikace pro plánování a kancelářskou činnost v souvislosti se špičkovým zařízením Samsungu, nemůžu očekávat nic jiného, než nadstandardní komfort a kvalitní aplikace určené pro práci v této oblasti.

„Výkop“ míče zahajuje kalendář, tedy S Plánovač. Jeho základní myšlenkou je poměrná velká část obrazovky, která zobrazuje měsíční, týdenní nebo denní náhled.Ve spodním panelu je pak výčet událostí vybraného dne K dispozici je dokonce i roční náhled, což je mnohdy velmi šikovné. U každého okénka dne vidíme detaily událostí, při podržení prstu nad displejem daného dne vyskočí větší náhled s popisky událostí.

Kalendář a S Poznámky

Ke každé události můžeme přiřadit poznámky, fotografie, lokaci, připomenutí a možnost opakování. Součástí kalendáře jsou i úkoly. Výbornou aplikací jsou i S Poznámky. Tvorba poznámek může být řazena do složek. Při zadávání textů se ocitneme na rozcestí, směrovky nás navedou buď na ruční zadávání textů za pomocí softwarové klávesnice nebo „kreslení textu“ s využitím stylusu nebo končetin prstů. Přidanými možnostmi je barevný odstín klávesnice, vkládání fotek, formátování textu.

Dohled nad soubory uloženými v zařízení obstará vestavěný správce souborů. Do role stydlína se vžila aplikace Polaris Office 5 pro čtení kancelářských dokumentů. Záměrně nezmiňuji i editaci, a to proto, že ji nepodporuje. Drahé a špičkové zařízení by mělo mít plnohodnotného klienta. Škoda.

Ohledně citlivosti interního GPS modulu žádné výtky nenalézám. Fixace satelitů i při deaktivované asistenci operátora probíhá do dvaceti vteřin. S aktivovanou asistencí se čas krátí na pět vteřin. Pro fungování GPS navigace schází jakákoliv bonusová aplikace. Smířit se tak budeme muset pouze s online navigací Google mapy, která je ale velmi kvalitní a zahrnuje mnohé chytré funkce. Vždy ale musíte být on-line a uložení malé části mapy na omezeném množství území nestačí. Pro automobilovou navigaci musíte být rovněž on-line, odměnou vám ale budou informace o zácpách i kolonách, a to i v ČR. Telefon vás plynule přesměruje na jinou trasu, a vy tak můžete ušetřit cenné minuty i své nervy.

Datové funkce

Galaxy S4 Active se řadí mezi ultimátně vybavená zařízení, a tomu odpovídá i kompletní nabídka těch nejmodernějších technologií, které můžeme v tuhle chvíli na mobilním trhu spatřit. Wi-Fi bezdrátová síť je k dispozici ve standardech a/b/g/n. Velmi musím pochválit citlivost Wi-Fi. Na místech, kde mi většina telefonů ukazuje jednu čárku a někdy žádný signál, Galaxy S4 Active ukazuje hned tři čárky.

Konektivita je opravdu propracovaná

Od Wi-Fi přejdeme k technologií HSPA+ DC s rychlostí downloadu 42 Mb/s a HSUPA s nahráváním dat 5,76 Mb/s. Posílání souborů probíhá i přes NFC (S Beam), Bluetooth 4.0 a Wi-Fi Direct s maximální rychlostí 150 Mb/s. Nechybí ani sdílení internetu a vytvoření tzv. HotSpotu.

Úhlopříčka pěti palcového displeje s rozlišením FullHD poskytuje mimořádný komfort při prohlížení webových stránek. V základu jsou doinstalovány dva prohlížeče. První z nich si rozumí s gesty, na základě očí a kývání hlavy umí rolovat stránku pohybem dolů a vzhůru. Podporuje i gesta, s jejichž pomocí je možné přibližovat a oddalovat stránku. Načítání stránek je okamžité a plynulé.

Druhým prohlížečem je Chrome, který v rychlosti mírně zaostává a s gesty si příliš nerozumí.

Zhodnocení

Máme tu vlastně klasickou S4 v odolném kabátku, které schází několik funkcí. Její fotoaparát má menší rozlišení, ale za svoji kvalitu se stydět nemusí a stále fotí výborně. Dotykový displej, ač není typu AMOLED, má špičkové parametry a je jedním z nejlepších displejů na trhu. Chválím i vzhled a dobrou pohotovostní výdrž a přehršel chytrých funkcí, které sdílí s vrcholným modelem Galaxy S4. Na druhou stranu, prostředí mohlo být lépe vyladěné, a především zpracování mohlo být na vyšší úrovni. A samotná odolnost telefonu je lehce nedomyšlená. Zařízení, ač mělo vydržet pod vodou po dobu třiceti minut, tak již po krátké chvíli vykazovalo vniknutí kapaliny i do prostoru baterie. Největší proklamovaná výhoda je tak zároveň, zdá se, Achillovou patou telefonu. Celkově je ale Galaxy S4 Active velmi kvalitním telefonem s množstvím funkcí, který ale nedostojí proklamované odolnosti. Pokud chcete opravdu odolný telefon, poohlédněte se spíše jinde.

Přímým konkurentem je Xperia Z. Její specifikace jsou velmi podobné. Taktéž nabídne LCD TFT displej, zobrazení barev je horší a především má horší pozorovací úhly. Fotoaparát má sice vyšší rozlišení, ale kvalita je podobná. O něco horší je pohotovostní výdrž, kdy zařízení vydrží ani ne celý den. Zetko používá předchozí generací procesoru Snapdragon APQ8064T S4 Pro s taktem 1,5 GHz.

Sony Xperia Z - oficiální fotografie

Další konkurenci je Ascend D2 s částečnou odolností. Jeho nevýhodou je absence slotu na paměťové karty i napevno zabudovaná baterie. Nepotěší i slabší výdrž a špatně vyladěné prostředí. Na druhou stranu exceluje svým fotoaparátem, perfektním zpracováním a nádherným Super IPS RETINA displejem.

Huawei Ascend D2 - oficiální fotografie
samsung-galaxy-s4-active
Klady
  • kvalitní zvukový výstup
  • špičkový 8Mpx fotoaparát
  • vyborná citlivost Wi-Fi
  • datová konektivita
  • slušná pohotovostní výdrž na jedno nabití
  • výborné pozorovací úhly LCD TFT displeje
  • propracovaná softwarová gesta a inteligentní funkce
  • slušný přední fotoaparát
  • výkonná informační LED dioda
Zápory
  • špatně vyřešené těsnění membrány zadního krytu
  • horší dílenské zpracování
  • absence FM rádia
  • chybí teploměr a vlhkoměr
  • oproti S4 "pouze" Gorilla Glass 2
  • v porovnání S4 je tlustší a především výrazně těžší
Diskuze ke článku
Kuba
Chtel jsem vymenit za Huawei D2.... ale asi jsem si to hodne rychle rozmyslel....
mm
Máte asi špatný nápis u videa ? Samsung Galaxy S4 Active (testovací video) - interiér, 1080p
spíše exteriér?
Smarter
Skoda ze misto displeju 16:9 neudelali displej s pomerem 12:9. Kdyby ti tri tlacitka byli radsi na boku mobilu a horni cast mobilu by byla nizsi mohl byt tenhle mobil jenom 120 mm dlouhej.

Ta nefunkcnost mobilu po pobyte v akvaparku je fatalni. Jak potom reagovali kdyz ste jim mobil po testovani vratili nefunkcni? Zajimalo by me oficialni vyjadreni Samsungu k problemu s netesnosti pod vodou. Pane Kostko, pane Pospisil nehodlate podat na Ceskou Obchodni Inspekci podnet pro klamani zakaznika s IP vyssi nez je skutecna?
Michal
Ten telefon mám pět dní, nekupoval jsem ho kvůli voděodolnosti a ani to raději zkoušet nebudu, proti pádu nebude už vůbec odolný. Jinak je ale ve skutečnosti velice pěkný a co mě uchvátilo je displej, když se ve specifikacích uvede tft lcd, tak to spíš vypadá na něco podřadnýho a zastaralýho, ale lepší displej jsem ještě neviděl, je lepší, než amoled v sgs4 a srovnatelný s displejem v htc one. Displej v sony xperia Z převyšuje značně.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze