Vyzkoušeli jsme nabušeného obrněnce Samsung Galaxy S4 Active

Špičkově vybavený, dobře vypadající a přitom odolný. Takový je nový Samsung Galaxy S4 Active, který jsme pro vás podrobně natočili, nafotili a vyzkoušeli. Stane se ideálem pro ty, kteří dosud při výběru odolného telefonu museli volit pouze kompromisy?

Konečně. Telefon, který nabídne zvýšenou odolnost s certifikací IP67 (což znamená, že je novinka odolná proti vniknutí jakéhokoliv prachu a přežije ponoření do vody po dobu 30 minut do hloubky 1 metru) a nečiní žádné kompromisy ve výbavě. Je plnohodnotnou variantou špičkového modelu Galaxy S4, kterou nerozhodí nějaký ten pád nebo voda. Po takovém přístroji řada lidí dlouho volala, ale přání zůstávala většinou nevyslyšena. Buď jsme tu měli superodolné obrněné přístroje, jejichž výbava ale náročným uživatelům nepostačovala, nebo naopak elegantní vlajkové lodě odolné sice proti vodě i prachu, ale s nižší certifikací (jako například Xperia Z), které se však člověk bál pustit na zem.

Galaxy S4 Active konečně spojuje odolnost a nekompromisní výbavu a my jsme měli možnost telefon podrobně vyzkoušet. Galaxy S4 Active nabídne čtyřjádrový procesor, velký FullHD displej s pětipalcovou úhlopříčkou, 8Mpx fotoaparát a kompletní datovou i multimediální výbavu. Parametry si ostatně můžete prostudovat z tabulky v dolní části článku nebo našeho katalogu, nyní pojďme na naše dojmy z novinky.

Dobře padne do ruky a design se líbí

Pocitově je Galaxy S4 Active příjemná do ruky. Rozměrově je velmi podobná modelu Galaxy S4, takže se samozřejmě jedná o velký telefon, díky zaobleným rohům a v podstatě stejnému půdorysu jako Galaxy S4 padne do ruky dobře. Pomáhá tomu možná i větší tloušťka, která dodává úchopu jistotu. Z telefonu navíc nemáme tak plastový pocit, jako z Galaxy S4 nebo Galaxy S III. Je bytelnější a díky metalickému vzhledu krytů působí telefon snad i hodnotněji. Zajímavostí je, že Samsung na přední panel nepoužil typický vzorovaný motiv jako u Galaxy S4, S4 mini a S4 Zoom, ale imitaci kovu, kterou jsme měli možnost vidět například u tmavých barevných variant Galaxy S III.

Na zadní straně nalezneme 4 mohutné šrouby, které dávají tušit, že se jedná o odolný telefon. Nenechte se ale zmýlit, jedná se jen o design. Zadní, velmi tenký a ohebný polykarbonátový kryt, lze sloupnout stejně jednoduše, jako u neodolného Galaxy S4. Na krytu je z vnitřní strany nalepeno těsnění, které zabraňuje průniku vody k baterii. Také microUSB konektor ve spodní části je zaslepený, naopak 3,5mm Jack na vrchní straně nijak chráněný není. Natečení vody do něj by ale nemělo být překážkou.

Samsung Galaxy S4 Active – první pohled

Odolný FullHD displej překvapil

Hodně jsme byli zvědaví na displej. Ten má špičkovou jemnost díky FullHD rozlišení, řada z vás se ale obávala použité technologie. Zatímco u Galaxy S4 nalezneme známý a osvědčený Super AMOLED, u odolné verze se usídlil "obyčejný" TFT TN panel. Rovnou můžeme říci, že displeje se, alespoň na první pohled, povedl. Barvy jsou překvapivě živé, syté, pozorovací úhly velmi dobré a jas rovněž slušný. Barvy byly podány hodně odlišně oproti Super AMOLEDU vedle ležící Galaxy S4, ale nikoliv hůře. Paradoxně byly snad ještě živější. Hardwarové klávesy pod displejem jsou trochu tužší, dobře se ale tisknou a jsou snad paradoxně i pohodlnější, než kapacitní tlačítka u Galaxy S4.

Šrouby na zadní straně jsou jen designová záležitost

Potěší, že Galaxy S4 disponuje všemi pokročilými vychytávkami z Galaxy S4, včetně bezdotykového náhledu na zmeškané události při zhasnutém displeji, bezdotykového ovládání webových stránek a další chytré funkce. Vyzkoušeli jsme také některé speciální funkcionality fotoaparátu nového Galaxy S4 Active. Disponuje například speciálním režimem pod vodou, který mírně upraví barvy. Můžete si také nastavit použití bočních tlačítek pro regulaci hlasitosti jako spoušť fotoaparátu nebo zahájení nahrávání videa. Galaxy S4 Active totiž nemá dedikovanou spoušť fotoaparátu a jak víte, pod vodou kapacitní displej ovládat nelze. Toto je tak jakási obezlička. Bohužel si musíte vybrat, zda chcete bočním tlačítkem spustit nahrávání videa nebo vyfotit snímek, obojí nelze. Doufejme, že toto ještě Samsung upraví.

Porovnání Samsungu Galaxy S4 a Galaxy S4 Active

Naše celkové dojmy z Galaxy S4 Active jsou velmi pozitivní. Jsme rádi, že se na trhu konečně objevuje odolný telefon bez kompromisů ve funkční výbavě, který by mohl oslovit široké spektrum zákazníků. A jak se líbí vám?

Samsung Galaxy S4 Active by měl na český trh dorazit v průběhu letních prázdnin, cena však zatím specifikována nebyla. Lze ale očekávat, že bude více méně kopírovat cenovou hladinu Galaxy S4, novinka tedy rozhodně levná nebude.

Technické parametry Samsung Galaxy S4 Active

Kompletní specifikace
Konstrukce139,7 × 71,3 × 9,1 mm, 151 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 600 APQ8064T, CPU: 4×1,9 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:58 hodin
Dostupnostčervenec 2013,
Diskuze ke článku
Velda
Pěkně chválíte Samsung redakce, ale on zase rozdíl IP57 a IP67 takový rozdíl ne a už vůbec ne, v tom když ho pustíte na zem. To IP certifikace vůbec neřeší...

Mimoto DragonTrail jen tak něco nerozbije, takže tak...

Chtělo by to větší obejktivnost.
xxx
Má alebo nemá teplomer ako S4?
Pepper
poslední dobou mobilenet nějak spí... měli jste pěkně našlápnuto, ale teď už se většinu věcí dočtu dřív jinde, včetně Galaxy S4 odvozenin, Google Glass a dalších... škoda, fandil jsem vám
M
Rozlišení fotoaparátu není stejný jak tvrdí ve videu Samsung galaxy Samsung galaxy s4 má 13 megapixlu !Active jen 8!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze