Samsung Galaxy S II v redakci: první dojmy a fotografie

30

Kandidát na nejlepší Android zařízení všech dob, Samsung Galaxy S II přichází a rovnou s početnou armádou nových funkcí a těch nejmodernějších technologií v čele se Super AMOLED Plus displejem, dvoujádrem Exynos 1,2 GHz, fotoaparátem o rozlišení 8 MPx a Full HD videem. Pojďme si novinku blíže představit.

Novinky Galaxy S2 z dílen jihokorejského výrobce Samsung má podle parametrů šanci stát se bez debat alespoň favoritem pro letošní rok a už nyní po krátké chvilce používání tohoto zařízení si já osobně myslím, že jsem se setkal s nejlépe vybaveným zařízením dosavadní epochy mobilních telefonů. V teoretické rovině vypadají vlastnosti a charakteristiky více než slibně, ale ne vždy je teorie rovna praxi. Pojďme se podívat na první zkušenosti a dojmy z této novinky.

Samsung Galaxy S2 - oficiální fotografie

Samsung Galaxy S II můžete zakoupit na značkovém obchodě Samsung

Technické parametry Samsung Galaxy S II

Kompletní specifikace
Konstrukce125,3 × 66,1 × 8,5 mm, 116 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED Plus, 4,27" (480 × 800 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 4210, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 650 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostkvěten 2011, 13 699 Kč

Jenom na začátek naznačím v klíčových bodech, čím alespoň novinka boduje a vyčnívá. Dotykový displej Super AMOLED Plus 4,27", výkonný dvoujádrový procesor Exynos o frekvenci 1,2 GHz s 1 GB pamětí RAM - mezi chytrými zařízeními se zatím jedná o nejvyšší hranici spolu s modelem Atrix, 8 MPx fotoaparát s automatickým zaostřováním a pořizováním Full HD videí, operační systém Android 2.3.3 Gingerbread s poslední pýchou výrobce - nástavbou Touch Wiz čtvrté řady, bezdrátové sítě Wi-Fi a/b/h/n s DLNA, Bluetooth 3.0, interní paměť o kapacitě 16 GB, dále rozšiřitelná o paměťové karty typu MicroSDHC, vylepšená technologie HSPA+ až do rychlosti 21 mb/s, výkonná baterie typu Li-ion 1 650 mAh nebo systém pro odstaňování nežádoucích ruchů při hlasovém hovoru. Samozřejmě novinek je podstatně více, snažili jsme se ale zmínit klíčové novinky a funkce.

Galaxy S2 - vzhled ničím nevybočuje ze zaběhlých standardů

Design, vzhled, konstrukce: láska na první pohled

Galaxy S II přichází v malém prodejním balení, které Samsung okopíroval od Applu. O to větší šok pak způsobí samotné rozměry novinky, která je skoro tak velká jako prodejní balení. Při prvním kontaktu s novinkou mě přivítal známý, nikterak překvapivý vzhled navazující ma první model Galaxy S. U rozměr§ nelze hovořit o žádném střízlíkovi. Co lze také čekat od zařízení, jež disponuje dotykovým displejem s úhlopříčkou 4,27". Velmi jsem byl zvědav na plastový prvek, kopírující boky telefonu. Bude to stejná "ostuda" jako u prvního Galaxy S, kde si výrobce nedal záležet na dílenském zpracování plastové obruby, která vrzala a prohýbala se? Navíc ani zadní kryt nebylo něco, čím by se dalo chlubit. Naštěstí se výrobce z těchto chyb poučil a lem je kusem kvalitního plastu, který nemá snahu se prohýbat a který "zatím" ani nepovrzává. Snad to tak zůstane i nadále. O plastovém zadním krytu bych se odvážil říct, že výrobce vynalezl plastový papír. Ano, svou tloušťkou opravdu takřka kopíruje parametry papíru, jen ta bílá barva chybí. Toto řešení ale není na škodu, pomocí mnoha paciček tento kryt drží na svém místě jako přikovaný bez náznaku vrzání či vůle.

Galaxy S2 se honosí tenkými rozměry a výborným dílenským zpracováním

Displej: pohádka jménem Super AMOLED Plus

A teď k tomu nejlepšímu. Dotykový displej Super AMOLED Plus je třetí generací AMOLED displejů (AMOLED, Super AMOLED a Super AMOLED Plus). Výrobce bez diskuze po námi nedávno zmíněném dotykovým displeji NOVA, který rovněž patří mezi to nejlepší na poli zobrazovacích technologií, vyrobil špičkovou technologii o které lze hovořit v superlativech. Nová technologie se vyznačuje výborným podáním kontrastu, živými barvami a vylepšenou čitelností na přímém slunci. V praxi lze nastavit menší intenzitu osvětlení a displej je krásně čitelný i na přímém slunci. Ale to, co dělá tento displej výjimečným, je nová zobrazovací matice, která nabídne větší množství sub pixelů. Původní Super AMOLED mohl mít výraznější rastr díky osmi sub pixelům a matici PenTille. Super AMOLED Plus má ale nyní dokonce 12 subpixelů a přešel na klasickou RGB matici. Ani při detailním zkoumáním by tak neměl být zřetelný rastr. Navíc pozorovací úhly stojí také za pozornost. Ani při náklonu o téměř 90 stupňů nedochází ke zkreslení barev.

Galaxy S2 (Super AMOLED Plus) vs Optimus 2X (IPS technologie)

Výdrž, rychlost prostředí

Ohledně výdrže zatím nemohu podat jednoznačný verdikt. Novinku jsem dnes odpoledne nabíjel, pořídil jsem desítky fotek, několik desítek minut jsem strávil prohlížením webových stránek skrze bezdrátovou síť Wi-Fi, natočil jsem Full HD video a nyní jsem na úrovni baterie 60 procent. Zaměřil jsem se ale na konkrétní úkon, kdy jsem sledoval pár videoklipů v HD rozlišení na Youtube, surfoval jsem zhruba pět minut na internetu a během této doby mi číselný indikátor baterie odňal cca 4 procenta. U LG Optimusu 2X by se jednalo zhruba o osm až deset procent. Takže výdrž by nemusela být vůbec špatná.

Super AMOLED Plus opět na scéně (skvělé barvy, výborné pozorovací úhly, jemný rastr)

V Galaxy S2 běží Android 2.3.3 Gingerbread s uživatelskou nástavbou Touch Wiz 4.0. Prostředí je velmi rychlé. Po zapnutí novinky se hodnota RAM pohybuje kolem velikosti 480 - 520 MB z celkové velikosti 833 MB. Při testování novinky napříč všemi funkcemi a operacemi jsem se nesetkal s žádnou prodlevou ani se situací, že bych musel čekat nějakou tu sekundu na provedení úkonu. Subjektivně se mi zdá, že i vykreslování stránek ve webovým prohlížeči je rychlejší, než u konkurenčního dvoujádra Optimusu 2X. Co jsem ale zaznamenal, je opravdu všude diskutovaný problém se slabší čitlivostí Wi-Fi. Již 3-4 metry od routeru jsem se setkal s dostatečným až nedostatečným příjmem Wi-Fi. Optimus 2X i jiné telefony mají na stejném místě o něco silnější signál.

Super AMOLED Plus a jeho pozorovací úhly (detailně)

Fotoaparát

Samsung Galaxy S II přináší slibný 8 MPx fotoaparát, který jako první model Samsungu zvládá pořizovat videosekvence o rozlišení Full HD. Tenké tělo sice nepojme kdovíjak kvalitní optiku a čip, ale výsledné první snímky napovídají, že 8 MPx fotoaparát patří mezi špičku. Podle prvních pořízených snímků mohu prohlásit, že v oblasti obrazové kvality daleko předčí jiné konkurenční modely Optimus 2X, Sony Ericsson Xperii arc či HTC Desire HD. V čem ale novinka doslova exceluje, to jsou kvalitní makro snímky. Jako předběžné ilustrační schopnosti vám nyní poslouží jeden snímek. Již pro vás připravujeme článek, který se bude detailněji zabývat schopnostmi fotoaparátu.

Makro snímky zvládá na 1*

V současné chvíli pro vás Galaxy S2 intenzivně testujeme, v brzké době se dočkáte velmi obsáhlé a podrobné recenze. Ptejte se nás na to, co vás zajímá. Co máme vyzkoušet? Ptejte se nás níže v diskuzi pod článkem, na Facebooku nebo Twitteru.

Přístroj zapůjčila společnost Sunnysoft, která jej také uvedla do prodeje www.sunnysoft.cz

Diskuze ke článku
Tero
Částečně slunečno.. Nemá být polojasno ? :D
R
Tak na tuhle recenzi se opravdu těším. Už jsem byl skoro rozhodlý pro Optimus 2X ale včera jsem viděl telefon na živo... i když vypnutý a ta fotka dole v článku je perfektní. Tak že v recenzi doufám ve velké množství pořízených fotek, protože to je pro mě zásadní.
mike
Dobry den, cital som, ze sa daju nastavit tri rozne mody zobrazovania farieb. Chcem sa spytat, ci jeden z tychto troch modov nastavi farby displeja do realnejsich odtienov ako maju LCD displeje? Na povodnom Galaxy S mi totiz tie prepalene farby hrozne moc tahali oci.
A este by ma zaujimalo ci rastr je oproti Super AMOLED displeju skutocne neznatelny, podobne ako pri LCD technologii. Dik.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze