Samsung Galaxy S II: jak fotí nejlepší Android všech dob? (aktualizováno)

39

Otestovali jsme fotoaparát Samsungu Galaxy S II. Jak fotí nejlepší Android současnosti? Navíc jsme připravili porovnání s modelem Optimus 2X. Kdo bude vítěz a kdo poražený?

Samsung Galaxy S II - oficiální fotografie

Samsung Galaxy S II patří mezi top třídu nejlépe vybavených zařízení jak pro letošní rok, tak i ve vývoji mobilních telefonů doposud. V dnešním článku jsme se zaměřili na výkon 8 MPx fotoaparátu, který umí automaticky zaostřovat, podporuje touch focus a v jeho nabídce nalezneme scénické režimy. Mezi další možnosti nastavení patří i volba citlivosti ISO až do hodnoty 800. Nechybí ani různé barevné efekty (negativní, stupně šedi, sépie). Snímky mohou být v maximálním rozlišení 3264 x 2448 pixelů.

Samsung Galaxy S II - na živých snímcích

Samsung Galaxy S II můžete zakoupit na značkovém obchodě Samsung

Navíc mezi velké klady, které ocení zejména uživatelé mající zálibu v pořizování fotografií krajiny či jiných námětů, kde je nutno zvolit širokoúhlý formát, patří přítomnost širokoúhlého objektivu. Přímo v nastavení lze navíc zvolit širokoúhlý režim například v rozlišení 3264 x 1968 pixelů. Mezi další funkcionality patří například stabilizátor obrazu, automatický kontrast nebo při optimálních světelných podmínkách volba "viditelnost venku", která zvyšuje zobrazovací schopnosti displeje zvýšením jasu.

Tak co ten fotoaparát?

Jaké ambice má vestavěný fotoaparát co se týče obrazové kvality? Ty nejlepší! Původní Galaxy S disponoval fotoaparátem o rozlišení 5 MPx, výsledná obrazová kvalita snímků byla pouze průměrná. Obrazová kvalita Galaxy S II je ale o 300 % lepší oproti původnímu Galaxy S. I v maximálním rozlišení lze označit snímky za opravdu výborné. Potěší barevné podání snímků, vysoká saturace a kontrast. V takto vysokém rozlišení je velkým překvapením nízká hladina šumu, což se týká dokonce i jemného šumu. Ovšem nejvíce si fotoaparát věří v oblasti pořizování snímků zblízka v makro režimu. Zde podává opravdu excelentní výkony a sám osobně marně pátrám v paměti, který jiný fotomobil podával tak bravurné výkony v této oblasti.

Mnoho uživatelů se ptá, jak si vede Galaxy S II oproti Nokii N8. Na straně Samsungu jsou snímky s mnohem nižší úrovni šumu, byť i za ideálních světelných podmínek. N8 více "šumí". Co se týče obrazové kvality, navrch má mírně Nokia ale rozdíly nejsou nijak zásadní. V čem ale Samsung poráží Nokii na celé čáre, to jsou právě kvalitní makro snímky ze vzdálenosti kolem 8 - 12 cm. Nokia N8 má zaostřovací ohnisko a dokáže efektivně zaostřit až kolem 15 cm a ostrost stejně není taková, jaká by měla být. Na druhou stranu Nokia poráží Samsung zejména za zhoršených světelných podmínek. V brzké době pro vás připravujeme článek, kde se budeme věnovat samotnému porovnání fotoaparátů Nokie N8 a Galaxy S II.

Ukázkové snímky s nainstalovaným novým ovladačem fotoaparátu

Samsung prostřednictvím svého marketu Samsung Apps uvolnil novou aplikaci (ovladač) fotoaparátu, který by měl odstranit výrazný neduh v podobě narůžovělých fleků na snímcích, které jsou pořizované především ve zhoršených světelných podmínkách. Tuto aplikaci jsme nainstalovali a nyní vám přinášíme výsledky. Růžové fleky jsou podle prvotních snímků zapomenuty. Další novinky nebo zlepšení obrazové kvality nejsou zřejmé. Jak jste na tom vy, ostatní uživatelé? Povězte nám svoje zkušenosti.

Pořízené snímky s aktualizovaným ovladačem fotoaparátu

Ukázkové snímky

Snímky jsou pořízené v plně automatickém nastavení a na maximální rozlišení. Snímky jsou neupravené, bez jakéhokoliv softwarového zásahu. Jak se vám výsledné snímky líbí?

Ve zhoršených světelných podmínkách je patrný růžový nádech, jinak makro snímky zvládá bravurně

Snímky mají slušný dynamický rozsah, podání barev je velmi dobré, ale automatika zaostřování není vždy přesná, viz neostrost člověka na třetím snímku

Diodový blesk je opravdu účinný. Na třetím snímku dokázal blesk osvětlit naprosto celou místnost, výkonnost blesku je kolem 4 - 5 metrů

Krátký foto souboj LG Optimus 2X vs Samsung Galaxy S II

LG Optimus 2X - oficiální fotografie
TIP: Čtěte recenzi Recenze LG Optimus 2X – Dvoujádrový velikán

LG Optimus 2X disponuje fotoaparátem o stejném rozlišení 8 MPx. Množstvím různých voleb a funkcemi přesahuje Galaxy S II. O2X umí například přímo vytvářet sešívané nebo panoramatické snímky, umí vytvořit umělecký snímek. U Optimusu 2X jsem fotil rovněž v plně automatickém režimu se sejmutým zadním krytem a vyvaroval jsem se tak "mléčnému" nádechu. Datová velikost fotek je skoro dvojnásobně (4,5 - 6,5 MB) oproti Galaxy SII (2,8 - 3,5 MB). Co se týče obrazové kvality, posuďte sami. Kdo fotí lépe? Jak byste zhodnotili výkony obou zařízení?

LG Optimus 2X (nalevo) vs Samsung Galaxy S II (napravo)

LG Optimus 2X (nalevo) vs Samsung Galaxy S II (napravo)

LG Optimus 2X (nalevo) vs Samsung Galaxy S II (napravo)

LG Optimus 2X (nalevo) vs Samsung Galaxy S II (napravo)

LG Optimus 2X (nalevo) vs Samsung Galaxy S II (napravo)

Přístroj zapůjčila společnost Sunnysoft, která jej také uvedla do prodeje www.sunnysoft.cz

Diskuze ke článku
XXX
Je fakt, že samsung dokáže zaostřit z větší blízky, ale focení není jenom o tom zmáčknout spoušť. Asi přiložím své makro-snímky. Celková kvalita fotoaparátu v nokii N8 je o něco lepší, než u Samsungu, i když u nočních snímků je rozdíl ve prospěch N8 větší, než za denního světla, celkově bych byl asi s fotkami ze Samsungu spokojený....ovšm to co je pro mne zásadní je blesk a dioda samsungu xenonu nokie prostě nestačí (osvětlení scény, věrnost barev, zmrazení tudíš menší rozmazání pohybu při focení s bleskem)
silent64sk
Fotky má Samsung krajšie, sú farebnejšie ako LG, takisto detaily sú lepšie. Vyberám sestre nejaký kvalitný fotomobil, ktorý bude kupovať na jeseň a nemyslím, že Samsung prekoná Nokiu, tá má predsalen lepšie snímky(až na to makro). Videá sú porovnateľné, Samsung sníma fakt dobré 1080p snímky, ktoré nemajú konkurenciu, ale 720p u Nokie má tiež dosť slušnú kvalitu. Výrazný faktor je naviac aj cena. Preto by som dôkladnejšie testy a porovnávanie fotomobilov privítal, keďže smartfóny sa dostávajú už minimálne na úroveň lacných kompaktov, nad ktorými nemá zmysel uvažovať.
Michal Kostka
Michal Kostka
Samozřejmě Nokia N8 je v současné době a asi i blízké době nepřekonatelný fotomobil. I ona též fotí kvalitní makro snímky, ale například zaostřovací vzdálenost se nijak neobejde, kromě použití digitálního zoomu. Pořídil jsem s touto Nokii na stovky snímků, ale jakmile jsem pořídil první makro snímek s Galaxy S II, bylo mi jasné že v téhle oblasti vede. A xenonový blesk je bohužel nenahraditelný.

Samozřejmě máme v plánu v brzké době podrobné foto testy. Tohle byla jen "ochutnávka".

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze