Samsung Galaxy Note20: ideální fotomobil na dovolenou?

Fotoreportáž z Kypru
Samsung Galaxy Note20: ideální fotomobil na dovolenou?
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Vydejte se s námi prozkoumat krásy Kypru
  • V článku najdete informace o zajímavých místech i užitečné tipy
  • Nechybí ani zhodnocení výdrže Galaxy Note20

I navzdory všudypřítomným problémům způsobeným pandemií COVID-19 se během letošní dovolenkové sezóny naskytla příležitost vycestovat do zahraničí. V mém případě se jednalo o Kypr, na který jsem se pochopitelně dopravil letecky a strávil zde jeden týden. Během dovolené jsem převážně používal Galaxy Note20, který jsem podrobně popsal a zhodnotil v recenzi. Kromě toho jsem občasně fotil s Huawei P40 Pro+ s úctyhodným 10násobným optickým přiblížením, z čehož následně vznikl zajímavý fotočlánek.

I v tomto článku si budete moci prohlédnout fotografie z Kypru, na kterých můžete posoudit kvality fotoaparátů, zároveň se však můžete (snad) dozvědět i něco nového o kyperské kultuře a zvycích podobně jako u mého „cestopisu“ z Gruzie. Na konci článku také najdete zhodnocení výdrže telefonu, který dostával v průběhu dovolené pořádně zabrat.

Samsung Galaxy Note20
Když přiletíte uprostřed noci a na pláži v autě čekáte, až se rozední...
Samsung Galaxy Note20
S úsvitem se jdete vykoupat na písečnou pláž Nissi Beach. V okolí se nachází spousta hotelů, kvůli koronaviru však můžete mít i zde relativní soukromí. Zvlášť, pokud se přijdete vykoupat časně ráno (doporučuji). Pláž i voda je velmi čistá a vstup do moře mírný a mělký, takže je ideální i pro děti.
Samsung Galaxy Note20
Na snídani si dáte něco dobrého z „pekárny“ Zorbas poblíž. Při návštěvě Řecka/Kypru/Turecka a podobných zemí rozhodně stojí za to vyhledávat tradiční pekárny, kde zpravidla najdete široký sortiment slaných i sladkých dobrot. Mezi favority řadím „tiropita“ či „spanakopita“ (sýr/špenát v těstové kapse/koláči).
Samsung Galaxy Note20
Následně si zajdete na oběd na pořádný kus masa. Nejlepší „jyro pita“ podle mě najdete v Soluni, která je tímto pokrmem proslavená. Porce na fotografii je ideální pro dvě až tři velmi hladové osoby, cena činí 22 eur.
Samsung Galaxy Note20
Kromě nepořádku na stole si můžete všimnout zásuvky Powercube, na Kypru totiž používají stejné zásuvky jako ve Velké Británii. Nezapomeňte si tedy jednu přibalit.
Kostel Agios Lazaros ve městě Larnaca zasvěcený svatému Lazarovi z Betánie.
Fauna na Kypru je rozmanitá...
Hrad Larnaka, přilehlý minaret a výhled z hradu, který dnes slouží jako muzeum.
Chcete si vzít jídlo s sebou, spěcháte, nebo nemáte příliš velký hlad? Místo KFC a McDonald's doporučuji navštívit místní podniky a ochutnat lokální pokrmy. Zpravidla není problém jídlo zabalit s sebou.
Konnos Beach je jedna z nejpěknějších pláží v oblasti Agia Napa, která rozhodně stojí za návštěvu. Ani zde nemohl chybět mobilenet.cz :-)
Samsung Galaxy Note20
Miniaturní Suzuki Alto s nízkou spotřebou. Na Kypru se jezdí na levé straně, takže jsem si z praktických důvodů vybral automat, díky čemuž jsem se nemusel soustředit na řazení levou rukou. Na ježdění na levé straně si po chvíli zvyknete, většina hlavních cest je navíc velmi přehledně značena (včetně kruhových objezdů), což vám řízení usnadní. Červená registrační značka zase informuje místní řidiče o tom, že je auto půjčené a pravděpodobně jej řídí cizinec, který nemusí být zvyklý na ježdění na levé straně. Alternativně lze využít autobusovou dopravu, která však nemusí být 100% spolehlivá a samozřejmě se také nedostanete úplně všude, rozhodně tak doporučuji vypůjčit si auto.
Samsung Galaxy Note20
Milovníci koček si na Kypru přijdou na své, najdete je totiž snad úplně všude...
Nakonec pár ukázek nočních fotografií s vypnutým a zapnutým nočním režimem.

Baterie a výdrž

Vzhledem k častému cestování jsem Galaxy Note20 velmi často využíval jako navigaci do auta. V kombinaci se slunečným počasím byl displej takřka většinu času nastaven na 100% jas a telefon se dokázal pořádně zahřát. Zde by bylo určitě zajímavé přímé srovnání s Galaxy Note20 vybaveným Snapdragonem. Z praktického hlediska však mohu konstatovat, že se Note20 nikdy nezahřál natolik, aby jej nebylo možné držet, respektive používat. Navíc je zvýšená teplota pochopitelná, neboť bylo na některých místech na Kypru naměřeno i 40 °C ve stínu.

A výdrž? Telefon i při náročném používání (často spuštěné Google Maps, internetový prohlížeč a natáčení videí/focení) zvládl jeden den. Pro všechny případy však doporučuji mít po ruce powerbanku.

Technické parametry Samsung Galaxy Note20

Kompletní specifikace
Konstrukce161,6 × 75,3 × 8,3 mm, 192 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68 / MIL-810G
DisplejSuper AMOLED, 6,7" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ChipsetSamsung Exynos 990, CPU: 2×2,73 GHz + 2×2,25 GHz + 4×200 MHz
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnost, 25 999 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze