Testujeme Samsung Galaxy Tab 2 (10.1): stylový nástupce

11

Po malém sedmipalcovém bráškovi se nám do redakce dostal druhý přídavek ve druhé generaci řady Galaxy Tab, tentokrát zastupující starší model Galaxy Tab 10.1. Podle slibů výrobce se má jednat o nástupce oblíbeného modelu s několika novinkami a vylepšeními. Má Galaxy Tab 2 10.1 vůbec co nabídnout?

To je rozhodně otázka, kterou v prvních dojmech nezodpovíme. Minimálně z hlediska designu totiž lze tabletu těžko co vyknout a abychom nalezli případné chyby, nebo naopak světlé stránky, musíme jít hlouběji do lesa. Pojďme se tedy podívat na to, co jsme o novince za několik dní zjistili.

Design a konstrukce: kvalitní krasavec

Samsung vždycky uměl dělat pěkné produkty a testovaný kousek není výjimkou. Hodnotné materiály bychom tu vzhledem k cenové hladině a třídě hledali marně, to však nemění nic na tom, že se Galaxy Tab 2 10.1 povedl. Už na první pohled působí tablet velmi stylově a dostatečně draze, i když po uchopení poznáte obyčejný plast. Ani Samsung nedosáhl hodnotného pocitu z plastu, který zatím vítězně drží Transformer Pad 300.

Konstrukce je tenká a lehká, skvěle padne do ruky

Celková konstrukce je naštěstí perfektní. Nikde nic nevrže, neodstává a výrobce konečně upustil od velkých vylupovacích krytek, které jenom znervózňují při manipulaci. Vepředu potěší Gorilla Glass, chránící velký desetipalcový displej. Kromě loga výrobce a kamerky pro videohovory tu nalezneme už jen velmi pěkně zpracované stereo repráčky. Ty jsou integrovány do stran, díky čemuž vyluzují velmi prostorový a dostatečně hlasitý zvuk. Navíc je nemáte šanci ničím zakrýt, takže můžete ovládat tablet bez obav z jakékoliv strany.

Tablet má většinu prvků na horní hraně, najdou se i výjimky

Na dolní hraně se nachází pouze systémový konektor a mikrofon, boční strany jsou tlačítek a jiných prvků zproštěny úplně. Velmi úrodná je naopak horní hrana, kde nalezneme nejen vypínací tlačítko, ale také regulátor hlasitosti, slot pro paměťové karty microSD a konektor 3,5mm Jack pro připojení vlastních sluchátek. I přesto, že výrobce napěchoval prakticky všechny ovládací prvky na horní hranu, není výrazně přeplněna a navíc jsou tlačítka dostatečně tenká. Všechna tlačítka jsou navíc vyvedena velmi stylově v tmavém plastu, který se zahýbá ještě na zadní stranu.

Všechna tlačítka jsou schovaná v horní hraně tabletu

Ta je naopak velmi jednoduchá a téměř prázdná. Kromě čočky fotoaparátu v horní části a loga výrobce tu nenalezneme vůbec nic. To je však možná spíše k lepšímu. Pocit z tabletu je také velmi příjemný, a to vše díky tenkému a lehkému tělu s hmotností 588 gramů a tloušťkou 9,7 milimetrů. Samsungu se nástupce tabletu Galaxy Tab 10.1 opravdu povedl a i když mu schází hodnotnější materiály, dokáže to skvěle zamaskovat.

Displej a uživatelské prostředí: hezký, ale pomalý

Jak už jsem poznamenal výše, tablet se honosí desetipalcovým displejem s technologií PLS a rozlišením 1280 x 800 pixelů. Jedná se tedy víceméně o standard, který dobře vypadá a nabízí dostatečně ostré zobrazení, syté barvy a silný jas. Samotný displej by se dal povazovat za povedený, problémy se však skrývají spíše v uživatelském prostředí a samozřejmě v hardwaru.

Domácí obrazovka nabízí klasický TouchWiz

Zatímco 1 GB operační paměti je v současné době dostačujícím faktorem, dvoujádrový procesor Cortex A9 s taktem 1 GH už nikoliv, na tabletech pak především. Grafický čip PowerVR SGX540 dělá, co může a interní úložiště o velikosti 16 GB (k dispozici pouze 12 GB) taktéž postačí, zvláště díky přítomnosti slotu pro paměťové karty. Nedostatek výkonu a rychlosti procesoru je ale opravdu znát, a to na každém kroku.

Děje se tak především v operačním systému Android 4.0 Ice Cream Sandwich, který je navíc zatížen uživatelskou nástavbou TouchWiz. Nebýt ji, možná by byl pohyb v systému svižnější, takto se však uživatel musí potýkat se zpomaleným a občas trhaným systémem, což nepotěší. Reakce systému jsou dokonce pomalejší, než u kolegy Galaxy Tab 2 7.0, a to už je co říct.

Miniaplikce jsou velmi praktické, zamykací obrazovka prostá

Slabší procesor novince opravdu škodí, jelikož by s výkonnějším kouskem (například Tegrou 3) rozhodně dokázala mnohem více. Procesor ji však neustále brzdí, což ještě prohlubuje neodladěný systém. Cukání naštěstí není tak výrazné, aby bylo používání tabletu nemožné a objevuje se spíše při běhu více aplikací najednou, případně během náročnějších grafických procesů. TouchWiz má navíc i své světlé stránky, které bych shrnul především na skvělou lištu miniaplikací, kterou vyvoláte zdola. Díky ní si můžete kdykoliv zaplnit displej kalkulačkou, světovým časem, hudebním přehrávačem a dalšími maličkostmi, aniž byste museli zavírat právě běžící aplikaci. Je to velmi praktický pomocník, kterého jsem vítal i u sedmipalcového brášky. Spolu s ním se vrací také ikonka na típání screenshotů a aktivnější notifikační lišta, kde nalezneme zkratky na Wi-Fi, GPS, Bluetooth a další služby.

Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) – videopohled

Fotoaparát a video: důstojných 3 Mpx

Fotoaparát s rozlišením 3 Mpx v dnešní době opravdu není ohromující, rozlišení však není všechno, což by mohl povídat i nedávno recenzovaný Acer IconiaTab A510. Testovaný kousek dokáže pořizovat fotografie s rozlišením 2048 x 1536 pixelů a výsledky jsou dost průměrné, jak by se dalo očekávat. V dobře osvětlených exteriérech dokáže tablet nafotit ucházející fotografie, které však mají tendenci to přehánět se sytostí barev a kontrastem, navíc často lehce rozmazaně. V horších světelných podmínkách už nastupuje viditelný šum, navíc foťák zcela postrádá autofokus i přisvětlovací LED diodu, což se negativně podepisuje na výsledné kvalitě.

Některé nedostatky lze odstranit dostatečně podrobným nastavením, kde nechybí nejen volba saturace a vyvážení bílé, ale také efekty včetně negativu či sépie, nebo scény včetně krajiny, sněhu, noci a několika dalších. Po krátké návštěvě nastavení si lze s výslednou kvalitou ještě pohrát, rozhodně však nečekejte zázraky. Obecně lze fotoaparát na své poměry považovat za značně průměrný a vhodný akorát tak na pořizování momentek. Na ty však tablety většinou ani nejsou.

Zkušební fotografie

Fotografie mají občas příliš syté a kontrastní barvy

Přístroj dokáže natáčet také video v rozlišení 720p, jeho kvality však nejsou o nic lepší a při nejmenším dostanete ve výsledku ucházející videozáznam, který strádá rozmazáním pohybujících se objektů a nedostatečně čistým zobrazením s přítomným šumem. Nechybí ani kamerka pro videohovory, která dokáže fotit i natáčet, bohužel pouze s VGA rozlišením.

Prvotní dojmy z tabletu jsou rozhodně více pozitivní, než negativní. Zatímco nedávno recenzovaný IconiaTab A510 dokázal nalákat spíše hrubým výkonem, Galaxy Tab 2 10.1 potěší už svým vzhledem. Díky perfektnímu zpracování a ucházejícímu výkonu dokáže uživatel prominout i občasnou trhanost a pomalost, které by určitě prospělo odstranění nástavby TouchWiz. Prozatím lze jen konstatovat, že máme co do činění se slušným tabletem střední třídy, jehož výhody i nedostatky nyní začínáme pořádně prověřovat.

Nejnovější tablet Samsungu Galaxy Tab 2 (10.1) právě intenzivně testujeme. Pokud vás cokoliv zajímá, obraťte se na nás prostřednictvím diskuze pod tímto článkem. Odpovíme vám přímo v diskuzi nebo odpověď zahrneme do plánované recenze.

Technické parametry Samsung Galaxy Tab 2 (10.1)

Kompletní specifikace
Konstrukce175,3 × 256,6 × 9,7 mm, 588 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT PLS, 10,1" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát3 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetTexas Instruments OMAP4430, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX540
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor7 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostsrpen 2012, 9 600 Kč
Diskuze ke článku
Marcio
Samsung mi obcas prijde dost kontroverzni, kdyz i pres uzkou spolupraci s Googlem stale neumi odladit system.
Hardware mi prijde vice, nez dostatecny, ale timhle vytvorem dela Samsung Android platforme ostudu.
ondris
Mne by zajimalo,jestli lze pri psani na klavesnici nastavit vibracni odezvu..
Rýpálek
Hezká recenze .... ale ...

Ale doporučil bych zvážit v recenzích i testy výkonu (Quadrant apod.), plus ukázat jak jedou náročnější hry (např. Dead Trigger v max nastavení) + uvést i grafický akcelerátor (zde zřejmě PowerVR SGX 540 na 300MHz) ...

Zkuste se nad tím alespoň zamyslet, zvýšilo by to celkovou úroveň na profesionálnější a komplexnější. Každopádně děkuji za povedenou recenzi. Jen tak dál. :))
iqwakhntpjrg5
Technologie displeje je PLS, ne PSL.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze