První dojmy ze Sailfish OS v Xperii X

17

Během našich toulek na výstavišti jsme narazili nejen na velké značky, ale i ty malé. Takové, jakou je společnost Jolla, která stojí za operačním systémem Sailfish OS, jenž běží na pár slabších zařízeních. Tedy až doposud. Jolla totiž uzavřela smlouvu s prozatím největším partnerem v podobě Sony, a tak vznikla Xperia X se Sailfish OS.

Na maličkém stánku Jolly jsme si mohli vyzkoušet všechny její dosavadní zařízení včetně zrušeného tabletu, ale hlavní hvězdou byla Xperia X. Jolla totiž oznámila na letošním MWC partnerství se Sony a dala tak vzniknout prozatím nejlepšímu telefonu se svým originálním systémem, který vychází z MeeGo od Nokie.

Dojmy ze systému a jeho ovládání jsme vám již dříve přinesli, takže se v tomto článku spíše zaměřím na mou první zkušenost s tímto systémem. Xperia X je skutečně nejlepším, nejkvalitněji zpracovaným a nejvybavenějším telefonem, ve kterém má Jolla prsty, ale dobrý telefon musí mít také pořádný operační systém a tady jsem se Sailfish OS bohužel narazil.

Jsem velkým fanouškem MeeGo, ale zde jde vidět, že je systém zkrátka stále ještě nedovařený. Základní myšlenka v podobě ovládání gest je sice sympatická, ale to by muselo vše bez problémů fungovat. Občas systém nereagoval správně na provádění gest nebo mě raději rovnou ignoroval, a to je u systému, který je na nich založen, velký problém. Jejich princip se mi však líbí. Swipe doleva vás vždy dostane na domovskou obrazovku a třeba swipe nahoru zase otevře list aplikací.

TIP! Operační systém Sailfish OS se dostane do Xperií od Sony

Několik aplikací, kterými byl telefon vybaven, vypadalo po designové stránce skutečně pěkně a plynulé animace přivedly interface krásně k životu. Obsahově však zaostávaly a třeba takový email byl prakticky nepoužitelný kvůli své nepřehlednosti a rozvržení. Font a grafika celkově vypadala ale hezky, to ano. Sailfish zkrátka stále vypadá jako koncept, než jako dokončený systém, který by si lidé měli chtít vyzkoušet. To je po pár letech vývoje a prodeje telefonů celkem nepříjemná situace.

O telefonu se nezmiňuji záměrně, jelikož se jedná skutečně jen o klasickou Xperii X – akorát má přehraný software. Žádné jiné úpravy či vylepšení v rámci hardwaru zařízení neproběhla. Pokud vás tedy zajímá samotná Xperia X, doporučuji mrknout na naší recenzi, kde se o ní dozvíte první poslední.

Technické parametry Sony Xperia X

Kompletní specifikace
Konstrukce142,7 × 69,4 × 7,9 mm, 153 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát23 Mpx (5 984 × 3 366), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 650 MSM8956, CPU: 2×1,8 GHz + 4×1,4 GHz, GPU: Adreno 510
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 620 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:43 hodin
Dostupnostkvěten 2016,
Diskuze ke článku
doncze
Intex mám přehranej verzí pro Jollu C a jsem naprosto spokojen. OS funguje jak má, je přehledný, funkční a vzhledem k tomu na jak slaboučkém a starém hw to běží je sranda porovnat blbé načítání stránek a sledovat jak se opožďuje i galaxy S7 u některých webů... Emailový klient není skutečně úplně komfortní, ale dá se s ním normálně pracovat, stejně ne zcela ideální je i grafické provedení obyčejných sms zpráv. Ovládání je skutečně těžce návykové a po půl roce používání trpím velkým nechutenstvím pracovat na čemkoliv jiném, protože mi to přijde zkostnatěle blbé a pomalé....
Sfos
Nesmysl. Ta odladenost se tyka jen tohoto telefonu. Imho asi s portem spechali..
Intex funguje bezvadne...
Pavel
Vždy jsem byl zastánce starých dobrých nokií, ale co to s ní začalo jít z kopce a přechod na windows, tak jsem byl donucen bohužel emigrovat na iOS.. Ještě jsem se těšil i na nový OS MeeGo, který bohužel pohřbili což dle mého byla velká škoda. Řekl bych, že MeeGo mělo velký potenciál a mohl nokii udržet tam kde vždy byla, kdyby na něm pořádně zapracovali.. Jinak tahle zpráva mě velmi mile překvapila, že Sailfish OS byl použit u Sony. Sony je pro mě snad jediná značka u kterého bych překousnul i Android, a teď když se spojili s Jollou a pořádně zapracují na systému, tak bych řekl, že by to mohli dotáhnout daleko a zrodit se nový konkuret v podobě OS snad se jim to i podaří. Za mě teda palec hore a jen tak dál!
tomas
Ja neverím že sa presadi. Presadi sa jedine v Rusku ako hladný os.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze