Rok 2017 bude dle prognóz ve znamení konektivity

2

I v následujícím roce podle odhadů zaznamenáme růst spotřebitelské elektroniky. Na vyšších prodejích se podepíše i širší přijetí internetu věcí, chytrých domácností nebo dokonce virtuální a rozšířená reality. Další růst se očekává i v oblasti chytrých telefonů a klesat naopak mají prodeje tabletů nebo stolních počítačů.

Google Home

Výzmum Consumer Technology Association (CTA) předvídá růst v prodejích konzumní elektroniky v USA i v roce 2017 na odhadovanou hodnotu 292 miliard dolarů. Každoroční předpověď představili 3. 1. před zahájením veletrhu CES. Hlavním tématem je růst produktů v oblastech chytrých domácností, nositelných zařízení nebo 4K televizí. Očekává se tak meziroční růst celkových tržeb o 1,5 procenta.

Hlavním trendem začínajícího roku má být dle slov Garyho Shapira, prezidenta CTA, konektivita. „Stále více spotřebitelů objevuje jak pozoruhodné výhody propojené produkty přináší, umožňují kdykoliv/kdekoliv přistupovat k informacím nebo zábavě. Spotřebitelé si uvědomují, že inovace v konektivitě mění naše životy k lepšímu – nabízejí nám více kontroly a personalizace, zatímco nám pomáhají vést bezpečnější, zdravější a šťastnější životy.

TIP: Google Home: moderní sluha v chytré domácnosti

Nově vznikající kategorie mají dosáhnout v roce 2017 600 milionů kusů. Patří mezi ně následující oblasti:

  • Chytré domácnosti – V této kategorii výzkum očekává nárůst o 63 % na 29 milionu kusů a 57 % v tržbách na 3,5 miliardy dolarů. Patří sem chytré termostaty, detektory kouře, kamery, chytré zámky, domácí systémy, světla a další.
  • Digitální asistenti – Očekává se prodej 4,5 milionu kusů zařízení, jako jsou Amazon Echo nebo Google Home. To znamená tržby v hodnotě 608 milionu dolarů.
  • 4K UHD TV – Toto odvětví patří k překvapivě nejrychleji rostoucím, za což může především nástup nových technologií, jako je HDR nebo 4K rozlišení rozlišení. Předpokládá se dodání 15,6 milionu kusů 4K UHD televizorů s tržbami 14,6 miliard dolarů.
  • Virtuální a rozšířená realita – Oproti minulému roku se očekává nárůst 79 % v počtu kusů (celkem 2,5 milionu kusů) a kvůli snižování ceny produktů nárůst „jen“ 43 % v tržbách na 660 milionů dolarů.
  • Drony – s nástupem dostupných dronů se očekává zvýšení na 3,4 milionu kusů (40 %) a dosažení hranice jedné miliardy dolarů v tržbách (nárůst 46 %).
  • Nositelná zařízení – fitness náramky, chytré hodinky a další wearables se v tomto roce mají dostat na 48 milionu kusů, což představuje růst jen 14 %. Ani tržby nebudou nijak zásadnější, odhad značí 3% růst na 5,5 miliardy dolarů.

CTA ve zprávě uvádí, že v roce 2016 se tato nová zařízení, například VR headsety, často teprve dostávala na trh a jejich opravdový nástup můžeme čekat právě v roce 2017. Vedle virtuální reality zmiňují i výrazný pokrok v hlasovém ovládání, které se nyní plně projeví v kategorii digitálních asistentů. A nezapomínají ani na pokroky v oblasti automobility, kde očekávají tržby v hodnotě 17 miliard dolarů při instalaci autonomních systémů.

Z tradičních kategorií by nás mohly zajímat především chytré telefony. V roce 2017 se očekává prodej 185 milionů zařízení (připomínáme, že jsme stále jen v USA), tedy tříprocentní nárůst s tržbami 55,6 miliard dolarů. Pokles se očekává až v roce 2020.

TIP: 7 trendů, které poznamenají rok 2017

Naproti tomu tablety se v roce 2017 podle prognózy mají dočkat poklesu o 5 % na 59 milionů kusů s celkovými tržbami 16 miliard dolarů (8% pokles). V kategorii notebooků se očekávají stejné prodeje jako v minulém roce, tedy 27 milionů kusů, ale 3% pokles tržeb na 15,6 miliard dolarů. Oblast desktopů pak očekává 7% pokles na 6,7 milionu kusů a tržby 3,9 miliardy dolarů (8% pokles).

CTA 2017
infografika

Zdroje: cta.tech

Diskuze ke článku
Xwert Is
Xwert Is
"Rok 2017 bude dle prognóz ve znamení konektivity"
Áno vo svete bude my na Slovensku sme radi že konečne sem začali dovážať banány.
(Tým som chcel povedať že sme pozadu a hlavne tej základnej konektivity a to Operátor-Cena / ponuka)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze