Withings Body Cardio
recenze

Withings Body Cardio

Krok ke zdraví
2

Zdraví máme pouze jedno a dle toho je potřeba se chovat. Pokud rádi monitorujete svoje tělesné aktivity, hodit by se vám mohla i inteligentní váha Withings Body Cardio. Ta dokáže mnohem více než pouhé zobrazení vaší hmotnosti, zvládne totiž odhalit i případné sklony ke kardiovaskulárnímu onemocnění. Na tuto zajímavou váhu se nyní podrobně podíváme.

Trendem v oblasti chytrých zařízení je posledních několik let sledování veškeré pohybové aktivity, od chůze přes běh až po monitorování spánku. Na trhu existuje nespočet fitness doplňků, které se předhánějí především v nabízených senzorech, odlišujícím prvkem je též cena. Fitness pomocníci jsou vhodní pro všechny z nás, kteří mají zájem udržet si zdravou fyzičku a též zdravou tělesnou hmotnost. Čas od času je ovšem nutné vstoupit na váhu a pokrok si ověřit.

Withings Body Cardio

Buď můžete využít klasickou váhu, kterou budete kombinovat se specializovaným zařízením ve fitness centrech a v nemocničních zařízeních, nebo si inteligentního pomocníka pořídíte rovnou domů. Dnes recenzovaná chytrá váha společnosti Withings se totiž chlubí množstvím senzorů a hlavně důležitými předpoklady pro monitorování vašeho zdraví, respektive oběhového systému. Spolehlivost jejích výstupů je velmi vysoká, a tak můžete snadno zjistit, jak úspěšné je vaše snažení.

Vybalujeme

Pokud se chystáte na nákup do kamenné prodejny, počítejte s tím, že si domů ponesete poměrně rozměrnou a velmi těžkou krabici. V ní se poté ukrývá samotná váha s rozměry 32,5 × 32,5 × 1,75 cm a hmotností 2,5 kilogramu. Překvapí především extrémně nízká tloušťka pod hranicí 2 centimetrů, konkurenční výrobky jsou v tomto ohledu daleko za dnes testovanou váhou Body Cardio.

Rozměry: 32,5 × 32,5 × 1,75 cm
Provedení: tvrzené sklo/plast
Napájení: integrovaná baterie
Výdrž baterií: 1 rok
Kompatibilita: iOS, Android, cloud
Aplikace: Withings
Komunikace: Wi-Fi, Bluetooth

Samotná váha působí opravdu velice luxusně a navíc i bytelně. Přední stranu z tvrzeného skla narušuje v horní části dostatečně velký a podsvícený monochromatický LED displej, na spodní části pak naleznete pouze název výrobce. Pochválit musíme kromě čistého vzhledu také kvalitu zpracování, kdy už samotná hmotnost a hliníkový rám dává na vědomí, že se nejedná o nějakou hračku. Svým designem a černou, případně bílou barvou skvěle zapadne i do moderního vybavení vaší domácnosti, což také může být pro mnoho zákazníků rozhodující. Po designové stránce tedy maximální spokojenost, kvalitou zpracování se Body Cardio vyrovná té nejdražší konkurenci v oboru.

Dobíjení ve váze integrované baterie probíhá skrze microUSB konektor. Za dobu testování jsme váhu nedokázali vybít, což je vzhledem k prý až roční výdrží pochopitelné. I kdyby to byl jen měsíc, jedná se o skvělou hodnotu, neboť dobití totiž zabere jen zhruba 3 hodiny. O baterii se tak nejspíš prvních pár měsíců nebudete muset vůbec zajímat.

Pokud bychom měli Body Cardio přeci jenom něco vytknout, bude to opravdu extrémně lesklá úprava odolného skla. Ta (zvláště pak u černé verze) působí jako zrcadlo, což sice působí efektně, avšak povrch je doslova magnetem na nečistoty, což vzhledem ke způsobu použití představuje problém. Váhu tak budete poměrně často cíleně čistit, jinak povrch ztratí svoje kouzlo.

Withings Body Cardio

Aktivace

Samotná aktivace a propojení váhy s chytrým telefonem se mohou zdát na první pohled obtížné, opak je ale pravdou. Na telefon si stačí nainstalovat aplikaci Withings Health Mate z Obchodu Play nebo AppStore, uvést ji do režimu, ve kterém je pro ostatní zařízení viditelná (zmáčknutím jediného tlačítka na pravém boku váhy) a následně připojit váhu skrze Bluetooth. Po připojení váha požádá o přístup k vaší domácí Wi-Fi síti, díky které se následně synchronizuje s propojenými zařízeními.

Stáhnout Healt Mate

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Vážíme se

Jakmile poprvé vstoupíte na váhu, vážení započne automaticky, což vám prozradí rozsvícení displeje. Hned po hmotnosti se zobrazí procento tuku v těle, následně se dozvíte i tepovou frekvenci a v případě povoleného sdílení také aktuální počasí podle lokality. To pravé však přijde na řadu, až když spustíte doprovodnou aplikaci, která je dostupná pro iOS (7.0 a vyšší) a také Android (4.3.3 a vyšší). Jakmile úspěšně projdete registračním procesem, objeví se přehledné prostředí, které sdružuje všechny chytré výrobky společnosti Withings.

Withings Body Cardio
Withings Body Cardio je velmi tenká

Váha Withings funguje na systému měření rychlosti pulsových vln, váha tedy monitoruje to, jak rychle se dostává krev ze srdeční aorty do chodidel. Na základě tohoto měření dokáže Body Cardio detekovat aterosklerózu neboli kornatění tepen, které je zapříčiněné vysokým cholesterolem a krevním tlakem. To následně způsobuje kardiovaskulární onemocnění. Nutno podotknout, že monitoring průchodnosti tepen se automaticky aktivuje až po 5. cyklu vážení – do té doby Body Cardio sbírá potřebná data o vaší osobě. Váha Body Cardio kromě funkce analýzy cév samozřejmě umí spočítat i BMI index, tukovou složku, klidový srdeční tep a zastoupení vody v těle. Příjemným benefitem je, že na závěr vážení se dozvíte také rozdíl oproti poslednímu vážení, a animovaný graf znázorní, o kolik jste zhubli (případně přibrali).

Nesmíte však opomenout jednu zásadní věc – na váhu se vždy vstupuje bez bot a bez ponožek, ideálně s mírně zahřátými chodidly – právě díky holé kůži mohou senzory spolehlivě provést měření. I pokud si na nohách necháte byť tenké ponožky, tak se výsledek čas od času zobrazí, avšak pro zcela jistý výsledek pravidlo doporučujeme dodržovat.

Withings Body Cardio

Váha rozpozná celkem 8 uživatelů, jejich schopností tak může využít celá velká rodina. Váha podle hmotnosti daného uživatele automaticky rozpozná, o koho se jedná, a přiřadí hmotnosti iniciály daného uživatele. Pokud jsou v rodině dvě osoby s podobnou hmotností, své iniciály musíte vybrat manuálně. Potěší, že váha bez problémů funguje na většině běžných povrchů. Testovali jsme ji jak na plovoucí podlaze, tak i na parketách, kachličkách a koberci. Tlakové senzory vyhodnotily podložku ve všech případech správně a váha byla tedy neměnná, s čímž má (především levnější) konkurence velký problém a výsledky se tak mohou lišit v řádech kilogramů.

Pokud se zaměříme na přesnost, rozdíl vážení ihned po sobě činil maximálně 0,1 kg, u srdečního tepu však odchylky byly často i větší. Výsledky jsme porovnávali se specializovaným přístrojem pro měření srdečního tepu, zhruba ve 2 případech z 10 byly odchylky značné.

Aplikace

Alfou a omegou samotného řešení je vždy aplikace, která se k danému produktu váže. Čím lepší aplikace, tím lepší uživatelský zážitek, protože na váhu sice jednou za den musíte, aplikaci však budete kontrolovat častěji (nebo se to alespoň očekává). A zde se Withings rozhodně nemá za co stydět, aplikace je velmi propracovaná.

Začneme první záložkou Timeline, která, podobně jako Timeline na Facebooku, zobrazuje přehled po dnech. Pokud tedy některý den zapomenete na vážení, aplikace zobrazí alespoň vaše ušlé kroky, které aplikace rovněž monitoruje. Jakmile má aplikace dostatek dat, začne vaše výsledky porovnávat, kupříkladu tedy zobrazí, o kolik jste za poslední týden zhubli, jaký den jste ušli nejvíce kroků (a splnili tedy svůj cíl, například 10 000 kroků denně) a jak se vám vede snižovat riziko kardiovaskulárního onemocnění. Timeline přehled se nám zdá nejlepší možnou variantou, vše je přehledné a navíc na jednom místě. Skvěle je tam zakomponována rovněž vaše pohybová aktivita, zpětně se tak snadno můžete podívat, jaké dny jste se tak říkajíc „flákali“ a z toho vyvodit důsledky.

Záložka Dashboard se soustředí na vaše úspěchy z hubnutí. Snadno se namotivujete tím, že si zvolíte vaši vysněnou hmotnost a aplikace vám doporučí, kolik bude vhodné zhubnou v následujícím období, tedy například 0,8 kg za následující týden.

Záložka Leaderboard působí velmi motivačně, neboť vám umožní spojit se s vašimi kamarády a srovnávat vaše úspěchy. Aplikace společnosti Withings spolupracuje s externími aplikacemi, od kterých rovněž může čerpat důležitá data: v nabídce najdete Health od Applu, MyFitnessPal, RunKeeper a Nike. Samozřejmostí jsou také výzvy, ty však prozatím nejsou adaptované na naše území.

Velmi zajímavou záložkou je také Reminders, tedy připomínky. Nastavit si můžete připomenutí pro vaši pravidelnou svačinu, zahájení výzvy, případně výuky vašeho předspánkového rituálu. Snížení váhy jde samozřejmě ruku v ruce s životním stylem, omezením alkoholu a večerního přecpávání se a dostatečně dlouhého spánku. Aplikace od Withings se tedy snaží pomoci ve všech zmíněných ohledech.

Aplikace samotná umožňuje také zabezpečení pomocí otisku prstů, nemusíte se tedy obávat, že by vaše pokroky sledovali nepovolaní. Z aplikace se samozřejmě dostanete i přímo do obchodu společnosti, kde můžete nakupovat další výrobky. Je to pochopitelné, s více dalšími zařízeními se výsledky měření zpřesňují a zákazníka to motivuje k nákupu.

Pokud bychom měli vyzdvihnout primární nedokonalost aplikace, bude to chybějící překlad do českého jazyka. Se základy samozřejmě ovládnete celé prostředí bez větších problémů, některé popisky dané funkce však vyžadují trochu více. Pokud však angličtinu ovládáte bez problémů, nemusí jít o žádné minus.

Zhodnocení a závěr

Chytrá váha Withings Body Cardio je hezkou ukázkou toho, že moderní přístroje pro kontrolu veškerých tělesných aspektů už pomalu pronikají také do domácností. Co bylo dříve výsadou specializovaných pracovišť a fitness center, to dnes může zkrášlovat vaši domácnost. Bohužel, za exkluzivitu a podrobné měření se platí a ani Withings Body Cardio není výjimkou. Za chytrou váhu zaplatíte zhruba 4 800 Kč. Jde tedy především o to, jestli to myslíte s tělesným monitoringem vážně, případně si vystačíte jednou za čas s kontrolou ve specializovaných místech.

Withings Body Cardio

Za nás ovšem dostává váha palec nahoru. Jedná se o velmi příjemného pomocníka, který může fungovat i jako motivační prostředek pro snížení vaší hmotnosti. Pěkné grafy jsou pak již pouze bonusem, stejně jako možnost prohlížet si data v cloudu kdykoliv a kdekoliv. Jako nepříjemnost hodnotíme absenci české lokalizace aplikace a nepotěší ani poněkud vyšší pořizovací cena zařízení.

Ve všech dalších případech nás však chytrá váha přesvědčila. Hledáte šikovného pomocníka a motivační prvek do domácnosti v jednom? Pak dejte Withings Body Cardio šanci.

Klady
  • skvělé konstrukční zpracování
  • přesnost měření hmotnosti
  • snadné spárování a rychlá komunikace
  • měření tepové frekvence
  • propracovaná aplikace Health Mate
  • informace o lokálním počasí
  • přehledné grafy, nastavení cílů
  • špičková výdrž integrované baterie
Zápory
  • vysoká cena
  • lesklý povrch se snadno umaže
  • výkyvy měření tepové frekvence
Diskuze ke článku
Eugi
Jak je to s tim pocitanim kroku? Je soucasti aplikace nejaky krokomer ktery pouziva cidlo telefonu, nebo spolupracuje aplikace s fitness naramky? Anebo aplikace pouze umi nacist data z (nekterych) externich aplikaci?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze