Samsung Galaxy Camera: fotoaparát zkřížený s Galaxy S III (video)

Mobilní telefony, tablety a dokonce i fotoaparáty. Proč sem taháme i fotoaparáty? Novinka od Samsungu totiž spadá do řady Galaxy a nabídne operační systém Android 4.1. Jinak je to ale opravdu spíše fotoaparát s 16 megapixelovým rozlišením a 21 násobným optickým zoome se stabilizací. Chloubou je i 4,8 palcový displej. My vám přinášíme video a první dojmy z tohoto hybridu.

Zepředu fotoaparát

Největší pozornost na veletrhu IFA 2012 dozajista budil Samsung, alespoň pokud jde o mobilní telefony. To jsme ale ani netušili, že pro nás nemá jen nějaký obyčejný telefon či obyčejný tablet. Jihokorejský výrobce se totiž rozhodl vyrukovat s fotoaparátem. Říkáte si, no a? Na samotném fotoaparátu by opravdu nebylo nic moc zajímavého, jenže fotoaparát částečně kombinuje schopnosti mobilního telefonu s Androidem.

Z opačné strany obrovský displej a prostředí Android

Těžká váha

Nebudeme dlouho chodit kolem horké kaše a prozradíme, jak se věc má doopravdy. Samsung vzal svůj starší model fotoaparátu a v podstatě jej zkombinoval s modelem Galaxy S III. Vzniklo tak ultimátní zařízení, které chlubí fotoaparátem s rozlišením 16 megapixelů (4640 × 3480) pro fotografie a FullHD (1920 x 1080) pro video. Snímkovací frekvence činí 30 snímků za vteřinu, pokud ale snížíte rozlišení na 1280 x 720 pixelů, zvýší se na 120 snímků za vteřinu. Samozřejmostí je xenonový blesk, který vyskočí po stisku tlačítka na levém boku (při držení displejem na šířku). Samotný snímač nabízí úhlopříčku 1/2,3 palce a například hodnota ISO bude možná nastavit až na 3200. Fotoaparátu nechybí ani optický zoom, který je až 21 násobný. Na fotografiích můžete vidět, kam se objektiv dokáže vysunout a níže si také můžete prohlédnout testovací fotografie, včetně funkce optického zoomu. Zoom se každopádně ovládá velmi pohodlně pomocí posuvného kolečka, které je kolem tlačítka spouště. Při krátkém testování však zoom někdy zlobil a zasekával se. Při zoomování pomáhá optický stabilizátor a opravdu není problém přístroj udržet a pořídit ostrý snímek.

Testovací snímky
Při maximálním zoomu optika pořádně trčí z těla ven

Na opačné straně už je jakoby Galaxy S III, jinými slovy stejný 4,77 palcový displej s HD rozlišením (1280 x 720 pixelů). Je to sice působivé, ale rozhodně nepříliš praktické. Displej totiž zabírá takřka celou zadní stranu a vy si tak při fotografování nemáte kam položit palec a zvýšit stabilitu. To Samsung moc nedomyslel.

Samozřejmě nechybí xenonový blesk

Masivní fotoaparát, velký displej, to vše je těžké a zákonitě se to muselo projevit na výsledné hmotnosti a ostatně i rozměrech. Doufáme, že sedíte a jste připraveni na číslo 305, neboť právě tolik gramů celý hybrid váží. Mohou za to i hodnotné materiály. Ačkoliv je tedy vše super, fotografování už moc pohodlné není, právě kvůli vysoké hmotnosti. Rozměry 129 x 71 x 19,1 pak vypadají při porovnání s mobilními telefony slušně. Tedy až na tloušťku, která je navíc v nejužším bodě. V nejširším ji odhadujeme ještě tak o centimetr větší. Abychom to nějak shrnuli, do kapsy tento hybrid neschováte ani omylem.

Samsung Galaxy Camera – první pohled z IFA 2012

Robot velí fotoaparátu

Dostáváme se pomalu k onomu vylepšení v podobě operačnímu systému Android. Kdo snad čekal, že zde Samsung použije nějakou starší verzi, je na omylu. Naopak je v Galaxy Camera ten nejnovější možný Android 4.1 Jelly Bean, samozřejmě s nadstavbou TouchWiz. O chod prostředí se stará čtyřjádrový procesor a grafika Mali-400 MP. Jinými slovy, výkon stejný jako v případě Galaxy S III. Působivé, že? Prostředí je standardně orientované na šířku a tlačítka Androidu zobrazována na displeji. V případě aplikace fotoaparátu se ale přesouvají do levého rohu, aby zbytečně nezacláněla.

Spoušť a ovládání optického zoomu

A nyní asi ta nejdůležitější otázka. Umí Galaxy Camera volat a psát smsky? Odpovědí je ne, neumí. Popravdě řečeno, kdyby uměl, ani bychom se příliš nedivili. Pokud dnes můžeme volat se sedmi palcovými tablety, proč ne s fotoaparátem. Každopádně volání ani posílání SMS zpráv umožněno není, byť Galaxy Camera obsahuje 3G a případně i 4G modul. Bez problémů tedy vložíte SIM kartu a připojíte se na internet. Nechybí samozřejmě ani Wi-Fi či GPS. Konektivitu dále zajistí Bluetooth, microUSB konektor a dostalo se i na microHDMI, které hledejte na spodní straně.

K dispozici bude i bohaté příslušenství

Strach máme jen o výdrž, protože výrobce do přístroje vložil akumulátor o kapacitě pouze 1650 mAh, což není mnoho. Zejména s ohledem na to, kolik energie spotřebuje například xenonový blesk, velký displej, Android a čtyřjádrový procesor. Praktické výsledky však ukáže až dlouhodobější test.



Nemáte rádi černou? Nevadí, barevných variant bude hned několik

Jak by se vám líbilo mít ve svém fotoaparátu operační systém Android a moci přímo z fotoaparátu sdílet své snímky či fotografie upravovat? Myslíte, že má takové zařízení šanci na úspěch? Podělte se námi o vaše názory v diskuzi pod článkem.

Diskuze ke článku
Ip Man
Tak musím říct že ten nadpis opravdu sedí, protože tohleto mě také hned napadlo ! Samsung prostě vzal Galaxy S III a narouboval ho do fotoaparátu. Rozdíly jsou úplně minimální, snad jen v tom použitém tipu displeje Super Clear LCD místo Amoled dokonce je i ve stejné velikosti 4,8" procesor bych se vsadil že bude také stejný a vlastní výroby čili Exinos, ale asi se s tím nikam nedovoláme protože to zřejmě nebude mít telefonní modul.
pudl
není mi jasné, k čemu by se tam dala simka, když tento hybrid stejně netelefonuje..............analogicky z Avatara - "to je nějak špatně, ne?"
Samsung se chce podobat Nokii - 808 pureview, ale nějak mu to nejde, bych se nedivil, kdyby Nikon či Sony žalovali Samsung za nápady......
Samsungu nestačí problém s Apple, ale zakládá si problémy další......
tfjester
Když jsem viděl název článku tak jsem zajásal. Bohužel předčasně. Chtěl jsem viděl foťák se kterým mužů volat.
Jiří
Jinak co to umí je to špička je tam internet, fotoaparát,tablet ,GPS, Coby jste ještě chtěly možná další verse to bude mít ten interní mobil.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze