Retro: Siemens C55 - vajíčko s Javou

6

Německý výrobce Siemens již mobilní telefony několik let nevyrábí. Do historie se však nesmazatelně zapsal hned několika modely. V roce 2002 to byl například Siemens C55, který v tehdejší střední třídě oslňoval malými rozměry či velmi zajímavou výbavou, ve které nechybělo GPRS či Java pro instalaci aplikací a her. Pojďme si na něj zavzpomínat.

Po menší odmlce se na mobilenet.cz opět vrací oblíbený seriál Retro. V pořadí čtete už 29. díl, ve kterém opět zavzpomínáme na německý Siemens. Daří se nám pomalinku kompletovat rodinku modelů střední třídy, kterou výrobce označoval písmenem C. V našem seriálu se již objevily modely C25, C35i, který mimochodem odstartoval retro videopohledy, a také C45. Nyní se posouváme dále a podíváme se na nástupce všech zmíněných, Siemens C55.

Krátké představení

Siemens C55 byl představen na podzim roku 2002 a ještě téhož roku se dostal do prodeje. Pro výrobce to byl velmi důležitý model, neboť spadal do velmi oblíbené střední třídy. V té uživatele již mohli očekávat některé moderní funkce, ale zároveň stále relativně příznivou cenu. Navíc C55 navazoval na velmi úspěšnou dvojici C35i a C45. Mimochodem v době zahájení prodeje se ještě stále doprodával i model C35i a Siemens měl na trhu několik měsíců tři generace současně.

Retro: Siemens C55

"Cé-padesátpětka" v rámci designu navázala na předchozí modely a nevybočila ze zaběhnutého designu, který připomínal vajíčko. Zaoblené boky v kombinaci s malými rozměry působily možná až roztomile. Vše podtrhovala hmotnost pouhých 80 gramů. Telefon byl samozřejmě celý plastový a nějaké to povrzávání bylo s ohledem na střední třídu odpuštěno. Bohužel i C55 trpěla neduhem zadního krytu a malá pacička, která kryt držela, postupem času upadávala. To je případ i našeho kusu.

Siemensu C55 se často přezdívalo vajíčko

Spokojeni jsme však mohli být s klávesnicí, která konečně poskočila o level výše a byla plastová. Navzdory tomu, že byla některá tlačítka poměrně malá, bylo psaní pohodlné. Dokonce i sdružený hlavní ovladač, kde se seskupila čtyři tlačítka, nedělal problémy. Celá klávesnice byla oranžově podsvětlena, stejně jako displej. Jeho velikost je totožná jako u modelu C45 a nabízel tedy až 5 řádků a rozlišení 101 x 64 pixelů.

Zadní kryt zubu času příliš neodolával

Dorazily moderní technologie

Prostředí nedoznalo postupem let takřka žádných inovací. Hlavní displej nabízel dostatek místa pro informaci o operátorovi, aktuálním času a datu. Zkrášlení zajišťovala obrázková loga. Menu bylo tvořeno třemi řádky, přičemž vybraná položka byla doprovázena zdařilou animací. Nutno však podotknout, že konkurenční modely Nokie či Sony byly po stránce kvality animací ještě dále.

Prostředí

Ve výbavě telefonu figurovala interní paměť pro 50 jednopoložkových kontaktů či 25 SMS zpráv. Nemuseli jste se konečně spoléhat jen na omezenou kapacitu SIM karty. Potěšily rovněž polyfonní vyzváněcí melodie. Samozřejmostí byl opakovaný budík či upomínky. Kalendář byl však stále výsadou vyšších modelů řad M, S a SL. Nikoho nepřekvapil wapový prohlížeč a konečně dorazilo také GPRS a to rovnou ve třídě 8, což byl oproti Nokiím, které mívali maximálně třídu 4, příjemný bonus.

O zábavu se staral editor melodií a také obrázkový editor. Tím hlavním nicméně byla přítomnost technologie Java. Spolu s interní pamětí 376 kB se naskytla možnost doinstalovat si jednoduché aplikace a hry. Někteří z vás si jistě vzpomenout na předělávku legendárního Prince of Persia, která se stala jakýmsi symbolem počátků herní technologie Java na mobilních telefonech. Zdá se vám kapacita paměti nepoužitelně malá? Vězte, že velikost aplikací se počítala v desítkách kB. Snadno jste tak v telefonu mohli mít více než 10 her.

Závěr

Siemens C55 vstoupil na trh před Vánocemi 2002 za cenu okolo 7 000 Kč. V prodeji vydržel zhruba do poloviny roku 2004, kdy se doprodával za cenu pod 4 000 Kč. Informacemi o životní pouti Siemensu C55 jsme se dostali ke konci 29. dílu seriálu Retro. V následujícím díle se opět ohlédneme do mobilní historie a vylovíme nějaký zajímavý kousek, který je hoden připomenutí. Do té doby nám můžete psát tipy nejen k samotnému seriálu, ale také přímo na zajímavé telefony, které by neměly uniknout naší pozornosti.

Technické parametry Siemens C55

Kompletní specifikace
Konstrukce101 × 44 × 21 mm, 80 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displejmonochromatický, 1,4" (101 × 64 px)
Fotoaparát0 Mpx,
Chipset, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: 0 B, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor700 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2002, 7 000 Kč
Diskuze ke článku
doro
PRISERNA VIDEORECENZE , AMATERSKE A HROZNE, OSTUDA TOHOTO BLOGU :-(
Michael
Stříbrný bych snad ještě našel doma... :-)
Michal56
Zdravím, som zberateľ mobilných telefónov ako starých tak i nových. A mal by som nejaké návrhy na nejaké modely, napr.:
1. Philips Fizz, ktorý je tiež dosť veľky starý mobil, ktorý použival veľké SIM karty. Aspoň mňa zaujal na prvý pohľad. A je z roku 1996.
2. Mitsubishi Trium, ktorý možno viacerý nepoznajú, Napr. Trium Aria, Trium Mars alebo Trium Eclipse.
3. Alebo taký Sendo S200, neviem ako v Česku, ale na Slovensku to bol dosť predávaný mobil pribl. v roku 2003, a bol to taktiež i môj prvý mobil v živote. Mňa zaujal plne grafickým displejom, malými rozmermi, a najmä svojou krásou :) aspoň na tú dobu.
4. Sony Ericsson K700i, bol to prvý fotomobil od Sony Ericsson, ktorý taktiež zažil veľkú slávu.
5. Sony Ericsson W800i prvý WALKMAN od sony ericsson, tiež to bol veľkolepý mobil, s kvalitným prehrávačom.
6. Nokia 3510 alebo 3510i, tiež slávnejší mobil.
7. Nokia 3220, pekný mobilik, hlavne kvôli tým bočným svetielkam, ktoré blikali podľa pesničiek.
8. Nokia 3100 - malý šikovný pekný mobil, asi prvý so svetelnými efektmi.
9. Nokia 5510 - vlastne 3310 s rádiom, prehrávacom hudby, miniUSB, a QWERTY klávesnicou.
To by boli asi všetky modely z mojej strany, ktoré by mohli podľa mňa aj dosť zaujať. Ale i spomenuté modely v Retro ma tiež zaujali aj som sa dozvedel nové veci o ktorých som nemal dovtedy ani šajnu. S pozdravom Michal56.
Eve
Vynikající telefon, který jsem bohužel kdysi dávno ztratil :-(. Jinak kdo se o značku siemens trochu víc zajímal, tak našel různé patche, díky nimž bylo možné smazat jazyky telefonu, smazat slovníky T9 a dostat se tak k prakticky dvojnásobné vnitřní paměti telefonu. Také bylo možné pohrát si s grafickým zpracování. A nejlepší tah siemensu té doby...? Udělal model A55, který byl hardwarově totožný s tímto modelem C55, stačilo tak stáhnout pár patchů, SW C55 a měli jste plnohodnotnou C55 za poloviční peníze. Ach jo.... proč jsem ho já tehda ztratil... to byl jeden z mých hodně oblíbených telefonů!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze