Retro: Nokia 3410 – otevřela nám herní svět

9

Předposlední díl seriálu Retro v roce 2013 právě začíná. Tentokrát jsme se po delší době podívali do snad nevyčerpatelných zásob finské Nokie a vylovili další legendu řady 3XXX. Jedná se o Nokii 3410, které je přímou následovnicí modelů 3310 a 3330. Jejím hlavním tahákem byla podpora technologie Java.

Několik měsíců jsme v seriálu Retro dávali prostor jiným značkám. Dnes, ve 35. díle, se opět vracíme do Finska a zavzpomínáme na legendární Nokii 3410, která je známá spojenými tlačítky nebo podporou Javy.

Krátké představení

Nokia 3410 byla světu představena v březnu 2002 jako nástupce velmi populární dvojice 3310 a 3330. Na první jmenovanou jsme před necelým rokem také vzpomínali v Retru. Z tohoto vyplývá, že 3410 před sebou neměla lehký úkol. Navázat na tak velké úspěchy se zdálo nemožné. I přesto, že se 3410 nikdy tak populární nestala, řadí se mezi nejznámější modely výrobce. Její design vychází ze starších modelů. Co se líbilo, nebylo zapotřebí nijak měnit. Rozměry činí 115 × 49 × 23 milimetrů a hmotnost 114 gramů. Telefon velmi dobře padl do ruky.

Retro: Nokia 3410

Změnou prošlo ovládání. Finský výrobce opustil tlačítko NaviKey a vydal se cestou kontextových tlačítek. Přibyla také dvojice sluchátek. V podstatě se tak téměř sjednotilo ovládání s konkurenčními značkami. Na druhou stranu ovládání Nokií již nikdy nebylo tak jednoduché, jako třeba právě na modelu 3310. Tlačítka byla z tvrdé gumy, a ačkoliv byly první tři řady alfanumerických kláves spojeny, psaní bylo pohodlné.

Nokia 3410 přišla o tlačítko NaviKey

Displej se zlepšil. Velikost se nijak dramaticky nezměnila, úhlopříčka činila 1,4 palce, ale rozlišení vzrostlo na 96 × 65 pixelů. Prostředí naopak přílišných změn nedostalo. Pouze samozřejmě těch nutných, které vzešly ze změny ovládání. Stále nechyběly všudypřítomné obrázky a animované menu.

Design byl velmi podobným starším modelům

Ve výbavě nechyběla paměť na 200 kontaktů, což byl dvojnásobný prostor oproti modelu 3330. Očekávaná paměť na zprávy SMS se však nekonala, což byla škoda. Editor SMS byl přehledný, nechyběl český slovník T9 ani odpočítávání naspaných znaků. V další výbavě figurovaly upomínky, kalkulačka či wapový prohlížeč. V rychlosti připojení se ale nic neměnilo. Jedinou možností bylo nikterak rychlé vytáčené připojení přes CSD.

Trumfem byla Java

Až doposud se zdá, že Nokia 3410 byla jen evolucí starších modelů. Výrobce však věděl, že musí přijít s něčím novým, na co naláká své zákazníky. A nutno říci, že se Nokia trefila do černého. 3410ku totiž vybavila technologií Java. Mohli jste si tak doinstalovávat hry a aplikace. Nokia 3410 se zařadila mezi první telefony na trhu, které tuto technologii podporovaly. Nokia pro tyto účely nabízela prostor 150 kB. Z dnešního pohledu velmi úsměvná hodnota interní paměti, co myslíte? Nicméně musíme mít na paměti, že tehdejší hry mívaly velikost většinou do 30 kB. Nebyl tudíž problém si základní pětici her zdvojnásobit. Mezi předinstalovanými hrami nechyběl oblíbený Had II nebo střílečka Space Impact. V té se mimochodem nově dala stisknout naráz dvě tlačítka, což hraní značně usnadňovalo.

Vypínací tlačítko bylo klasicky na horní straně

Závěr

Nokia se do prodeje dostala v průběhu roku 2002 za startovací cenu pohybující se mezi 6 a 7 tisíci korunami. Ačkoliv nikdy nedosáhla takové popularity jako model 3310, vydržela v prodeji bezmála dva roky, čímž si zajistila místo v našich vzpomínkách.

Šedozelená barva byla pro Nokii 3410 typická

Těmito informacemi jsme se dostali na závěr 35. dílu seriálu Retro. Za čtrnáct dní se můžete těšit na další díl, kterým uzavřeme vzpomínání v roce 2013.

Technické parametry Nokia 3410

Kompletní specifikace
Konstrukce115 × 49 × 23 mm, 114 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displejmonochromatický, 1,4" (96 × 65 px)
Fotoaparát0 Mpx,
Chipset, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: 0 B, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor950 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostkvěten 2002, 6 500 Kč
Diskuze ke článku
Josef Kubeš
Josef Kubeš
Na tomhle kousku jsem kdysi začínal... Po něm přišly již smartphony se Symbianem. :D
Jakub Křenek
Jakub Křenek
Ještě by to chtělo recenzi jeho největšího konkurenta té doby, který byl vůbec první telefon s Javou a s modře podsvíceným displayem :D tedy Siemens MT50 :)
Patrik Knak
Patrik Knak
Naposledy upraveno: 7. 12. 2013 13:28
Tenhle model mě nikdo nezaujal, displej měl sice vyšší rozlišení, ale byl méně kontrastní a s horším podsvícením než 3310/30, navíc loga byli dělaná na menší rozlišení a na tomto lcd byla pak zmenšená, navíc klávesnice se s tou u 3310/30 nedá srovnávat. Taková 3330, to byla pecka, tohle nic moc.
Marek Smékal
Marek Smékal
můj první mobil!!! :) Joo to byly časy

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze