Xiaomi Smart Band 8
recenze

Xiaomi Smart Band 8

Rozpočet nezatíží, zápěstí také ne
1

Na trhu s chytrými náramky dlouhodobě dominuje Xiaomi, jehož nejnovější přírůstek s označením Smart Band 8 láká na dlouhou výdrž, kompaktní rozměry a také vylepšený displej. Povede se mu i tentokrát obstát?

Spolu s doposud nejlépe vybavenými chytrými hodinkami čínského Xiaomi, Watch 2 Pro, na náš trh dorazil rovněž oblíbený chytrý náramek Xiaomi Smart Band 8. Novinka sází na známé přednosti, jako jsou kompaktní rozměry a nízká hmotnost, relativně velkou obrazovku, ale především velmi příznivou cenu.

Technické parametry Xiaomi Smart Band 8 (2023)

Kompletní specifikace
Konstrukce48 × 22,5 × 11 mm, 24 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,62" (490 × 190 px), tvar: hranatý
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.1, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Akumulátor190 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnost, 1 090 Kč

Obsah balení: vše důležité

Xiaomi Smart Band 8 je dodáván v malé krabičce, kde se kromě náramku (s již připojeným řemínkem) nachází nabíjecí kolébka s USB-A.

Líbilo se nám
  • nic důležitého nechybí

Konstrukční zpracování: lehká váha s kovovým pouzdrem

Popisování konstrukce Smart Bandu 8 je tak trochu zbytečné, neboť se jedná vzhledově o stále stejný náramek. V duchu rčení, že vymýšlet znova kolo je zbytečné, je tedy i Smart Band 8 tím dobře známým kusem hardwaru, jenž budoucí zákazníky potěší především extrémně nízkou hmotností (24 gramů i s nasazeným řemínkem) či základní voděodolností do 5 ATM, což znamená, že se nezalekne lehčích plaveckých (ne však potápěčských) aktivit, potu, deště apod. K některým změnám však přeci jen došlo.

Předně se jedná o samotné pouzdro, které je nově kovové, respektive, jak je uvedeno v tiskové zprávě výrobce: „byla použita kovová textura NCVM“ (tj. nevodivé galvanické nanesení kovu). Náramek tak díky tomu zřejmě nabídne vyšší odolnost, ovšem nemyslím si, že právě odolnost by představovala nějaký problém u předchozí generace. Nasazení prémiovějšího kovového povrchu je každopádně vítané. Spodní strana je však stále pouze plastová, což Smart Bandu 8 rozhodně nijak nevytýkám (ostatně v této ceně je to naprosto běžné), avšak plast, jak známo, může teoreticky způsobit alergickou reakci. Během mého testování, kdy jsem s náramkem několik nocí spal a sportoval (měl jej tedy na zpoceném zápěstí), jsem se s ničím podobným nesetkal.

Velkou pochvalu si pak podle mě zaslouží upravený systém výměny řemínků, které sice nejsou kompatibilní s těmi z předešlých generací, jejich výměna je však skutečně otázkou chvilky. Stačí jen zamáčknout tlačítko a řemínek vytáhnout/nasadit. Na různých e-shopech je navíc již nyní možné objednat řemínky nejrůznějších barev i materiálů, čímž si lze náramek řádně „vyšperkovat“. Jedna věc mi však na Smart Bandu 8 přeci jen chybí. O co se jedná, prozradím v další kapitole, neboť je spjata s displejem.

Líbilo se nám
  • kovové pouzdro
  • odolnost vůči vodě
  • snadný systém výměny řemínků

Displej: bez tlačítek ani ránu?

Uživatele předešlé generace použitá obrazovka nijak zvlášť nepřekvapí, neboť se jedná stále o 1,62" AMOLED displej s rozlišením 490 × 192 pixelů. Za vylepšení lze pak považovat nasazení 60Hz obnovovací frekvence, neboť většina chytrých náramků spoléhá pouze na 30 Hz. Obraz je tedy o něco plynulejší, stejně tak si nemohu stěžovat na maximální jas 600 nitů (mezigeneračně o 100 nitů více).

Xiaomi Smart Band 8 (2023)

Výtky nelze mít ani k široké nabídce nejrůznějších druhů ciferníků či reakcím na zvednutí zápěstí, kdy se pohotově rozsvítí displej. Automatická regulace jasu mimochodem fungovala příkladně. Dokonce neschází ani gesto vypnutí displeje zakrytím dlaní či Always-On, který lze načasovat, vypnout či jeho (de)aktivaci ponechat na samotném náramku.

Již zmiňovanou výtku mám pak k absenci jakéhokoliv fyzického tlačítka. Vše se ovládá skrze displej pomocí gest, na která jsme dnes již dobře zvyklí z telefonů, během používání jsem však natrefil na situace, kdy bych fyzické tlačítko skutečně ocenil. Může jít například o chvíle, kdy cvičíte a můžete mít zpocené dlaně, plavete nebo zkrátka nemáte „ideálně suché“ ruce kvůli umývání nádobí apod. Domnívám se, že alespoň nějaké fyzické ovládací prvky mají na náramcích a hodinkách stále opodstatnění, částečně je to však také o zvyku. Na závěr Xiaomi pochválím za nasazení skla Corning Gorilla Glass 3, což je u těchto levných náramků výjimečné.

Líbilo se nám
  • kvalitní AMOLED displej s mnoha možnostmi nastavení
  • široká nabídka ciferníků i podpora Always-On
  • ochrana Gorilla Glass 3
Nelíbilo se nám
  • absence jakéhokoli fyzického tlačítka (nutnost vše ovládat skrze displej)

Systém a výkon: Apollo 4 Blue Lite v akci

Srdcem nového náramku je čipová sada Apollo 4 Blue Lite, kterou doplňuje Bluetooth 5.1 LE (předešlá verze náramku měla překvapivě Bluetooth 5.2). NFC ale chybí, což znamená, že s tímto náramkem u terminálu zkrátka nezaplatíte. Stejně tak chybí Wi-Fi či navigační služby, což ale u takto levného náramku příliš nepřekvapí.

Mnohem důležitější bude zmínit, že proprietární systém náramku je pěkně svižný a má i dostatek funkcí. Jedná se například o možnost vyhledat telefon, používat stopky, budík či mít informace o událostech z kalendáře. Notifikace si pak lze v omezené míře prohlédnout, což znamená, že například u e-mailů uvidíte pouze předmět, respektive pouze jeho část, zareagovat však (na e-mail, zprávy na soc. sítích či SMS) nelze.

Osobně se mi hodně líbil budík, který disponuje funkcí chytrého rozpoznávání lehké fáze spánku, kdy vás může probudit o několik minut dříve/později oproti nastavenému času. Buzení probíhá pouze pomocí vibrací, neboť náramek nemá reproduktor (potažmo ani mikrofon). Mají ale dostatečnou intenzitu na to, aby vás spolehlivě probudily.

Líbilo se nám
  • svižnost systému
Nelíbilo se nám
  • potěšilo by NFC pro bezkontaktní platby
  • mezigeneračně starší verze Bluetooth

Výdrž a nabíjení: až dva týdny?

Xiaomi Smart Band 8 je osazen 190mAh baterií, která je dle mých zkušeností (bez aktivovaného Always-On, zato však se zdravotním monitoringem a občasným monitoringem sportovních aktivit) schopná zajistit necelé dva týdny používání na nabití. Samotné nabíjení je pak relativně rychlé a trvá necelou hodinu.

Líbilo se nám
  • solidní výdrž na nabití

Sportovní a zdravotní funkce: vystačí si

Xiaomi Smart Band 8 je levný chytrý náramek a touto optickou je na něj nutné nahlížet i při hodnocení sportovních a zdravotních funkcí, což ale v žádném případě neznamená, že by vás nabídka možností měla zklamat. K dispozici je tak například monitoring okysličení krve, srdečního tepu, ale také stresu či kvality spánku. Na přiložených snímcích lze vidět veškeré naměřené metriky, které jsou v některých ohledech (na náramek) možná až překvapivě podrobné. Pro přesnější měření běhu je pak k dispozici i speciální režim Pebble, k němuž je však potřeba vlastnit pouzdro (bohužel jsem neměl k dispozici), jež se připne k botám, v nichž si jdete zaběhat.

Zároveň neschází ani schopnost automatické detekce některých aktivit, jako je běh, jízda na kole či chůze, ovšem musím říct, že podle mě příliš přesně nefunguje. Naopak hodnoty naměřené v průběhu spánku by (čistě dle mých dojmů) mohly víceméně odpovídat realitě. Sečteno podtrženo, Xiaomi Smart Band 8 nabízí slušný přehled základních aktivit a nenáročnému uživateli poskytne spoustu zajímavých dat.

Líbilo se nám
  • monitoring okysličení krve, srdečního tepu, spánku a další
  • velké množství naměřených dat

Zhodnocení

Xiaomi Smart Band 8 lze doporučit všem zájemcům o základní chytrý náramek za pár korun, nabídne totiž kvalitní AMOLED displej, dlouhou výdrž i dostatek funkcí. Za nevýhody lze označit chybějící NFC či fyzické tlačítko, částečně možná i absenci GPS. V dané cenové třídě lze však přinejmenším chybějící GPS velmi snadno odpustit. Podobně jako u předchozích generací lze tedy i Smart Band 8 s klidným svědomím doporučit za předpokladu, že nelpíte na možnosti ovládání klasickým tlačítkem.

Konkurence

Zhruba 300 korun lze ušetřit nákupem starší generace náramku, která je v naprosté většině oblastí shodná s nejnovějším modelem. Těšit se můžete rovněž na velký 1,62" AMOLED panel, i když s nižší obnovovací frekvencí a mírně nižším jasem, zato však s Bluetooth 5.2.

Xiaomi Mi Band 7 Bez NFC

Konstrukce46,5 × 20,7 × 12,3 mm, 13,8 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano
DisplejAMOLED, 1,62" (192 × 490 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.2, ne, ne
Akumulátor180 mAh, nabíjení: USB A

Za zmínku rozhodně stojí také Honor Band 7, který má sice mírně menší uhlopříčku displeje, nabídne však rychlejší nabíjení a někoho i může více zaujmout po designové stránce.

Honor Band 7

Konstrukce43 × 25,4 × 11 mm, 18 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano
DisplejAMOLED, 1,47" (368 × 194 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne, ne
Akumulátor180 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:05 hodin

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

xiaomi-smart-band-8-2023
Klady
  • vysoká odolnost i kompaktní rozměry
  • jednoduchá výměna řemínků
  • svižný systém s širokými možnostmi nastavení
  • dostatek zdravotních i sportovních funkcí
  • povedený 1,62" AMOLED displej
Zápory
  • chybějící NFC
  • absence jakéhokoliv fyzického tlačítka
Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Už nikdy více, kupoval sem si jak vyšel Mi band 6 a asi 3-4 měsíce sem je nepoužíval byly schované a chtěl sem je dnes zapnout a nejdou, byly na nabíječce měli 94% tak říkám jdu je vyzkoušet. No a co se nestane? Přestanou fungovat po chvíli asi 10sec a pak nesvítí a ukáže že má zas 0% takže si je nekupujte je to šmejd a krám. Mám dvoje jedny pro mne a jedny pro přítelkyni ani jedny nefungují, to bylo naposledy co sem pořídil. 2ky dopadly stejně. Takže mám pocit že mají životnost rok možná 2 a konečná..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze