Xiaomi Redmi 5 a 5 Plus
recenze

Xiaomi Redmi 5 a 5 Plus

Tohle se prostě povedlo
50

Xiaomi se do povědomí Ameriky dostalo až díky svému Mi MIXu, ale u nás už jej známe pár let, a to především díky těm nejlevnějším telefonům z řady Redmi. Ty totiž většinou nabízejí jeden z nejlepších poměrů cena/výkon na trhu. A o novinkách Xiaomi Redmi 5 a Redmi 5 Plus to platí dvojnásob.

Na dvojici zařízení řady Redmi 5 se těšila řada fanoušků Xiaomi již delší dobu. Oba telefony totiž přinášejí moderní protáhlé displeje s tenkými rámečky do nižší třídy a ani hardware není tradičně vůbec špatný. Spolehnout se můžeme také na velké baterie a naštěstí také na kompletní LTE či čtečky otisky prstů. To zní jako recept na zaručený úspěch, ale zejména větší Redmi 5 Plus bude mít vcelku těžké dostát své pověsti, jelikož jde o nepřímého nástupce povedeného a velmi populárního Redmi Note 4.

Xiaomi Redmi 5 a 5 Plus – videopohled

Za zapůjčení mobilních telefonů Xiaomi Redmi 5 a 5 Plus děkujeme společnosti Witty Trade s.r.o., provozující webové stránky Xiaomi-Czech.cz.
Xiaomi Redmi 5

Xiaomi Redmi 5 16 GB

Rozměry151,8 × 72,8 × 7,7 mm, 157 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 450, 8×1,8 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 2:21 hodin

Xiaomi Redmi 5 Plus 32 GB

Rozměry158,5 × 75,5 × 8,1 mm, 179,5 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, 8×2 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 3:33 hodin

Konstrukční zpracování: nic nového pod sluncem

Po konstrukční stránce jsou si oba recenzované modely velmi podobné. Oba mají kovový zadní plát, který ovšem stále obklopují plastový rám a krytky nahoře i vespod konstrukce. Nejedná se tedy o celokovovou konstrukci a byť telefony působí v ruce dobře a vše dobře lícuje, dražší model Mi A1 je v tomto ohledu na mnohem vyšší úrovni. Zkrátka poznáte, že jsou telefony Redmi levnější, ale to ničemu nevadí. Pořád je konstrukce pevná a zařízení ani nevypadají úplně ošklivě.

Xiaomi Redmi 5 a Redmi 5 Plus

Do ruky přitom padne mnohem lépe Redmi 5, jelikož má díky 5,7palcovém displeji menší rozměry. Nepotřebujete tedy k ovládání nutně obě ruce, a hlavně máte v úchopu větší jistotu. U 6palcového „Pluska“ jsem měl často strach, že mi z ruky vypadne. Sluší se také zmínit, že u obou telefonů je kov na zádech hladký, takže se vcelku snadno zapatlá. I když tedy telefony nejsou skleněné, občas se menšímu čištění nevyhnete. Na našem trhu jsou oba modely k dostání v černé, zlaté a světle modré barvě.

Co musím jednoznačně pochválit jsou čtečky otisků prstů na zádech, které byly velmi přesné a na obou modelech velmi rychlé. Nebojím se dokonce říct, že obzvláště u levného Redmi 5 jde vůbec o tu nejlepší čtečku své třídy. Také hardwarová tlačítka na pravém boku mají příjemný a překvapivě hlubší stisk, než jsem čekal. Při zmáčknutí vydávají pěkné mechanické kliknutí a jsou umístěna tak akorát na dosah palce.

Pokud bych měl porovnávat konstrukci obou Redmi proti sobě, zvítězí i přes větší rozměry Redmi 5 Plus, a to z prostého důvodu. Jeho konstrukce vychází přímo z Redmi Note 4 a má tedy výrazněji zakulacené hrany, díky čemuž padne lépe do ruky a příjemněji se drží. Vzhledově dávám ovšem přednost menšímu z dvojice, jelikož má lehce hranatější tvary a připomíná mi tak zepředu LG G6.

Líbilo se nám
  • povedená konstrukce
  • výborné čtečky otisků prstů
  • příjemná tlačítka
Nelíbilo se nám
  • hladký kov se snadněji zapatlá

Displej: Nudle pro všechny!

Xiaomi se rozhodlo, že by o moderní trendy neměli přijít žádní jeho uživatelé, ať už si kupují jakkoli drahé telefony. Redmi 5 a Redmi 5 Plus jsou tak jedna z prvních zařízení s displejem s poměrem stran 18:9 v cenovce pod 4, respektive 5 tisíc korun. Díky tomu telefony vyčnívají mezi ostatními telefony své třídy a Xiaomi si zajistilo, že přímé konkurence v současnosti opravdu moc není.

Xiaomi Redmi 5 a Redmi 5 Plus

V případě Redmi 5 najdeme mezi tenkými rámečky menší IPS displej s úhlopříčkou 5,7 palců a HD+ rozlišením. Dvakrát jemný tedy zrovna není, což zamrzí, ale přesto nevypadá špatně, když vezmeme v potaz cenu necelých 4 tisíc korun. Pozorovací úhly jsou v pořádku, rozsah jasu je slušný a nad displejem najdeme i bílou notifikační diodu, kterou nelze nijak konfigurovat. Jen automatická regulace jasu je neskutečně pomalá a občas nastavila jas až moc nízko.

V podstatě to samé platí i o notně jemnějším 6palcovém Full HD+ panelu většího sourozence. Jen barvy jsou u tohoto velkého displeje trochu divné. Mnoho barev je až přesaturovaných a kontrast je vyšponovaný na maximum. Paradoxně se tak na displej levnějšího telefonu dívá mnohem lépe, jelikož vypadají barvy u Redmi 5 Plus úplně jinak, než by měly. Jako příklad může posloužit fotografie porovnávající zelenou barvu Google Play nebo Viberu, jehož fialová zde vypadá úplně jinak, než by měla. Musím ovšem uznat, že má tento panel překvapivě hlubokou černou.

Xiaomi Redmi 5 a Redmi 5 Plus

Rozhodně pomůže přenastavit kontrast displeje v nastavení obrazu na standardní z původního automatického režimu, ale stejně vypadá občas obraz prostě ošklivě, obzvláště právě u Viberu, ale na fotkách to bohužel nejde vidět tak dobře jako ve skutečnosti. Otázkou je, zda to nebude jen vadou našeho kusu. Oba telefony máme totiž v předprodukční verzi a bohužel má displej Redmi 5 Plus i další problémy.

Občas prostě nereaguje na klepání na ikony, často se mi povedlo stáhnout notifikační lištu až na třetí pokus a nejlépe jdou vidět špatné reakce při hraní v horizontálním režimu, kdy zkrátka softwarová tlačítka jen tak nevytáhnu, zatímco u menšího Redmi 5 to jde snadno. Ostatně můžete toto chování vidět i v naší videorecenzi. Dokonce ani na dvojité poklepání pro odemčení telefon nereaguje, zatímco menší Redmi funguje skvěle. Všiml jsem si také, že se sklo u obou displejů velmi snadno poškrábe a silně pochybuji, že mají naše telefony Gorilla Glass. Opět se ovšem sluší připomenout, že jde o předprodukční kusy a svůj díl viny by na tom mohl nést i nedodělaný systém, ale k tomu až později.

Líbilo se nám
  • moderní displej s tenkými rámečky
  • slušný HD+ IPS panel u Redmi 5
  • oba modely mají notifikační diodu
Nelíbilo se nám
  • problémy s rozeznáním dotyků u Redmi 5 Plus
  • větší Redmi má také místy zcela rozhašené barvy
  • oba displeje se snadno poškrábou

Zvuk: hrají, a to je asi nejdůležitější

Zvuk linoucí se z jediného spodního reproduktoru není předností ani jednoho z telefonů. Zvuk je vcelku plochý, občas na vyšší hlasitosti až plechový, a především by mohl být ještě trochu hlasitější. V hlučných prostorech či venku na ulici jsem občas zvuk upozornění přeslechl, a i vyzvánění mi nějakou chvilku unikalo.

Opět ale s přihlédnutím ke své třídě nejde vůbec o žádnou katastrofu a zkrátka jen o průměr. Zvuk zkrátka není ta věc, kterou Xiaomi na tyto modely lidi naláká. Doporučoval bych tedy poslouchat hudbu přes 3,5mm jack, který vám už poskytne slušnou kvalitu.

Líbilo se nám
  • slušný 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • hlasitost reproduktoru by mohla být vyšší

Výkon hardwaru: málo ho není

Přejděme rovnou k věci. Menší Redmi má procesor nižší řady Snapdragon 450, ale nejedná se v žádném případě o slabý kousek. Rozdíl mezi ním a časem prověřeným Snapdragonem 625 ve větším sourozenci není zas tak výrazný, jak byste mohli čekat. Oba telefony běží plynule bez sekání a vcelku i rychle. Ano, „Plusko“ otevírá aplikace a hry trochu rychleji, ale ne o tolik, abyste si z toho u Redmi 5 trhali vlasy.

Xiaomi Redmi 5

Rozdíl pocítíte až u RAMky, jelikož má Redmi 5 jen 2 GB a Redmi 5 Plus rovné 3 GB. Kupodivu ani jeden model neudrží v paměti mnoho zapnutých aplikací najednou, ale 2 GB RAM jsou občas při náročnějším multitaskingu prostě málo. Dá se s tím určitě žít, ale třeba používání navigace a mailu najednou při zapnutém Spotify a pár dalších aplikací v pozadí už telefonu trochu přitopilo.

Xiaomi Redmi 5 Plus

Zmínit musíme nepochybně také interní úložiště, které u naší verze Redmi 5 má 16 GB (cca 10 GB volných) a dvojnásobných 32 GB u většího Redmi (necelých 22 GB k dispozici). Oba telefony můžete rozšířit microSD kartou, tedy pokud nevyužíváte možnosti provozovat dvě nanoSIM karty naráz. K dispozici jsou i průměrně o 600 korun dražší vylepšené verze. Redmi 5 dostane poté 3 GB RAM a 32 GB úložiště a Redmi 5 Plus hned 4 GB RAM a 64 GB úložiště.

Líbilo se nám
  • slušný výkon obou telefonů
  • microSD slot
  • možnost využívání Dual SIM
Nelíbilo se nám
  • 2 GB RAM u Redmi 5 často nestačí na náročnější práci
  • jen hybridní slot

Výdrž baterie: nemusíte mít starosti

S dlouhou výdrží jsem u Redmi 5 Plus s jeho velkou 4000mAh baterií počítal a skutečně jsem nebyl zklamán. Na jedno nabití vydrží telefon snadno dva dny běžného používání a ještě mu 30 procent zbude. Menší Redmi 5 má citelně menší baterii, ale kupodivu i 3 300 mAh stačilo na dva dny jen trochu opatrnějšího používání. Skončíte sice druhý den k večeru s odřenýma ušima jen s 10 procenty, ale zvládne to.

Xiaomi Redmi 5 a Redmi 5 Plus

I při náročném používání s hraním a sledováním videí vás oba telefony provedou vždy celým dnem, takže se na ně můžete opravdu spolehnout za všech okolností. Co se týče našeho redakčního testu, „Plusko“ vydrželo streamovat Full HD video přes Wi-Fi velmi nadstandardních 10 hodin a 34 minut. Menší sourozenec si také nevedl špatně a streamoval HD video 8 hodin a 21 minut. Bohužel sdílejí nejen skvělou výdrž, ale také pomalé nabíjení pomocí staršího microUSB. Menšímu modelu trvá nabití zhruba 2 hodiny a 32 minut, zatímco většímu až trýznivé 3 hodiny a 42 minut.

Líbilo se nám
  • oba telefony mají velmi dobrou výdrž za všech okolností
Nelíbilo se nám
  • pomalé nabíjení skrz microUSB

Konektivita: takhle to má být

V oblasti propojení s okolním světem skoro nic nechybí. Oba modely mají Bluetooth 4.2, dobrou GPS s podporou GLONASS a nechybí ani Wi-Fi. V případě Redmi 5 Plus se přitom můžete dokonce připojit i k 5GHz sítím. Xiaomi také konečně bere vážněji západní trh, takže ano, máme tu i kompletní podporu všech tuzemských LTE pásem, a ano, LTE tu funguje bez jediného zaváhaní.

Máme tu i kompletní podporu všech tuzemských LTE pásem.

Příjemným bonusem je poté u Xiaomi vcelku obvyklý infraport pro dálkové ovládání elektroniky či FM rádio. Zamrzí sice, že se nedostalo ani u jednoho z telefonů na NFC, ale za tak nízkou částku jej nabízí málokdo.

Líbilo se nám
  • kompletní LTE
  • infraport a FM rádio
  • 5GHz Wi-Fi u Redmi 5 Plus

Fotoaparát: zkrátka jen průměr

Asi největší slabinu telefonů samozřejmě představuje 12Mpx fotoaparát se světelnosti f/2.2, který je u obou telefonu stejný. Slovo „samozřejmě“ přitom říkám zcela záměrně, jelikož zkrátka nemůžete u tak levných telefonů očekávat skvělé fotografické výkony. Na danou cenu to za dobrého světla není vůbec špatné, přesto jsou snímky kvalitou jen průměrné. V galerii si můžete povšimnout, že občas má saturovanější a detailnější fotky Redmi 5 Plus a občas zase Redmi 5. Konzistentnější výkony ale podával spíše menší model.

Ukázkové snímky z Xiaomi Redmi 5

Za horšího světla jde ostrost a detaily rychle dolů a nastupuje silný šum a všudypřítomné rozmazání, ale nelze očekávat nic jiného. Jen mě opět zklamalo větší „Plusko“, které mělo i přes stejný fotoaparát neustále problémy s ostřením (především u makro snímků) bez ohledu na kvalitu světla, zatímco menší model zaostřil vždy na povel, dokonce i relativně rychle. Ani video ve Full HD rozlišení při 30 FPS u Redmi 5 není žádný zázrak a musí se také obejít bez jakékoli stabilizace. Větší bráška zvládne až 4K video při 30 FPS, ale ani to nevypadá nijak extra dobře. Zvuk neoslní ani u jednoho z dvojice.

Ukázkové snímky Xiaomi Redmi 5 Plus

Fotoaplikace je tu jednoduchá a nabízí pár užitečných režimů, přičemž se stále od ostatních Xiaomi prakticky vůbec neliší. To je škoda, jelikož bych už skutečně ocenil menší změny. Třeba fakt, že namísto rozlišení si můžete u fotografií vybrat mezi Nejvyšší, Střední či Nižší kvalitou, mne neustále irituje. To mi kolegové v Číně prostě zakazují znát rozlišení?

Alespoň že není aplikace úplně pomalá a určitě nebude nikomu překážet a komplikovat život, jen s ní mám já osobně pár problémů. Zajímavé také je, že právě u fotoaplikace pocítíte nejvíce rozdíl v procesoru. Redmi 5 Plus fotí rychleji a zpracovává výrazně rychleji také HDR snímky.

U obou modelů je přítomna 5Mpx přední kamerka, která sice také nepodává zrovna skvělé výkony, ale za slušného světla svůj úkol zastane dobře a má v obou případech vlastní přisvětlovací diodu.

Líbilo se nám
  • slušné výkony za dobrého světla
  • přisvětlovací dioda u předních fotoaparátů
  • rychle ostření Redmi 5
Nelíbilo se nám
  • výkony za byť jen trochu horšího světla
  • video
  • potíže s ostřením většího modelu

Software: horská dráha překvapení i zklamání

Hned zkraje musím říct, že Redmi 5 fungovalo po celou dobu testování naprosto bezvadně a na daný hardware mě dokázala plynulost a rychlost často až překvapit. Zkrátka jsem s ním nemusel vůbec nic řešit – prostě vše fungovalo, jak má. Zároveň má v sobě navíc novější betu globální verze nadstavby MIUI 9 a má jako bonus oproti „Plusku“ přepracované a velmi užitečné nastavení gest a zkratek. Prakticky každému hardwarovému i softwarovému tlačítku můžete přiřadit více funkcí.

Mně se kupříkladu dvojitým zmáčknutím vypínacího tlačítka zapíná fotoaparát, dlouhým podržením domovského tlačítka vyjede Google Asistent (pokud tedy máte telefon v angličtině) a dlouhé podržení tlačítka pro návrat uzamkne telefon. Voleb je však více, a to ani nemluvím o možnosti přehodit si pořadí softwarových tlačítek, možnost používat jednu aplikaci na dvou účtech najednou a další staré známé funkce MIUI 9.

Xiaomi Redmi 5

Redmi 5 Plus už běží na nižší verzi nadstavby a je tu bohužel navíc ještě pár nedostatků. Části prostředí jsou anglicky, pár aplikací občas spadlo a třeba ochod Google Play se mi několikrát zasekl na bílé obrazovce a až restartem telefonu se vše zpravilo. Nemluvě o zmíněných potížích s rozeznáním dotyků, což může být také vadou systému. Jako vždy ale musím i zde upozornit, že nemáme finální verzi softwaru. Jsem si jistý, že v prodejních verzích poběží vše jako na drátkách. A třeba i zmizí těch pár chyb v překladu, tedy pokud slovo „dotkyku“ skutečně neexistuje.

Na samotné MIUI 9 si ovšem nestěžuji. Aplikace a celkový vzhled prostředí se mi vcelku zamlouvá a byť s ním mám několik problémů, které mě osobně velmi vadí, dokázal bych si zvyknout. Pod povrchem se sice nachází stále starší Android 7.1.2 Nougat, ale Oreo jsem skutečně nečekal. Co jsem ovšem čekal je spousta předinstalovaných aplikací a v tom Xiaomi „nezklamalo“.

Xiaomi Redmi 5 Plus

Krom tradičních aplikací jako kalendář, kalkulačka, e-mail, kontakty, SMS a podobně je tu samozřejmě díky globální ROM také sada Google aplikací včetně Google Play. Navíc je tu od Xiaomi i kompas, záznamník, QR skener, Mi ovladač pro využívání infraportu, aplikace pro zpětnou vazbu, stále vlastní prohlížeč a spousta dalších. Menší zeštíhlení portfolia aplikací by telefonům skutečně prospělo.

Redmi 5 fungovalo po celou dobu testování naprosto bezvadně.

Xiaomi má ovšem očividně opačný názor a přidalo ještě aplikaci Mi Video, tedy v podstatě naprosto zbytečný přehrávač videa, který postrádá jakékoli editační nástroje a telefon se do něj vždy přepne přímo z galerie. Jedná se tedy o naprostou zbytečnost, ale druhá novinka Mi Drop už své využití najít může. Jedná se o povedenou aplikaci pro rychlé a bezdrátové posílání souborů mezi telefony (více se o ní můžete dozvědět v našem seriálu Android aplikace týdne).

Líbilo se nám
  • MIUI plné užitečných funkcí
  • systém v Redmi 5 běží velmi dobře
Nelíbilo se nám
  • problémy s větším Redmi
  • zbytečná aplikace Mi Video

Zhodnocení: dostály své pověsti

Xiaomi má svým tradičně skvělým poměrem ceny a výkonu vybudovanou silnou reputaci a musím říct, že si jí novými telefony Redmi 5 nepokazilo. To, co dostanete v případě Redmi 5 za 3 800 korun, je skoro až neuvěřitelné. Telefon padne skvěle do ruky, konstrukce je kvalitní a vetší displej má moderní poměr stran i tenčí rámečky než dříve.

Xiaomi Redmi 5

Ani ten hardware není vůbec špatný a je tu i kompletní LTE. Vyzdvihnout potom musím zejména skvělou výdrž baterie a čtečku otisků prstů. Osobně bych si sice připlatil 600 korun za 3 GB RAM a dvojnásobné úložiště, ale důležité je, že i ta nejlevnější varianta je až na ten foťák opravdu skvělá.

Redmi 5 Plus bohužel kvůli svým zkušenostem jednoznačně doporučit nemohu. Potíže s rozeznáním dotyků displeje mě během používání opravdu často vytáčely a prostředí také rádo zlobilo. Kvůli tomu jsem telefon skutečně místy až proklínal a nerad jsem jej používal. Stále ale věřím, že to Xiaomi ještě opraví, a přeci jen musím jako už několikrát zazpívat starou písničku, že máme prostě předprodukční kusy, u kterých člověk nikdy neví.

Xiaomi Redmi 5 Plus

Pokud se vše skutečně vyladí, až na fotoaparát bude představovat i „Plusko“ proklatě dobrou koupi. Zejména jemnější displej bude mnoho lidí lákat a zaoblenější konstrukce vycházející z Redmi Note 4 působí v ruce lépe. Výdrž je úžasná, hardware dobrý a celkově se prostě jen jedná o už tak povedený Note 4 s větším displejem. To je zároveň bohužel menší problém, neb Redmi 5 Plus stojí v naší verzi 4 900 korun a prakticky totožně vybavený Note stojí průměrně o 500 stovek méně. Pokud tedy Note 4 máte, není prakticky žádný důvod k přechodu.

Pokud sháníte skvělý telefon za pár tisíc, rozhodně se na tuto dvojici zaměřte.

Pokud ale neřešíte takový přechod a sháníte jen skvělý telefon za pár tisíc, rozhodně se na tuto dvojici zaměřte. Osobně bych dal přednost menšímu Redmi, které mohu jednoznačně doporučit. „Plusko“ už si konkurenci najde snáze, ale i tak se svým displejem vymyká a rozhodně bude patřit mezi ty vůbec nejlepší telefony své třídy. Dobrá hodnota tu prostě je a dostanete toho za vaše peníze i zde dost, jen se musí prostě opravit všechny ty protivné neduhy.

Za zapůjčení mobilních telefonů Xiaomi Redmi 5 a 5 Plus děkujeme společnosti Witty Trade s.r.o., provozující webové stránky Xiaomi-Czech.cz.

Konkurence

Za 5,5 tisíce korun, tedy za cenu vybavenější verze „Pluska“ se 4 GB RAM a dvojnásobným úložištěm, můžete mít i Xiaomi Mi A1 s čistým Androidem, mnohem lepší konstrukcí a USB-C.

Xiaomi Mi A1

Rozměry155,4 × 75,8 × 7,3 mm, 165 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, 8×2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor3 080 mAh, doba nabíjení: 2:14 hodin

Za 4 800 Kč seženete třeba i Honor 6X, který má výkonný hardware a výrazně lepší fotoaparát.

Honor 6X 32 GB + 3 GB RAM

Rozměry150,9 × 76,2 × 8,2 mm, 162 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 655, 4×2,1 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 340 mAh, doba nabíjení: 2:13 hodin

Menší Redmi 5 už má konkurence díky své ceně mnohem méně. S tenkými rámečky, lehce menším 5,5palcovým displejem a lepším fotoaparátem je tu také LG Q6. To má ovšem horší hardware i výdrž a nemá čtečku otisků prstů. Nemluvě o ceně, která činí mnohem vyšších 5,5 tisíce.

LG Q6

Rozměry142,5 × 69,3 × 8,1 mm, 149 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 435 MSM8940, 8×1,4 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 16 GB / 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:12 hodin

Zajímavá by mohla být také dvojice 5palcových telefonů Samsung Galaxy J5 (2017) a loňský Huawei P9 Lite. Jsou to kompaktnější telefony s lepšími foťáky, ale jsou také se svou cenovkou 4 800 Kč o pětistovku dražší než lepší verze Redmi 5.

Samsung Galaxy J5 (2017)

Rozměry146,2 × 71,3 × 8 mm, 160 g
DisplejSuper AMOLED, 5,2" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 8×1,6 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

Huawei P9 Lite (2017) 3 GB RAM

Rozměry147 × 73 × 7,6 mm, 147 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 655, 4×2,1 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

Pokud budeme porovnávat čistě jen naší verzi s přímou konkurencí se 2 GB RAM, zadupe Xiaomi se svým Redmi 5 do země Nokii 5, Huawei Y7, Sony Xperii L1 a mnohé další. Nokia sice může lákat čistým Androidem a častými aktualizacemi, ale od Xiaomi dostanete za své peníze přeci jen více muziky.

Nokia 5

Rozměry149,7 × 72,5 × 8,1 mm, 162 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 430 MSM8937,
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh
xiaomi-redmi-5
Klady
  • moderní displeje s tenkými rámečky
  • solidní konstrukce
  • výborná výdrž baterií
  • skvělé čtečky otisků prstů
  • slušný výkon
  • kompletní LTE
  • přívětivá cena
Zápory
  • Redmi 5 Plus mělo potíže s displejem...
  • ...a také se systémem
  • přinejlepším průměrný 12Mpx fotoaparát
  • pomalé nabíjení skrz microUSB
  • sklo u obou modelů se snadno poškrábe
Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
Nové Redmi na mě působí jako už moc kompromisů pohromadě, jen aby se dosáhlo nízké ceny. Velký displej, jenže nekvailtní a se špatným podáním barev. Velká baterka, jenže s příliš dlouhou nabíjecí dobou. Foťák mi přijde naprosto tragický - vybledlé barvy, přepaly, slabé podání detailů, za horšího světla mazanice. Slabý hlasitý reproduktor asi taky hodně lidí nepotěší.
Takže sice máme k dispozici velký výkon, varianty s větší pamětí, jenže celek je... slabý.
Jimmy
I přes pětku v názvu a větší displej by mi přechod z Redmi Note 4 LTE Global přišel jako downgrade, a nejenom kvůli chybějící 1GB RAM.
michal
foti to lepsie ako LG G3?
Ondra
Plusko ma kovovy ram, narozdil od mensi verze. S tim displejem je to nejake zvlastni, zahraničí recenze ho chvali a cinska verze ROM na tom snad vliv nema

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze