Sony Xperia Z5
recenze

Sony Xperia Z5

Stop kompromisům

Po nedávné recenzi Xperie Z5 s přídomkem Compact tu máme pokračování, tentokrát se zaměříme na její kolegyni bez kompromisů. Těšit se tak můžete na 5,2palcový Full HD displej, větší paměť RAM či kvalitní konstrukci z kovu a skla, která se navíc stále pyšní odolností vůči prachu a vodě. Stojí toto všechno za oficiální prodejní cenu 21 000 Kč?

Sony představilo hned tři modely, které se řadí do modelové řady Xperia Z5. Prvním odvážlivcem, který se podíval k nám do redakce, byla Xperia Z5 s přídomkem Compact, jíž ocení především příznivci kompaktních zařízení s nekompromisní funkční výbavou. Nejvyšší Xperia Z5 Premium se 4K displejem se stále neprodává, ale „klasická“ Xperia Z5 už ano. Pojďme se podívat na to, jak si mezigeneračně polepšila.

Oficiální snímky výrobce

Xperia Z5 je vlajkovou lodí výrobce. Je tedy jasné, že do ní Sony vkládá mnohé naděje, zvláště nyní, kdy se Sony potýká se značnými ztrátami. V dnešní recenzi si odhalíme jak hlavní pozitiva, tak také negativa - ta totiž musíte akceptovat i tehdy, když se vydáte pro zařízení s cenou převyšující 20 000 Kč. Naše dlouhodobé zkušenosti jsme přenesli do dnešní recenze, ve které si odpovíme i na otázku, jestli novinka za tak vysokou cenu stojí.

Sony Xperia Z5

Technické parametry Sony Xperia Z5

Kompletní specifikace
Konstrukce146 × 72 × 7,3 mm, 154 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát23 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 28 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 810 MSM8994, CPU: 4×2 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 430
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 100 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 900 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:21 hodin
DostupnostQ4 2015,

Sony Xperia Z5 – videopohled

Obsah balení: ne, překvapení se nekoná

  • mobilní telefon Sony Xperia Z5
  • synchronizační USB kabel
  • adaptér do sítě
  • špuntová sluchátka
  • úvodní příručky, záruční list
Sony Xperia Z5
Obsah základního balení

Design: vyšperkovaná k dokonalosti

V recenzi Xperie Z5 Compact jsme byli s hodnocením nové designové linky opatrní, vzhledem k větší tloušťce a použitým materiálům se Sony zkrátka nepovedlo přesvědčit nás o její kvalitě. I když si design během pár dní „sedl“ a kupříkladu růžová barevná varianta působila svěže, označit Xperii Z5 Compact za krásný smartphone úplně nejde. Sony Xperia Z5 se logicky drží stejného designu včetně nových prvků, avšak hned na úvod můžeme prozradit, že zde se zapracovalo doslova na každém detailu.

Sony Xperia Z5

No dobře, ne na každém. Přední stranu vyplňuje 5,2palcový displej, což je poměrně nezvyklé, takovou hodnotu používá už jen Samsung u svých aktuálních TOP smartphonů a pár dalších výrobců, ostatní se usadili na hodnotě 5,5 palců. S velikostí displeje problém nemáme, problémem jsou ale zbytečně velké rámečky pod a nad displejem, v řeči procent zabírá displej zhruba 70 % přední části. Xperia Z5 Compact je na tom ještě hůře (sice o zanedbatelné jedno procento), ale paradoxně na pohled působí rámečky menší z Xperií tenčím dojmem, a to především kvůli nepoměrnému rozložení (část pod displejem je tenčí než část nad). Tak či tak, rámečky jsou opravdu citelné, zde už by se Sony mohlo poučit a vzít si příklad z některého z čínských výrobců.

Sony Xperia Z5

Zadní stranu budeme opět chválit, i v případě Xperie Z5 totiž Sony sáhlo po mléčném skle, které nepůsobí křiklavým dojmem, oproti lesklému provedení má pak výhodu v tom, že se na něm nezachytávají otisky prstů a ani není tolik náchylné na vlasové škrábance. Dle našeho názoru se jedná o skvělý kompromis a jeho použití chválíme.

Nejvýraznějším prvkem, který prošel obměnou, je rám zařízení, který je v případě klasického modelu Z5 vyveden z kovu. Rámeček není bez přerušení, v každém rohu se totiž nachází plastový předěl, který se lehce odchyluje od rámečku. Po pár hodinách se nám tento prvek opravdu zalíbil, opět jde o příjemné ozvláštnění. Rám je ukázkově pevný, avšak v každé barevné variantě působí trochu jinak. Na testování se nám dostala jak černá, tak i zlatá barevná varianta a bez mučení přiznáme, že zlatá působila o poznání luxusnějším dojmem, a to ne pouze vyzývavějším odstínem, ale i rám působí hodnotněji.

Sony Xperia Z5 ve zlatém odstínu

Opět, zcela subjektivně – u černé varianty působí rám více jako kvalitní tvrzený plast (avšak pouze na pohled), u zlaté se pak projeví ten pravý „wow“ efekt z perfektně zvládnutého designu. I na nové Xperii najdeme poznávací znak v podobě vypáleného názvu modelové řady Xperia, totožná je pouze jedna krytka, pod kterou nalezneme slot pro paměťovou kartu microSDXC a nanoSIM. V případě potřeby jde záslepka otevřít vcelku snadno, ale zároveň na svém místě drží pevně; nemáme strach o její životnost.

Sony Xperia Z5

Obsah slotů tak často vyměňovat nebudete, naopak microUSB konektor budete potřebovat často, takže ten zůstává nekrytý. I tak si nová Xperia zachovává odolnost vůči vodě a prachu dle certifikace IP68 (zcela odolný dle podmínek, které určí výrobce). Tedy, Sony lehce změnilo podmínky a nedoporučuje přímo potápění. Ze zkušeností ovšem víme, že Xperie odolné opravdu jsou a nečekané polití obstojí bez úhony.

Sony Xperia Z5

Na pravém boku opět nalezneme inovované tlačítko zámku obrazovky, které vyměnilo kulatý tvar za oválný. Změna má ten samý důvod jako v případě modelu Z5 Compact - je pod ním totiž ukryta čtečka otisků prstů. Bohužel, vzhledem k tenčímu tělu je tlačítko logicky ještě o kus užší, což je trochu problém. Už v případě Xperie Z5 Compact jsme kritizovali nevhodný tvar, kvůli kterému si musíte dávat záležet při ukládání vašeho otisku tak, aby byl nasnímán ze všech možných úhlů. U Xperie Z5 toto doporučení platí dvojnásob. Dalším problémem je zpětná vazba tlačítka. Zmáčknutí doprovází lupnutí, což nepůsobí příjemně. Je také dost zapuštěné. První pokus Sony o zapracování čtečky otisků prstů do svého designu se tak úplně nepovedl.

Sony Xperia Z5

Kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti opět nalezneme pod tlačítkem zámku. Toto nelogické umístění a poměrně malé rozměry mají za následek to, že při hovoru je téměř nemožné regulovat hlasitost jednou rukou, kterou telefon zároveň držíte. Pochválit můžeme alespoň dedikovanou spoušť fotoaparátu. Ta je sice malá, ale je dvoupolohová a její stisk je příjemný.

Sony Xperia Z5

Jak tedy zhodnotit novinku z celkového pohledu? Kov udělal své, stejně tak nižší tloušťka. Neduhy v podobě nelogicky umístěných tlačítek sice přetrvaly, avšak celkově na nás novinka zapůsobila velmi povedeně, až exkluzivně. Pokud vyloženě nepreferujete černou, dovolíme si vám poradit nákup některé z výraznějších barevných variant (zlatá, fialová) - teprve tehdy totiž vypluje na povrch luxusní zpracování. Zapomenout nesmíme ani na konkrétní rozměry, ty jsou 146 × 72 × 7,3 mm. Hmotnost činí příjemných 154 gramů.

Sony Xperia Z5 Apple iPhone 6s Samsung Galaxy S6 edge HTC One M9
Rozměry 146 × 72 × 7,3 mm 138,3 × 67,1 × 7,1 mm 142,1 × 70,1 × 7 mm 144,6 × 69,7 × 9,6 mm
Hmotnost 154 g 143 g 132 g 157 g
Použité materiály sklo/kov hliník/sklo hliník/sklo hliník/sklo
Odolnost ano, IP68 ne ne ne
Bezdrátové nabíjení ne ne ano ne

Kompletní specifikace naleznete v našem katalogu

Čtečka otisků prstů

Čtečka otisků prstů zažívá u produktů značky Sony premiéru, a to hned u všech tří vlajkových lodí. Jak už víme, čtečka funguje stejně jako například u iPhonu, případně Samsungu. Stačí tedy přiložit prst a je odemčeno. Sony vsadilo na poměrně netypické umístění na pravý bok. Tělo telefonu není natolik tenké, aby se tlačítko nemohlo ještě více roztáhnout, ovšem zde Sony nejspíše ustoupilo estetice. Výsledek je takový, že čtečka funguje opravdu velmi dobře, rozpoznání a odemknutí je otázkou jedné sekundy, avšak musíte si dát záležet na zaznamenání otisku prstu.

Sony Xperia Z5

Co tím máme na mysli? Pokud projdete průvodce bez toho, aniž byste se soustředili na uložení i bočních částí prstu, telefon vás při pokusu o odemknutí a trochu posunutém bříšku zkrátka nerozpozná. Tlačítko je opravdu vcelku tenké, a tak je ideální se trefit přímo do jeho středu – v takovém případě nerozpoznání nenastane. Ve všech ostatních případech jde však trochu o ruletu. Někdy se čtečka chytí, někdy naopak vůbec. Funkčnost je celkově dobrá, avšak samotné rozměry a umístění čtečky nepovažujeme za nejvhodnější - do budoucna by Sony mělo popřemýšlet nad vhodnějším umístěním.

Průvodce čtečky otisků prstů

Displej: stále povedené Full HD

V případě 5,2palcového IPS Triluminos displeje vyplňujícího přední část se nic zásadního nezměnilo a není to vůbec na škodu. Stále nabízí krásné syté barvy, perfektní pozorovací úhly i skvělou čitelnost na slunci. Nedělá mu problém ovládání v rukavicích (speciální mód citlivého displeje aktivujete v nastavení) či mokrými prsty a jemnost 424 ppi je díky Full HD rozlišení více než dostatečná. Samotný displej je dle Sony chráněn temperovaným a odolným sklíčkem. O jas se můžete starat sami, případně regulaci svěřit do rukou dobře fungující automatiky. V obou případech se ovšem displej postará o to, aby byl čitelný za jakýchkoliv situací, tedy i na přímém světle. Nechybí ani odolné sklo.

Sony Xperia Z5

Pokud byste přeci jenom nebyli s displejem zcela spokojeni, v nastavení naleznete možnost úpravy teploty barev (vyvážení bílé). Displej můžete po vzoru některých smartphonů konkurenčních značek odemknout dvojitým poklepáním, škoda ovšem je, že na rozdíl od konkurence jej nelze stejným způsobem také uzamknout.

Sony Xperia Z5 Apple iPhone 6s Samsung Galaxy S6 edge HTC One M9
Úhlopříčka displeje 5,2 palce 4,7 palce 5,1 palce 5 palců
Rozlišení displeje 1 920 × 1 080 px 1 334 × 750 px 2 560 × 1 440 px 1 920 × 1 080 px
Jemnost displeje 428 ppi 326 ppi 576 ppi 441 ppi

Kompletní specifikace naleznete v našem katalogu

Baterie: den s přehledem, dva těžko

Sony vzhledem ke konstrukci pochopitelně opět vsadilo na baterii, kterou uživatel sám nemůže vyměnit. Oproti předchozím generacím kapacita bohužel klesla, a to jak oproti modelu Z3+ (o 30 mAh), tak také oproti Z3 (oproti ní už o výrazných 200 mAh). Slabší baterie se není třeba výrazně obávat, přesto je ale nutné počítat s tím, že novinka je spíše jednodenním telefonem - tedy pokud opravdu budete chtít využít jeho plného potenciálu. Při středně náročném používání, kdy budete připojeni neustále k internetu, vyřídíte 50 minut hovorů, pošlete 10 SMS zpráv, strávíte hodinu prohlížením webových stránek a hodinu poslechem hudby, vám po 12 hodinách zůstane zhruba 40 % baterie. To je na další celý den již málo a telefon poputuje do nabíječky. Na druhou stranu je jednodenní výdrž celkem reálná a pro některé uživatele dostatečná, protože dobíjet mohou například v práci, případně připojením k PC pomocí USB kabelu. Ke dvěma dnům se přiblížíte snadněji, pokud snížíte jas obrazovky a zrušíte synchronizaci na pozadí.

Sony Xperia Z5
Baterii bohužel uživatelsky nevyjmete

Sony po vzoru své konkurence dosadilo také režim extrémní úspory baterie, u kterého si můžete sami navolit, kdy se má aktivovat. Následně dojde k podtaktování osmijádrového procesoru, sníží se jas obrazovky, vypnou se vibrace a datové připojení a ve chvíli, kdy telefon zamknete, ukončí se nepotřebné aplikace. Po zapnutí tohoto módu se změní i celé prostředí a můžete vstupovat jen k hovorům, zprávám, kalendáři, budíku, e-mailům a kalkulačce. Nikam jinam vás telefon nepustí. Samozřejmě ale můžete režim kdykoliv vypnout. V každém případě tímto způsobem můžete proměnit poslední procenta baterie na dlouhé hodiny a stále zůstat v kontaktu s okolním světem.

Provedli jsme také náš klasický test výdrže při streamování videa v kvalitě 1080p. Telefon byl přihlášen do LTE sítě, připojen k Wi-Fi, jas displeje snížen na 50 %, aktualizace byly potlačeny a zvuk přenášen na poloviční hlasitost do peckových sluchátek Koss. Výsledná výdrž se dostala na 7:52 hodin, což je o pár minut déle než v případě Xperie Z3+ (7:45 hodin), ale o pár minut méně než v případě modelu Xperia Z3 (8:02 hodin). Nabíjení nové Xperie Z5 na 80 % zabere 1 hodinu a 29 minut, úplné nabití trvá 2 hodiny a 11 minut. Zamrzí snad jen absence bezdrátového nabíjení.

Zvuková stránka: velmi dobře, ale ne skvěle

Ani zvuková stránka telefonu neurazí, přesto jsme trochu pátrali a srovnali si novinku s předchozí generací, kterou jsme měli souběžně k dispozici. Hlasité stereofonní reproduktory, které se nachází na přední straně zařízení, jsou opravdu hlasité, příchozí notifikace rozhodně nepřeslechnete a není dokonce ani nutné nastavovat hlasitost na maximum. S celkovou kvalitou je to už trochu horší, reproduktory jsou opět naladěny hodně směrem do výšek a basy téměř neexistují. Při přímém srovnání byl zvuk lepší u Xperie Z3, která ryze subjektivně nabídla čistější zvukové podání.

Sony Xperia Z5
Hlasité reproduktory fungují skvěle

Vzhledem k tomu, že jsme testovali i prodejní verzi smartphonu, můžeme říci, že se asi jedná o vlastnost novinky. Dovolíme si však tvrdit, že oproti Xperii Z5 Compact je zvuková kvalita lepší, zvláště zvukový výstup do sluchátek je velmi kvalitní a pokud sáhnete po sluchátkách vlastních, budete zcela jistě spokojení.

Hardware a výkon: ještě svižnější

Čeho se u Xperie Z5 rozhodně nemusíte obávat je výkonnostní složka. Uvnitř zařízení nalezneme druhou revizi osmijádrového procesoru Qualcomm Snapdragon 810 s taktem 2,0, respektive 1,5 GHz na zbylých čtyřech jádrech. Tomu sekundují 3 GB paměti RAM, kde je po spuštění k dispozici zhruba polovina. Jako grafický akcelerátor slouží Adreno 430. Interní paměť nabídne kapacitu 32 GB (pro uživatele je dostupných zhruba 25 GB) a jak již víme, paměťovou microSDXC kartou ji teoreticky lze rozšířit až o další 2 TB. Na kartu lze přesouvat také data aplikací. Sony Xperia Z5 nabízí operační systém 5.1.1 Lollipop, nad nímž se nese pouze decentní grafická nadstavba. Vše spolu hezky ladí, telefon je svižný a na vaše požadavky reaguje bez prodlev.

Výsledky benchmark testů

Papírově novinka vypadá výborně a praxe potvrzuje, že se nezalekne ani těch nejvýkonnějších zařízení současnosti. Co se spouštění různých aplikací týče, novinka je bleskurychlá. Dominuje také v náročných 3D hrách a multitaskingu. Doplníme, že nová revize procesoru Snapdragon 810 nabídne opravdu citelné snížení zahřívání – malá kamna tedy již nečekejte. Ano, novinka se dokáže zapotit, o nic zásadního se ovšem nejedná.

Sony Xperia Z5 Apple iPhone 6s Samsung Galaxy S6 edge HTC One M9
Procesor Qualcomm Snapdragon 810 Apple A9 Samsung Exynos 7420 Qualcomm Snapdragon 810
Takt procesoru 4×2 GHz + 4×1,5 GHz 2×1,85 GHz 4×2,1 GHz + 4×1,5 GHz 4×2 GHz + 4×1,5 GHz
Paměť RAM 3 GB 2 GB 3 GB 3 GB

Kompletní specifikace naleznete v našem katalogu

Uživatelské prostředí: ideál

Sony opět vsadilo na svoji ověřenou jednoduchou a elegantní grafickou nadstavbu, která nezatěžuje hardware a působí účelně a hlavně přehledně. Všechny posuny po displeji jsou plynule animovány. Telefon samotný se za celou dobu testování nijak výrazně nezasekl a ani si nevynutil restart. Bonusem pro majitele smartphonů Xperia jsou již delší dobu témata, která mění celý vzhled prostředí. Jejich počet se od svého počátku razantně zvýšil, v nabídce tak nalezneme zhruba dvacítku témat + 7 předinstalovaných. Nutno však podotknout, že ne všechna dodatečně stažená schémata jsou zdarma a některá bohužel nejsou zrovna levná (okolo 100 Kč). I tak se jedná o příjemný bonus.

Uživatelské prostředí

Jinak je prostředí totožné jako u všech nových Xperií s operačním systémem Android ve verzi 5 Lollipop. Opět tu tak máme povedenou notifikační lištu i nové zobrazení multitaskingové nabídky. V menu aplikací nalezneme klasickou boční lištu, ze které můžete nejenom vyhledávat aplikace, ale také je seskupovat pomocí přednastavených podmínek.

Uživatelské prostředí

Celé prostředí je také decentně zahaleno do barev, například každá položka v menu nastavení má svoji vlastní povedenou ikonu. Zaměříme se i na nápomocné funkce, kterými nadstavba od Sony disponuje. Nabízí se například funkce automatického natočení, kdy zařízení nepřeklopí obraz na šířku, pokud ležíte. Zajímavá je také možnost automatického pohasínání, kdy Sony znemožní vypnutí displeje do té doby, dokud se na něj díváte. To samozřejmě není novinka, například telefony značky Samsung nebo LG se touto funkcí chlubí již delší dobu, i tak ale potěší.

Uživatelské prostředí

Multimediální funkce: je to přeborník

Základ veškeré zábavy je v podání Sony rozhodně přehrávač hudby s příznačným názvem Hudba. Tato defaultní aplikace pro přehrávání se zdokonaluje stejně tak, jak se postupem času zdokonalují samotné telefony. Rozhodně si dovolíme tvrdit, že aplikace Hudba je v současné době jednou z nejlepších předinstalovaných aplikací své kategorie. Během poslechu hudby máte například možnost aktivovat různá vylepšení zvuku od ClearAudio+ volby (která by měla zvuk reprodukovat zřetelněji) až po manuální ekvalizér. Potěší také některé „vizualizace“ v doprovodu animovaných různobarevných geometrických tvarů, což ale už dobře známe.

Multimediální funkce

S Xperií se nebudete nudit ani pokud vypnete svojí oblíbenou hudbu nebo video. Alternativní možností pro poslech je FM rádio s funkcí RDS, které funguje až po zapojení sluchátek, jež slouží jako anténa. Zahrát si můžete také kvalitní (3D) hry, které naleznete v obchodě Google Play, například Asphalt 8. Telefon má samozřejmě výkonu na rozdávání, proto se ani při hraní opravdu náročné hry nezakucká a se všemi současnými hrami si bez problému poradí. Vše je maximálně plynulé, a to i s maximem detailů.

Multimediální funkce

Pro prohlížení vašich fotografií a videozáběrů pak poslouží aplikace s názvem Album. V té si můžete zvolit hned několik typů náhledů. Kumulují se v ní jak nahrané videozáběry, tak také vyfocené snímky a stažené obrázky. Všechno je navíc pro větší přehlednost rozděleno do časových bloků. Ruku v ruce s kvalitní aplikací Album jde také jednoduchý editor na základní úpravu pořízených snímků. Ty můžete oříznout, převrátit, zrcadlit, přidat některé efekty nebo dodat některý ze zajímavých rámečků. I v tomto případě Sony chválíme, na drobná vylepšení fotografií před odesláním na některou ze sociálních sítí jde o velmi příjemnou pomůcku.

Fotoaparát: stále nedokonalých 23 Mpx

Sony vybavilo vlajkovou loď naprosto stejným snímačem jako její zmenšenou kolegyni, opět tedy máme tu čest s objektivem G Lens s rozlišením 23 Mpx. Nezapomnělo se samozřejmě ani na přisvětlovací diodu, automatické ostření a softwarovou stabilizaci obrazu SteadyShot. Optická bohužel chybí. Prostředí fotoaparátu se každopádně nijak nezměnilo.

Sony Xperia Z5

Focení, respektive ostření samotné, je opět velmi rychlé, sázet tak můžete doslova jeden snímek za druhým. Kromě běžných režimů focení, jako je Super auto (který funguje téměř vždy spolehlivě) a Ručně, jsou k dispozici i další, například režim s Obrazovými efekty (jako například náčrt, nostalgie, kaleidoskop a další) a panorama. Zajímavý je také režim Info-eye (v hledáčku upozorní na budovy, které se nachází před vámi, nebo rozpozná víno podle etikety) či Efekt AR (rozšířená realita na displeji vašeho mobilního telefonu). Pokračovat můžeme režimem Sound Photo (fotografie se zvukem), Live on YouTube (online vysílání videí na YouTube), Rozostřené pozadí a Timeshift burst (možnost vybrat nejlepší snímek ze série). Dobře funguje také režim Zepředu, kdy se do fotografované scény přidá i vaše maličkost, kterou sejme přední kamera pro videohovory. V režimu „Ručně“ můžete dále nastavit velikost snímku (23 Mpx, 20 Mpx, 15,5 Mpx, 8 Mpx, 3 Mpx a 2 Mpx), samospoušť (10 nebo 2 sekundy), snímání úsměvu, HDR, ISO a v neposlední řadě také stabilizátor obrazu SteadyShot.

Prostředí aplikace Fotoaparát

Výsledky by se daly označit jako velice povedené, ovšem Sony stále válčí s tím, jak skloubit hardwarové předpoklady a softwarovou složku. V případě ideálních světelných podmínek jsou snímky velice povedené a rozhodně nadprůměrné. Fotky však bohužel nejsou ostré po celé ploše. Xperia Z5 má problém s ostrostí v rozích fotografií, kde dochází ke zkreslení a nepřirozeným efektům, které vypadají, jako by je měla na svědomí zašpiněná čočka fotoaparátu. Večer a za umělého osvětlení je problém ještě patrnější a také hladina digitálního šumu se nepříjemně zvyšuje. Pochválit ovšem musíme věrné barevné podání.

Makro snímky lze pořizovat již od zhruba osmi centimetrů a opět musíme pochválit rychlé ostření a pořízení snímků, stejně jako zachycení detailů. Makro snímky jsou dle našeho soudu asi nejpovedenější disciplínou novinky.

Suma sumárum, kvalita snímků je velmi dobrá. Sony si však stále trvá na poměrně výrazném postprocessingu, který kvalitu fotografií mírně degraduje. Nejlepším fotomobilem tak novinka není, avšak snímky jsou bezesporu velmi nadprůměrné - klasický kompaktní digitál můžete nechat doma.

Přední kamera nabídne rozlišení 5,1 Mpx a její kvalita je rovněž velmi dobrá. Mimo klasických videohovorů tak kameru dozajista můžete využít i pro pořizování selfie snímků.

Videokamera: plnotučné 4K

Sony Xperia Z5 umožní samozřejmě také natáčení MP4 videoklipů, a to až ve 4K rozlišení (3 840 × 2 160 pixelů) při 30 snímcích za vteřinu. Kvalita výsledného záznamu je nadprůměrná, potěší plynulost a podání barev, které odpovídají realitě. Radost udělá také již zmíněné rychlé přeostřování. Celkově patří výsledky z videokamery mezi to nejlepší. Samozřejmě nechybí ani možnost nahrávat videa v nižším rozlišení, konkrétně například v QHD nebo Full HD, opět při 30 nebo 60 snímcích za vteřinu.

Sony Xperia Z5 – testovací video, exteriér (2160p)

Sony dosadilo také tolik oblíbený slow-motion režim, ten je možné používat v HD kvalitě při 120 snímcích za sekundu. Pro upřesnění dodáme, že základní video ve Full HD rozlišení při 30 snímcích za vteřinu zabere v paměti při délce 20 sekund zhruba 50 MB. Při natáčení by se však hodila optická stabilizace obrazu, Sony nabízí pouze vlastní režim SteadyShot, který sice funguje dobře, ale optickou stabilizaci obrazu bychom viděli raději.

Navigace: tady jste

V Xperii Z5 naleznete jak GPS čip, tak ruskou alternativu v podobě GLONASSu. Nechybí také A-GPS. Tou nejdůležitější informací je však rychlost fixace vaší polohy. V případě studeného startu a vypnuté A-GPS dostanete polohu přibližně do 10 vteřin. Ve všech ostatních případech je nalezení vaší polohy otázkou několika málo vteřin, a to bez problému i v hustší městské zástavbě. V tomto ohledu tedy žádné problémy nečekejte, Xperia Z5 pohodlně poslouží jako automobilová či turistická navigace. Z mapových podkladů je předinstalovaná klasická dvojice Google Mapy a Google Navigace, obě aplikace jsou zakomponovány do sebe. Vyžadují být online, lze si však stáhnout část mapových podkladů pro pozdější procházení. Většina zájemců o plnohodnotnou automobilovou navigaci ale přeci jenom sáhne po některé z offline alternativ.

Navigace

Pokud potřebujete ryzí offline navigaci, ale nechcete za ni utrácet peníze, můžeme doporučit aplikaci HERE. Ta nabízí možnost uložení mapových podkladů do zařízení zdarma, a to klidně celého světa. Mapové podklady České republiky zaberou zhruba 370 MB, celá Evropa pak necelých 9,5 GB. Mapy lze samozřejmě stáhnout po částech a nechybí ani český hlas asistentky. Využít můžete i služby elektromagnetického kompasu. To vše zcela zdarma a bez připojení.

Telefonní funkce: přehledně a kvalitně

Samotná aplikace Telefon seskupuje snadné základní nastavení účtů a následný import kontaktů, importovat je můžete samozřejmě také z karty SIM. Pokud máte kontakty zálohované na vašem Gmail účtu, je synchronizace otázkou několika vteřin. Šikovná je také možnost „najít kandidáty na spojení“, kdy telefon prohledá váš seznam kontaktů a duplicitní kontakty navrhne spojit v jeden, čímž znatelně ulehčí práci. Přímo do aplikace Telefon je také zabudován záznamník hovorů. Ten můžete aktivovat, namluvit zprávu a v případě, že nebudete dostupní, se volanému přehraje vaše zpráva.

Telefonní funkce

V další záložce najdete klasicky číselník a pod třetí záložkou se nachází seznam oblíbených kontaktů, které si jednoduše přidáte přetažením z vašeho seznamu. Pod poslední záložkou můžete upravovat skupiny – například kolegové, rodina, přátelé – a následně jim přiřadit vlastní nastavení. Názvy skupin můžete snadno editovat nebo některé z přednastavených úplně vymazat. Příkladné je také propojení se sociálními sítěmi, například synchronizace kontaktů s Facebookem funguje na výbornou.

Organizační funkce: vše tak, jak má být

Od Sony předinstalovaná aplikace Kalendář se nese v klasickém kancelářském stylu. Více než 60 % plochy zabírají okénka dní kalendáře a zbytek detaily konkrétního dne. Odpadá tak zbytečné nahlížení. U každého dne je navíc tenká linka, podle jejíž zaplněnosti vidíme, zda událost zabírá celý den nebo jen jeho část. Linka je však poměrně tenká. Nové události mají typické možnosti, co mohou obsahovat. Jsou to časová upozornění, poznámky či stupně priority.

Organizační funkce

Dlouhé chvíle nudy ukrátí například aplikace Náčrt. Jedná se o editor zaměřený na ručně psané zápisky s pokročilými možnostmi kreslení. V nástrojích je paleta různých štětců (až deset typů) či barevná paleta stopy umožňující výběr až z šestnácti barev. Stopa může být tenká cca milimetr a tlustá až skoro centimetr. Dále jsou tu graficky různorodé šablony pozadí (mřížky a vertikální čáry, u nichž si můžeme zvolit intenzitu zobrazení – zcela průhledná mřížka až velmi výrazná mřížka).

Kdo si chce ušetřit tvorbu uměleckého díla, může rovnou vložit fotografii a tu následně zkrášlit výběrem z několika desítek emotikonů a obrázků. Novinka nás nepřipraví ani o prohlížení kancelářských dokumentů. Práci s dokumenty obstarává už tradičně program OfficeSuite, se kterým můžete dokumenty editovat, vytvářet a samozřejmě také prohlížet. Mezi další organizační funkce můžeme zařadit budík, stopky a minutku, to vše se stejnou funkčností, na kterou jste u Android produktů zvyklí.

Zprávy a email: k celkové spokojenosti

Aplikaci pro vytváření textových nebo multimediálních zpráv není potřeba představovat, vše zůstalo při starém. Navíc si můžete jako základní aplikaci pro vytváření a příjem zpráv vybrat aplikaci Hangouts, což značně zpřehledňuje práci, hlavně pokud Hangouts využíváte pro komunikaci s ostatními uživateli i pomocí gmailových účtů. Pro vytváření emailových zpráv si pro nás Sony přichystalo aplikaci E-mail, samozřejmě se nezapomnělo na standardní Gmail aplikaci. V tomto ohledu zůstalo vše při starém a vše (včetně synchronizace) funguje příkladně.

Hangouts, Gmail, Zprávy

V Xperii Z5 nalezneme standardní předinstalovanou klávesnici od Sony, která za svoji dobu ušla pořádný kus cesty. Je známa svojí uživatelskou přívětivostí, v nastavení můžeme změnit téměř cokoli, například vzhled (tmavý, světlý), přidání symbolů, tečky, čárky, ikony mikrofonu pro snadné zadávání textu hlasem nebo například připnutí speciálních symbolů na hlavní obrazovku. Příjemnou funkcí je také možnost naučit telefon vašemu stylu psaní. Stačí nechat telefon propojit s aplikacemi Zprávy, Facebook a Twitter – telefon pak během pár minut (podle míry využívání dané aplikace) „převezme“ váš styl vyjadřování. Ze zkušenosti můžeme potvrdit, že je tato možnost velice spolehlivá. Pokud by ovšem telefon stále ignoroval některé vaše často používané výrazy, můžete je manuálně přidat do uživatelského slovníku.

Konektivita: plná polní

Datová nabídka se nijak neliší od dnešní špičky. Základy v podobě GPRS a EDGE jsou samozřejmostí, Xperia Z5 přidává i technologie HSPA+ (21 Mb/s) a HSUPA (5,76 Mb/s). Nezapomnělo se ani na LTE Cat 6 s maximální přenosovou rychlostí 300 Mb/s, navíc s podporou všech tuzemských pásem. Nebylo vynecháno ani Wi-Fi (a/b/g/n/ac) a Bluetooth ve verzi 4.1 (A2DP, LE). Komunikace s dalšími zařízeními může probíhat přes NFC, díky kterému lze rychle spárovat příslušenství, načítat tagy, posílat rychle soubory přiložením zdrojového a cílového zařízení k sobě a v neposlední řadě také platit za nákupy. Infraport pro ovládání domácí AV techniky bohužel chybí.

Google Chrome

Prohlížení internetu si užijete díky standardně předinstalovanému prohlížeči Chrome. Ten je znám svojí perfektní synchronizací a nejinak je tomu i v tomto případě. Svižnost načítání stránek, přibližování i vykreslování – vše je vždy dílem okamžiku.

Závěrečné zhodnocení: špičková, skvělá, ale...

Nová Xperia Z5 bezesporu naplňuje pojem „špičkově vybavený TOP smartphone“. Každopádně, některé zbytečné nedodělky sráží novinku o úroveň níže, navíc chybí nějaká převratná novinka, která by z Xperie udělala něco více. Kupříkladu Xperia Z5 Premium se chlubí jako první smartphone na světě 4K displejem a ač jde o marketingový tah, strhla na sebe část pozornosti. U Xperie Z5 tedy můžeme říct: skvěle, avšak ohromení trvá jen chvíli. A pak se musíme přesunout k realitě.

Sony Xperia Z5

Realita má přesné číselné vyjádření, konkrétně 21 000 Kč. Za tuto cenu dostanete smartphone s 5,2palcovým Full HD IPS displejem, 23Mpx fotoaparátem a konstrukcí z kovu a skla, která navíc odolá vodě a prachu, a to dle certifikace IP68. Potěšil nás také slot pro paměťové karty microSDXC, který se už postupně vytrácí ze všech špičkových smartphonů. Kompletní konektivita je už pomyslnou třešničkou na dortu, avšak...

...novinka má i pár ne zrovna příjemných vlastností. Začneme samotným fotoaparátem, který by měl dle papírových specifikací patřit k tomu absolutně nejlepšímu, avšak nakonec očekávání úplně nanaplňuje. Stejně tak vyvstávají i obavy z odolnosti, protože Sony ne zrovna příjemným způsobem změnilo změnilo podmínky. Nejde tedy o to, že by novinky odolné nebyly. Pokud se ale něco stane a vy telefon „utopíte“, bude mnohem obtížnější dokázat, že jste s telefonem manipulovali dle záručních podmínek společnosti. U produktu za 21 000 Kč očekáváme, že si výrobce podobné kličky odpustí a postaví se k problému čelem: „nabízíme voděodolné zařízení, v případě problémů zařídíme nápravu“. Problémem je samozřejmě i několikrát zmíněná cena, která telefon katapultovala mezi nejdražší prodávaná zařízení. Apple si takové ceny dovolit může, iPhony se prodávají jako na běžícím páse, v případě Sony máme ovšem trochu strach, zvláště když novinka nenabídne nic převratného oproti Xperii Z3+, kterou lze u různých prodejců sehnat už kolem 14 000 Kč.

Graf ceny produktu Sony Xperia Z5 poskytuje server Heureka.cz

Právě Xperia Z3+ by však mohla sloužit jako jakási předzvěst. Během několika měsíců by totiž i Xperie Z5 mohla výrazně zlevnit a pokud se nebudete soustředit přímo na nákup z oficiálního e-shopu Sony, budete moci Xperii koupit za velmi, ale opravdu velmi zajímavou cenu. Na to si ovšem musíme pár měsíců počkat a nákup v předvánočním šílenství tedy spíše nedoporučujeme. Nyní se zaměříme na konkurenci, které má Xperia Z5 opravdu mnoho.

Konkurence

Samsung Galaxy S6 edge

Samsung Galaxy S6 edge nabídne za cenu okolo 19 000 Kč špičkový 5,1palcový QHD Super AMOLED displej, osmijádrový procesor Exynos nebo 16Mpx fotoaparát. Nechybí samozřejmě ani senzor tepové frekvence, podpora LTE a NFC. Pro dnes recenzovanou Xperii jde o velkého konkurenta, nabídne totiž lepší výsledky fotoaparátu, lépe fungující čtečku otisků prstů a nechybí ani potřebný „wow“ efekt. Zamrzí snad jen absence voděodolnosti a slotu pro paměťové karty.

TIP: Recenze Samsung Galaxy S6 (edge) – Počátek nové éry

Sony Xperia Z5 Premium

Pokud budete chtít to nejlepší od Sony, nabízí se Xperia Z5 Premium, jejíž cenovka bude při začátku prodeje sahat ještě o kus výš. Z5 Premium nabídne 5,5palcový 4K displej (jehož potenciálu využijete především u fotografií a videa - všude jinde bude rozlišení nižší), čtečku otisků prstů a druhou generaci procesoru Snapdragon 810. Potěší také 3 GB paměti RAM a 23Mpx fotoaparát, který umožňuje nahrávání až 4K videoklipů.

Sony Xperia Z5 Premium

HTC One M9

HTC One M9 nabídne za 17 000 Kč osmijádrový procesor Snapdragon 810, špičkový 5palcový Full HD displej a také 20Mpx fotoaparát. Potěší kompletně kovová konstrukce a dvojice stereo reproduktorů se zvukovým efektem Boom Sound.

TIP: Recenze HTC One M9 – špičková výbava v luxusním balení

LG G4

Alternativou je například i LG G4 s 5,5palcovým QHD displejem, 16Mpx fotoaparátem s optickou stabilizací obrazu a laserovým ostřením a šestijádrovým procesorem Snapdragon 808. Potěší také velká baterie s kapacitou 3 000 mAh. Co ovšem potěší nejvíce je oficiální cena 13 000 Kč. Za verzi s koženými zády si však připočítejte 1 000 Kč navíc.

TIP: Recenze LG G4 – Důstojný nástupce

LG G4

Meizu MX5

Pokud se ale nehodláte vzdát kovového těla a čtečky otisků prstů a k tomu chcete ještě ušetřit, nabízí se Meizu MX5. To za cenu pod 10 000 Kč nabídne 5,5palcový Full HD displej, 3 GB RAM a také osmijádrový procesor MediaTek Helio X10 Turbo. Líbí se nám také podpora Dual SIM, zamrzí ovšem absence některých tuzemských pásem LTE.

Apple iPhone 6s Plus

Apple iPhone 6s

Zaujmout rovněž může Apple iPhone 6s, který za cenu zhruba 21 000 Kč nabídne procesor Apple A9, fotoaparát s rozlišením 12 Mpx nebo inovovaný displej s vrstvou 3D Touch, která umožní rychlejší ovládání některých nabídek. Tělo iPhonu je celokovové.

TIP: Recenze Apple iPhone 6s – Nový a ještě lepší

Microsoft Lumia 950

TIP: Nové Microsoft Lumia 950 a 950 XL naživo v Praze (video a dojmy)

Alternativou s Windows Phone bude také Lumia 950, která nabídne 5,2palcový QHD displej, 3 GB RAM nebo šestijádrový procesor Snapdragon 808. Potěší rovněž fotoaparát s rozlišením 20Mpx. Novinka se ještě neprodává, její cena bude startovat pod hranicí 18 000 Kč.

Microsoft Lumia 950 XL
sony-xperia-z5
Klady
  • poměrně dlouhá výdrž baterie
  • povedený displej, celková ergonomie
  • možnost nahrávání až 4K videoklipů
  • kvalita obou fotoaparátů
  • osmijádrový procesor Snapdragon 810, 3 GB RAM
  • slot pro paměťové karty microSD
  • příjemné rozměry a snesitelná hmotnost
  • odolná kovová konstrukce dle certifikace IP68
Zápory
  • nejasný výsledek reklamace utopeného zařízení
  • vysoká cena
  • nevyměnitelná baterie
Diskuze ke článku
Jana
No nevím za ty peníze... Když vemu kolik stojí G4 nebo NOTE 4.....
Pesedm
Za ty peníze a od Sony bych očekával 100% fotoaparát.
PavelD
Mobil to může být skvělý, ale já ho stejně za ty prachy nevezmu. Myslím,že LG G4 je zatím nej. A to skoro za poloviční cenu. Sony dělá možná skvělý mobily, ale plno lidí se to ani nedozví, páč si ho jednoduše ani nekoupí. 20 táců za mobil je zkrátka moc a kdo ty prachy má, tak je vrazí do snobského iPhonu.
Jakub Herget
Jakub Herget
noční fotky umí stejné jak moje Lumia 735 a denní nic moc. Otázka: Co že na tom stojí pomalu 21 000,-Kč ????? Opravdu se těším na Lumia 950.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze