Sony WH-CH720N
recenze

Sony WH-CH720N

Sluchátka, se kterými nešlápnete vedle
1

Širokou nabídku sluchátek od Sony nově rozšířil model s označením WH-CH720N. Novinka přitom slibuje kvalitní zvuk, pokročilé ANC i dlouhou výdrž na nabití. Jak obstála v testu?

Společnost Sony se kromě své videoherní, filmové či mobilní divize proslavila také v oblasti audia, kde se snaží oslovit ty nejnáročnější, ale i běžné milovníky poslechu. Tentokrát se rozhodla zahustit své bohaté portfolio sluchátek přes hlavu s novým modelem Sony WH-CH720N, který na první pohled vypadá stylově a navíc nestojí tak mnoho. Jak se sluchátka Sony WH-CH720N povedla?

Technické parametry Sony WH-CH720N

Hmotnost 192 gramů
Připojení Bluetooth 5.2, kabel (3,5mm jack)
Kodeky SBC, AAC
Výdrž (dle výrobce) až 50 hodin hudebního poslechu, až 40 hodin volání (bez ANC)
Doba nabíjení 3,5 hodiny + možnost rychlého nabití (3 min = 1 hodina poslechu)
Barevná provedení modrá, bílá, černá
Obsah balení sluchátka, nabíjecí USB-A/USB-C kabel, 3,5mm kabel pro poslech hudby

Konstrukční zpracování: komfort především

Sony WH-CH720N v oblasti konstrukce sází především na komfort, který je u uzavřených mostových sluchátek možná ještě o fous důležitější než u dnes velmi populárních pecek a špuntů. Těšit se tak můžete na příjemně polstrované náušníky, které na hlavě netlačí ani po delší době používání, stejně jako na poměrně široké možnosti v oblasti úpravy velikosti. Jako vždy je pak vzhledem ke konstrukci vhodné zmínit fakt, že zatímco v období parného léta ponecháte nošení sluchátek spíše jen do klimatizovaných prostor, v zimě působí jako ochrana uší před chladem i větrem. Velkou výhodou konstrukce je také schopnost pasivně potlačit okolní ruchy.

V cenové kategorii tohoto modelu se Sony obvykle snaží zaujmout i designem, což se podle mě povedlo. Sluchátka jsem testoval v líbivém modrém provedení, které je skvělou alternativou pro konzervativní černou. Také bílá vypadá velice hezky, ovšem udržovat sluchátka v čistém stavu tak bude o něco komplikovanější, neboť k nim výrobce nedodává ani základní látkové pouzdro, což je škoda.

Samozřejmostí je pak kvalitní zpracování včetně pěkného obšívání příjemně měkčeného hlavového mostu. Konstrukce je pak s výjimkou kovového pásu a zmíněného polstrování náušníků a hlavového mostu kompletně plastová, plast však působí příjemně na dotyk, je matný a neshledal jsem na něm nic, co bych mohl vytknout. Výrobce se rovněž chlubí tím, že k výrobě sluchátek byl použit také recyklovaný plast.

Líbilo se nám
  • komfort nošení
  • kvalitní zpracování
  • tři barevná provedení
Nelíbilo se nám
  • bez pouzdra

Zvuk: úprava zvuku na počkání

Hned na začátek zmíním, že se Sony (zřejmě v rámci diverzifikace portfolia) rozhodlo neimplementovat podporu kodeku LDAC, což je jistě škoda, nicméně to mohou vyznavači nejvyšší možné kvality v případě nejvyšší nouze obejít pomocí v balení dodávaného 3,5mm kabelu. Ten se zapojí do levého náušníku a je velmi praktický nejen kvůli poslechu bez omezení spojených s bezdrátovým přenosem, ale také v případě, že chcete sluchátka připojit například k počítači nebo ovladači herní konzole (který je 3,5mm jackem vybaven).

Pro bezdrátový poslech se budou muset uživatelé spokojit s AAC a SBC, ovšem pokud posloucháte většinu času hudbu přes Spotify, nemusí vás toto omezení nijak zvlášť trápit. Sluchátkům pak nechybí podpora technologie DSEE či 360 Reality Audio (to si vychutnáte například při poslechu skrze platformu Tidal). Důležité je zmínit rovněž podporu aplikace Headphones, kde si lze sluchátka dále nastavit, například upřednostnit kvalitu hudby nad kvalitou přenosu, aktivovat hlasového asistenta nebo si nechat analyzovat tvar ucha, na základě čehož má být později optimalizován zvuk. Nachází se zde však také ekvalizér, pomocí něhož lze upravit zvukový projev sluchátek, která se vám budou svým projevem ale pravděpodobně líbit hned od začátku. Zvuk je hutný, neztrácí na kvalitě ani ve vyšších hlasitostech a má pěkně prokreslené středy, úderné „nerozpliznuté“ basy i pěkné podání výšek, v tomto ohledu tedy (a s přihlédnutím k ceně) nemám co vytknout.

Velkou předností je rovněž aktivní potlačení hluku, s nímž pomáhá procesor V1. Jak již bylo zmíněno, samotná konstrukce potlačení ruchům významně napomáhá, ovšem přítomnost ANC je (po zapnutí sluchátek) okamžitě znát. Bez zapnuté hudby se jedná o jemné (nerušivé) šustění, kterého si někdo možná ani nevšimne, při poslechu lze pak i na 60 až 70% hlasitost slyšet z okolních ruchů velmi málo. Samozřejmě platí, že ANC si vždy lépe poradí s ruchy o nižší frekvenci, které jsou konstantní.

Líbilo se nám
  • kvalitní zvuk
  • dobře fungující ANC
  • 360 Reality Audio
  • podpora aplikace Headphones
Nelíbilo se nám
  • bez podpory LDAC

Funkce a ovládání: propojení dle libosti

Ovládání sluchátek obstarávají klasická tlačítka na pravé mušli (na levé pak najdeme konektor pro nabíjení, jack a zapínací/vypínací tlačítko). Na jejich polohu je potřeba si chvíli zvykat, zejména pak změna hlasitosti bez pozastavení přehrávání vyžaduje cvik. Pokud však regulujete hlasitost primárně na telefonu, není to žádný zásadní problém. Malé tlačítko pak slouží pro (de)aktivaci ANC.

Sony WH-CH720N

Při spárování s telefonem (s Androidem) jsem pak ocenil velmi rychlé párování díky funkci Fast Pair, kdy se na obrazovce smartphonu objeví okamžitá nabídka jej se sluchátky spárovat.

Líbilo se nám
  • rychlé párování
Nelíbilo se nám
  • tlačítka pro pozastavení přehrávání a ovládání hlasitosti v těsné blízkosti

Výdrž baterie: za 3 minuty 1 hodina

Po stránce výdrže ani nabíjení nelze sluchátkům absolutně nic vytknout, neboť při poslechu hudby (bez ANC) slibují až 50hodinou výdrž na plné nabití. Během testování jsem tak sluchátka nabíjel pouze jednou, díky schopnosti přehrávat hudbu až 35 hodin s ANC tak nebudou problém ani skutečně velmi dlouhé lety. Potěší také možnost rychlého nabití, kdy za pouhé 3 minuty uživatel získá energii na 1 hodinu poslechu.

Líbilo se nám
  • špičková výdrž na nabití

Zhodnocení

Pokud vám vyhovuje mostová konstrukce sluchátek a hledáte dobře hrající a pěkně vypadající sluchátka od renomovaného výrobce, mohu vám Sony WH-CH720N vřele doporučit. Během testování jsem kromě kvalitního zvuku (i když bez podpory kodeku LDAC) a dobře fungujícího ANC ocenil také dlouhou výdrž či podporu aplikace Headphones.

Konkurence

Zajímavou alternativou mohou být Philips Fidelio L3, která mají dlouhou výdrž i kvalitní zvuk, případně Sennheiser HD 250BT s velmi nízkou hmotností 125 gramů.

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

Klady
  • 1 hodina poslechu za 3 minuty nabíjení
  • velmi dlouhá výdrž na nabití
  • rychlé párování
  • podpora aplikace Headphones
  • kvalitní zvuk
  • povedené ANC
Zápory
  • méně praktické ovládání hlasitosti
  • potěšilo by alespoň základní pouzdro
  • chybí podpora LDAC