Sony ULT Wear
recenze

Sony ULT Wear

Když basy hrají prim
2

Ačkoliv basová složka není zdaleka jediným aspektem, který bychom měli u hudebního přednesu hodnotit, v posledních letech se mnozí soustředí především na ni. Právě pro ně Sony představilo novou sérii zařízení ULT, mezi nimiž najdeme také sluchátka Sony ULT Wear. Měli byste uvažovat o jejich nákupu, nebo se raději porozhlédnout jinde?

V rámci zbrusu nové řady zařízení ULT Sony uvedlo hned několik produktů, mezi nimiž najdeme především bezdrátové reproduktory, ale také sluchátka Sony ULT Wear, která se pokusí oslovit výraznými basy, dlouhou výdrží i osvědčeným designem.

Technické parametry Sony ULT Wear

Velikost měniče 40 mm
Barevná provedení černá, bílá, zelená
Připojení Bluetooth 5.2
Kodeky SBC, AAC, LDAC
Délka poslechu (dle výrobce) až 30 hodin s ANC, až 50 hodin bez ANC
Obsah balení sluchátka + USB-C/USB-A nabíjecí kabel + 3,5mm/3,5mm jack kabel

Konstrukční zpracování: převlečená WH-1000XM5

Sony ULT Wear vychází konstrukcí i designově z WH-1000XM5 a v testované zelené (která je však z nějakého důvodu na oficiálních stránkách výrobce označena jako tmavě šedá) jim to velmi sluší. Mimochodem, pokud byste chtěli z nějakého důvodu sluchátka barevně sladit s telefonem, stačí si pořídit zelenou verzi nové Xperie 1 VI.

Kromě povedeného vzhledu nemám výtek ani ke kvalitě zpracování a konstrukci jako takové. Sluchátka sice nevyužívají kovové náušníky a další „prémiové“ prvky jako některá (dražší) konkurence, i použitý plast a koženka však působí hodnotně. Navíc se sluchátka pohodlně nosí, což je zřejmě nejdůležitější, a to díky příjemně polstrovaným náušníkům i mostu. Výhodou těchto sluchátek je jejich jednoduché složení do skořepinového/textilního pouzdra, které je součástí balení. V něm jsou rovněž přihrádky pro kabel zakončený na obou koncích 3,5mm jackem a také USB-A/USB-C kabel určený pro nabíjení.

Na sluchátkách najdeme kromě USB-C a 3,5mm jacku také několik ovládacích prvků, jako je vypínací/párovací tlačítko, přepínač ambientního režimu a režimu ANC či kruhového tlačítka ULT. Pomocí něho se reguluje basová složka, jak si povíme v příslušné kapitole.

Líbilo se nám
  • kvalitní dílenské zpracování
  • pohodlná i během delšího používání
  • lze snadno složit do (přibaleného) pouzdra

Zvuk: tolik basů, kolik jen budete chtít

V této kapitole se dostáváme k hlavní výhodě těchto sluchátek, což jsou „ULTimátní“ basy. Nutno dodat, že právě basová složka je v poslední době pro mnoho posluchačů nesmírně důležitá, zřejmě proto, že ji lze na první pohled rozpoznat a působí „zábavně“. Zatímco audiofilové zpravidla již po (příliš) výrazných basech, které v sobě skryjí případné další nedostatky, netouží, „běžní“ posluchači ano. Právě ti budou z nových sluchátek nadšeni, neboť Sony ULT Wear má hned dva různé basové režimy, které se mění již zmíněným tlačítkem. Rozdíl mezi režimy jsem zkoušel na různých skladbách a došel jsem k závěru, že mi vyhovuje „slabší“ z nich, který je ale stále velmi výrazný. Například při poslechu skladby Sunset od Hedex (žánr drum and bass) mi při vyšší úrovni basů byla basová složka až nepříjemná a měl jsem pocit, že mi při stejné úrovni hlasitosti z výrazných basů „vibruje“ hlava. Uživatelé tedy mají na výběr, avšak zároveň je nutné zmínit, že nastavení basů ve výchozím stavu v ULT 2 má nejvyšší intenzitu. V aplikaci lze toto upravit a basovou složku tak regulovat.

Během používání jsem pochopitelně poslouchal i další žánry, kde naopak žádná basová složka není nebo jen málo (např. Johnnyho Cashe) a dostalo se mi klasického příjemného zvuku od Sony, který nezklame ani náročnější posluchače. Díky aplikaci Headphones si lze navíc pohrát s pěkně zpracovaným ekvalizérem a vyladit si zvuk dle individuálních požadavků. K dispozici je v rámci aplikace také možnosti si nechat „naskenovat“ tvar uší (tj. aplikací si zkrátka vyfotit uši), na základě čehož je následně optimalizován zvuk v podporovaných aplikacích (v mém případě Tidal).

Pokud toužíte po maximální kvalitě zvuku a nevadí vám dráty, sáhnete po přiloženém kabelu, v rámci bezdrátového poslechu se lze spolehnout na oblíbený kodek LDAC od Sony (a samozřejmě také obligátní SBC a AAC), ovšem s dalšími moderními kodeky od Qualcommu nepočítejte. Během poslechu jsem rovněž ocenil schopnosti potlačení hluku. Samotná konstrukce zajišťuje pasivní potlačení ruchů, neboť sluchátka dobře těsní. Když se k tomu přidá i aktivní potlačení okolního hluku, můžete se těšit na skutečně velmi dobrou izolaci od okolí.

Líbilo se nám
  • kvalitní potlačení hluku
  • vysoká kvalita zvuku
  • podpora LDAC
  • dva režimy basů

Funkce a ovládání: bez problémů

Podobně jako u již zmíněných sluchátek Sony WH-1000XM5 probíhá i zde ovládání skrze dotykovou plochu na vnější straně mušle. Svajpováním a ťukáním tak lze přepínat mezi skladbami, zvukovými režimy apod. Sluchátka dokonce podporují i hlasového asistenta od Googlu a Amazonu. Stejně tak potěší schopnost rychlého párování se zařízeními s Windows a Androidem, která sluchátka okamžitě detekují a nabídnou možnost spárování.

Sony ULT Wear

Z dalších funkcí je důležité zmínit podporu multipoint připojení, tedy možnost mít ke sluchátkům v jednu chvíli připojené dva zdroje zvuku (například telefon a počítač), kdy se zdroj mění automaticky na základě potřeby (třeba když někdo zavolá). Další praktickou vychytávkou je automatické pozastavení přehrávání hudby při sejmutí sluchátek z hlavy, což lze v případě potřeby deaktivovat skrze aplikaci Headphones. Líbí se mi také, že lze manuálně upravit hlasitost notifikací, protože není nic nepříjemnějšího než velmi hlasité cinknutí během poslechu hudby.

Speak to Chat si v Sony nechávají až pro vyšší model.

Dále lze prioritizovat kvalitu připojení či kvalitu hudebního přednesu, vypnout/zapnout DSEE nebo po povolení přístupu aplikace k lokaci uživatele využívat adaptivní, respektive ambientní zvuk. Jediné, co mi u těchto sluchátek schází, je funkce Speak to Chat, je však pochopitelné, že si ji v Sony nechávají až pro vyšší model.

Líbilo se nám
  • povedená doprovodná aplikace
  • množství doplňkových funkcí
Nelíbilo se nám
  • potěšila by funkce Speak to Chat

Výdrž baterie a nabíjení: zaslouží pochvalu

Sony ULT Wear se chlubí výdrží na nabití až 30 hodin poslechu s ANC, což je hodnota, která je podle mého názoru více než dostačující a většina uživatelů bude sluchátka nabíjet třeba jen jednou za týden. Bez ANC pak výrobce slibuje ještě o 20 hodin déle. Překvapilo mě, že ačkoliv výrobce uvádí dobu kompletního nabití zhruba 3,5 hodiny, nabil jsem zcela vybitá sluchátka na 80 % zhruba za hodinu, zbylých 20 % se tedy zřejmě nabíjí hodně pomalu, což ale nepředstavuje žádný problém vzhledem k excelentní výdrži.

Líbilo se nám
  • parádní výdrž

Zhodnocení

Sony ULT Wear mohu vřele doporučit nejen nadšencům do basů, ale také všem, kteří nedají dopustit na pověstnou kvalitu od Sony, ať už se jedná o zpracování či poslech jako takový. Potěší také nabídka doplňkových funkcí v propojení s aplikací Headphones, kdy mi snad scházela jen podpora Speak to Chat.

Konkurence

Jako konkurence se automaticky nabízí již zmíněná Sony WH-1000XM5, která sice nabídnou ještě vyšší kvalitu poslechu a třeba i zmiňovanou funkci Speak to Chat, jsou ale také o dost dražší.

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

Klady
  • lze je snadno složit do přibaleného pouzdra
  • pohodlná i během delšího používání
  • dva režimy basů
  • podpora LDAC a vysoká kvalita zvuku obecně
  • povedená doprovodná aplikace
Zápory
  • potěšila by funkce Speak to Chat
Diskuze ke článku
Karlositoo
Karlositoo
Pozor, v recenzi zmiňujete, že basy na v režimu ULT 2 jsou az nepříjemné, ale to je jen kvůli tomu, že v aplikaci je režim ULT 2 nastaven na maximální basy (+10). Oba režimy ULT je možné upravit v aplikaci podle sebe,toto by mělo být v recenzi zmíněno, že na na oba režimy si uživatel může nastavit svůj ekvalizér dle libosti. Jinak sluchátka jsou TOP!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze