Samsung Galaxy A7
recenze

Samsung Galaxy A7

Kovová galaxie A7
18

Před několika měsíci představený zástupce nové řady Galaxy A od Samsungu, model Galaxy A7, se konečně dostal i k nám do redakce. Stejně jako jeho sourozenci zaujme především svou konstrukcí a designem, nicméně neurazí ani výbavou. Je prémiová řada A tou správnou cestou pro Samsung, jak se dostat blíže k lidem?

Korejský Samsung před nějakým časem představil novou řadu smartphonů Galaxy A. Tato řada vznikla proto, aby zaujala svým designem a usnadnila orientaci uživatelů v neskutečně široké nabídce zařízení korejského Samsungu. A zatím se toho drží – představili prozatím 4 modely, které se od sebe jasně liší jak cenově, tak výbavou.

Samsung Galaxy A7 – oficiální fotografie

Nicméně i zde se do Samsungu vloudil šotek, který trochu zamíchal s čipsety, a tak je model Galaxy A7 paradoxně podle mého názoru lépe vybavený, než nejnovější Samsung Galaxy A8.

Technické parametry Samsung Galaxy A7 Single SIM

Kompletní specifikace
Konstrukce151 × 76,2 × 6,3 mm, 141 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 5 Octa, CPU: 4×1,8 GHz + 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-T628 MP6
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostduben 2015, 13 599 Kč

Samsung Galaxy A7 – videopohled

Design a konstrukce: štíhlý elegán

Samsung Galaxy A7 je dostupný v bílé a černé barvě, přičemž k nám o redakce dorazil bílý model. Design se dle mého názoru vcelku povedl, i když na první pohled je to stále Samsung, jak ho známe již celé roky. Rozhodně si ho s nikým nespletete, což může být pro někoho dobře, pro někoho možná už tolik ne.

Samsung Galaxy A7

Na druhou stranu je Samsung Galaxy A7 zpracovaný opravdu skvěle a stejně jako jeho stájoví kolegové řady A, tak i model A7 nabízí tělo s kovovou konstrukcí. Zpracování je prvotřídní a dřívější výtky směrem k Samsungu za jeho laciné materiály, které používal i u vlajkových lodí, zde rozhodně nejsou na místě. A právě špičkové kovové zpracování umožnilo vyniknout příjemným detailům, jako je stříbrná linka kolem těla přístroje, zkosené hrany kovového těla a podobně.

Je nutno zmínit, že Samsung použil převážně hliník nebo podobně lehký, ale zároveň měkký kov. Pamatujte tedy, že každý pád se nesmazatelně vryje přímo do těla přístroje. Z této vlastnosti však těží hmotnost přístroje, která se při rozměrech 151 × 76,2 × 6,3 mm zastavila na příjemných 141 gramech.

A čtete správně – Galaxy A7 je skutečně tenký pouhých 6,3 mm! Samsung Galaxy A7 se tedy zapojil do klubu nejštíhlejších smartphonů na trhu, což celkovému dojmu z tohoto přístroje jenom prospívá. Ostatně mnoho lidí v mém okolí na Galaxy A7 reagovalo slovy: „…páni, ten telefon je ale tenký.“

Pokud se podíváme na celý přístroj z funkčního hlediska, tak nás žádné překvapení nečeká. Přední strana je typicky vyhrazena pro rozměrný dotykový displej s úhlopříčkou 5,5 palců pod kterým našlo své místo hardwarové tlačítko Domů. Po jeho stranách se ještě nachází senzorové klávesy Zpět a přepínání mezi aplikacemi, ve zhasnutém stavu však nemáte šanci je vidět. Nad displejem pak zaujaly klasické pozice senzory, telefonní reproduktor a přední fotoaparát.

Detaily prvků nad displejem, spodní hrany a boků přístroje

Záda přístroje jsou naprosto hladká a jsou kompletně z kovu. Nevím jistě, zda Samsung použil přímo unibody konstrukci, ale trochu tak na mne působí. Na zádech narušuje hladkou plochu pouze hlasitý reproduktor, čočka hlavního 13Mpx fotoaparátu a přisvětlovací LED… vše hezky pohromadě vedle sebe.

Obsah boků je také standardní, takže například vlevo se nachází kolébková klávesa pro ovládání hlasitosti a nahoře pouze sekundární mikrofon. Jack konektor pro sluchátka se přesunul na spodní hranu, kde se mimo jiné nachází také microUSB konektor a hlavní mikrofon. Na pravém boku pak své místo našla vypínací klávesa, což velmi chválím, a šuplíčky pro nanoSIM kartu a paměťovou kartu microSDHC.

Baterie a výdrž: překvapení v kovu

Samsung osadil model Galaxy A7 akumulátorem o kapacitě 2 600 mAh, což je hodnota, která ve mne moc důvěru nevzbuzovala. Nicméně po několika dnech testování jsem se ujistil v tom, že se žádná katastrofa nekoná. Samsung mne naopak příjemně překvapil a praxi je jeho výdrž naprosto bezproblémová.

Detaily Samsung Galaxy A7

Při mém běžném používání čítajícím nějaký ten hovor, internet, chvíli hraní a hodně komunikace skrze IM a emaily, jsem se vždy dožil večera a domů jsem se dostal třeba s 20 % baterie. Pokud jsem však chtěl večer ještě pokračovat někam ven, tak jsem zákonitě musel hledat nabíječku už přes den, protože jinak bych byl kolem 21-22 hod bez telefonu.

V našem standardním testu výdrže, ve kterém testujeme streamování videa ve FullHD kvalitě s 50% hlasitostí do originálních sluchátek a 50% jasem displeje, pak Samsung Galaxy A7 dosáhl hodnoty 483 minut, tedy něco přes 8 hodin. To je vzhledem k parametrům velmi dobrá hodnota, i když mnoho smartphonů se dnes již blíží 10 hodinám.

Zvuk a kvalita reprodukce: pohodlný průměr

Zvukových kvalit se Samsungu Galaxy A7 bohužel moc nedostalo. Hlavně tedy u hlasitého reproduktoru, který můžete použít prakticky pouze pro vyzvánění. Hlasitý projev rozhodně nepatří mezi silné stránky Galaxy A7, i když na druhou stranu jsem slyšel už i horší výstupy. Možná jsem jen zhýčkaný z testování Alcatelu OneTouch Idol 3. Lépe je na tom naštěstí výstup 3,5mm jack konektoru.

Samsung Galaxy A7
Detail hlavního reproduktoru a čočky fotoaparátu s LED

Ten se svou kvalitou řadí sice k průměru, ale běžný uživatel bude jistě spokojen. Pokud připojíte vlastní sluchátka, tak si můžete užít vcelku slušné zvukové podání, pochválit však musím také sluchátka dodávaná v balení. Jedná se o klasické špunty Samsung, nicméně hrají vcelku hezky a musíme pochválit ovládací prvek s mikrofonem, díky kterému můžete ovládat nejen hovory, ale také hlasitost. Trochu mne však mrzí, že k Samsungu zatím nedorazila móda plochých kabelů u sluchátek.

Displej a kvalita zobrazení: S jako SAMOLED

Samsung Galaxy A7 je osazen velmi kvalitním displejem. Jedná se o 5,5palcový Super AMOLED zobrazovač s FullHD rozlišením 1 920 × 1 080 pixelů. Jakožto u většiny Super AMOLED displejů, i zde se setkáváme s tradičními vlastnostmi, jako je skvělé podání černé, lehce přesaturované podání barev nebo skvělé pozorovací úhly. Jemnost displeje je dnes již celkem běžných 401 ppi, takže rozhodně nečekejte zubaté písmo nebo viditelné pixely.

Displej má velmi dobré zobrazovací vlastnosti a ostré pozorovací úhly

V čem však dost často Super AMOLED displeje od Samsungu zklamou je čitelnost na přímém slunci. Ta je zkrátka mizerná, takže pokud se v těchto dnech libujete ve čtení novinek na telefonu při válení na slunečné pláži, Samsung Galaxy A7 není úplně vhodným společníkem. Ani automatická regulace jasu nedokáže displej tak rozsvítit, abyste na něj v létě bez problémů viděli. Naopak v zimě jistě oceníte zvýšenou citlivost dotykového displeje, takže telefon můžete ovládat také v rukavicích.

Samsung Galaxy A7

Hardware a výkon: lepší Exynos v hrsti, než Qualcomm na střeše

Na začátku recenze jsem zmiňoval, že Galaxy A7 není nejvyšším modelem řady A, ačkoliv jeho výbava je podle mého názoru trochu lepší než u modelu A8. Může za to především použitý čipset, protože zatímco A8 používá Snapdragon 615, model Galaxy A7 testujeme s čipsetem Samsung Exynos 5 Octa.

Přehled big.LITTLE architektury ARM
Popis principu architektury big.LITTLE

Tento čipset je dle nejrůznějších srovnání výkonnější než Snapdragon 615. Nabízí osmijádrový procesor o taktu 4 × 1,8 GHz a 4 × 1,3 GHz, který má k dispozici celkem 2 GB paměti RAM. Po zapnutí je z ní volná zhruba polovina. Vnitřní paměť nabízí kapacitu 16 GB a uživatel má pro své potřeby dostupných cca 11,5 GB. Pokud by vám to však nestačilo, můžete si paměť rozšířit ještě o paměťové karty microSDHC až do kapacity 64 GB.

Výsledky benchmark testů AnTuTu, Geekbench 3, Vellamo, Nenamark a 3DMark

Nicméně i přes výkonný hardware se Samsung Galaxy A7 dokáže také slušně zpomalit nebo zaseknout. A to při naprosto banálních úkonech, jako je návrat na domovskou obrazovku nebo otevření přehledu spuštěných aplikací. Naštěstí se to ale nestává moc často, možná tak jednou dvakrát denně, na vině je však s největší pravděpodobností samotný software.

Hardware má totiž výkonu dostatek, což dokazují i výsledky benchmark testů, ve kterých se Galaxy A7 umístil velmi dobře. Praxe ovšem ukazuje, že občas pouhý výkon nestačí a snahu musíte vložit také do optimalizace.

Operační systém a uživatelské prostředí: TouchWiz Classic

Uvnitř Samsungu Galaxy A7 se samozřejmě nachází operační systém Android a pokud nepřijde nějaká nečekaná revoluce, pravděpodobně tam ještě nějakou dobu zůstane. Kdo by však očekával poslední verzi Android 5.0 Lollipop, ten bude zklamaný. Galaxy A7 v sobě totiž má pouze 4.4 KitKat a přestože má již přislíbený update na lízátko, nějak se nám k němu nedaří dostat.

Domovská obrazovka a widgety

Samotné uživatelské prostředí není nic jiného než klasický TouchWiz, který jistě znáte z ostatních zařízení korejského výrobce. Domovská stránka je rozdělena na několik standardních obrazovek, které můžete dle libosti přidávat a odebírat. Na každou obrazovku si pak můžete umístit zástupce aplikací nebo některý z mnoha dostupných widgetů. Widgetů je dostupných opravdu velká spousta od kalendářů, přes hodiny a počasí až po náhledy záložek prohlížeče nebo rychlé poznámky.

Menu s aplikacemi otevřete pomocí ikonky mřížky v pravém dolním rohu. Aplikace se zobrazují v klasické matici a můžete si zvolit buď vlastní rozložení, nebo seřazení podle abecedy. Další možnost zobrazení aplikací je pak abecední seznam. V horní části menu s aplikacemi můžete přepínat mezi všemi aplikacemi, nástroji (widgety) a staženými aplikacemi. Jednotlivé ikonky je také možné seskupovat do složek.

Menu s aplikacemi, notifikační lišta a nastavení

Nesmí chybět ani typická roletka alias notifikační centrum, které stahujete z horní hrany displeje. Po vytažení roletky můžete spravovat jednotlivé notifikace, které vám do zařízení dorazily, ručně upravovat jas obrazovky, rychle vstoupit do nastavení zařízení a především pak pomocí zkratek obsluhovat základní funkce, jako je Wi-Fi, GPS, vyzvánění, Bluetooth a další možnosti. Samsung také zapracoval na přehlednosti samotného nastavení, které bylo dříve podle mého názoru trochu zmatené. Nyní je mnohem jednodušší a pohyb v něm je bezproblémový.

Do samotného uživatelské prostředí je také integrována aplikace Flipboard. Posunutím obrazovky úplně doprava se vám otevře nová stránka s novinkami. Vy si můžete vybrat jednotlivé tematické okruhy, ze kterých chcete, aby byly novinky čerpány, a následně si již pouze užíváte rychle dostupného obsahu v pohodlném formátu.

Ovládání jednou rukou

Samsung pak připravil také několik vlastních funkcí, kterými obohacuje například ovládání. Pro pohodlnější ovládání jednou rukou si můžete zmenšit obrazovku, přizpůsobit klávesnici nebo zobrazit funkční klávesy v samostatném panelu na displeji. Další zajímavou funkcí je například běh více aplikací v samostatných oknech, kterých může být až pět současně. Počítejte však s velkou náročností této funkce, takže telefon pak může být zpomalený, zasekávat se a podobně.

Fotoaparát a videokamera: solidní práce

U modelu Samsung Galaxy A7 použil výrobce 13Mpx fotoaparát s CMOS snímačem. K dispozici má také přisvětlovací diodu, která má sice trochu slabší výkon, ale pro základní nasvícení menší scény bohatě dostačuje. Samotná kvalita výsledných fotografií pak závisí od mnoha parametrů, jako je světlo, nastavení a samozřejmě schopnosti uživatele.

Prostředí fotoaparátu

Aplikace fotoaparátu se snaží uživateli vyjít vstříc a nabízí široké možnosti nastavení parametrů, režimů focení a efektů, přičemž další si uživatel může stahovat z obchodu Galaxy Apps. Chybí sice plně manuální režim, ale ten běžný uživatel stejně neocení a důležitější pro něj budou výsledky focené takříkajíc „na automatiku“.

Testovací fotografie včetně nočních snímků a selfie

Celkově se dá Galaxy A7 v kvalitě fotografií zařadit do dnešního průměru. Za dobrého světla dokáže pořídit opravdu hezké snímky, které jsou barevně věrné a dostatečně ostré. V některých případech se však ostrost trochu ztrácí a fotografie za špatného osvětlení jsou samozřejmě kapitola sama pro sebe. Vysoká úroveň šumu, problematičtější ostření… zkrátka to, na co jsme u mobilních zařízení stále zvyklí.

Samsung Galaxy A7
Samsung Galaxy A7 dokáže zaznamenat také animace GIF

Nechybí samozřejmě ani schopnost záznamu videa a to sice v rozlišení FullHD rychlostí 30 fps. Jeho kvalita opět spadá do dnešního průměru a nastavení vám telefon moc nenabízí. Pouze zmíním, že během natáčení funguje i kontinuální ostření, ale je velmi pomalé. Přední fotoaparát rozlišením 5 Mpx je zaměřen především na selfies a díky širokoúhlému objektivu případně i groufies (skupinové selfies).

Multimédia a aplikace: chudší než obvykle, ale…

Multimediální funkce začneme již standardně hudebním přehrávačem, který se u Galaxy A7 celkem podařil. Hlavní obrazovka je klasicky rozdělaná na šest hlavních karet – Skladby, Seznamy skladeb, Alba, Interpreti, Složky a Zařízení. Zatímco do prvních čtyř karet se jednotlivé skladby řadí podle ID3 tagů, karta Složky ukazuje skladby podle toho, jak jsou uložení v paměti a Zařízení ukazují dostupné multimediální zdroje přihlášené skrze Samsung Link službu.

Hudební přehrávač

Samotný hudební přehrávač má jednoduché a přehledné rozhraní, ve kterém můžete pohodlně přepínat mezi skladbami, nastavit opakování, náhodné přehrávaní nebo skladby přidávat do seznamu oblíbených. Po otevření kontextového menu také můžete danou skladbu rychle nastavit jako vyzvánění a telefon dokáže dokonce automaticky jako vyzvánění nastavit pouze ty nejzajímavější části skladby. Poznává to pravděpodobně podle dynamiky skladby v určitých částech.

Pochvalu si Samsung zaslouží za velmi podrobná nastavení hudebního přehrávače. Díky tomu můžete rozšířit seznam dostupných karet na hlavní obrazovce přehrávače, upravovat samotný zvuk, nastavit časovač, optimalizovat hlasitost skladeb nebo aktivovat ovládání přehrávače hlasem. Dostupný je také velice podrobný ekvalizér a jednoduché stereo FM rádio včetně RDS.

Videopřehrávač

Videopřehrávač také jistě potěší nejednoho nadšence pro sledování videí na telefonu. Díky velkému displeji je Galaxy A7 pro sledování seriálů a filmů například během cestování přímo ideální. Podporované jsou formáty MP4, M4V, 3GP, 3G2, WMV, ASF, AVI, FLV, MKV nebo WEBM. Potěší také podpora titulků, jejichž nevýhoda však je, že je musíte po každém zavření aplikace nastavovat znovu.

Galerie fotografií

Galerie fotografií nabízí podrobné řazení podle nejrůznějších atribut. Můžete si fotografie třídit podle alb, času, polohy, lidí nebo oblíbenosti. Přímo z galerie si pak můžete stáhnout editor fotografií, ve kterém můžete u fotek upravit jejich velikost, ořez, barvy nebo k nim přidat efekty, samolepky či rámečky. Navíc nechybí ani integrace internetové služby Picasa a pokud si nainstalujete aplikace Facebook, tak i vaše alba z Facebooku.

Google aplikace a Galaxy Apps

Samozřejmou součástí je kompletní sestava aplikací od Googlu, tedy Gmail, Google Disk, Hudba Play, Google+ a další. Nové aplikace můžete stahovat skrze obchod Google Play, ale k dispozici je také obchod Galaxy Apps, ve kterém najdete například různé promo aplikace přímo od Samsungu – například předplatné magazínů na půl roku zdarma a podobně.

Chytré karty Google, S Voice a přehled aplikací

Na závěr ještě zmíním známou funkci Google Now a jeho chytré karty, které jsou u Galaxy A7 také přístupné. Hlasové ovládání, i když jen v angličtině, pak obstarává funkce S Voice přímo od Samsungu. A to je zhruba vše. Můžeme vidět velký rozdíl oproti dřívějším modelům, u kterých výrobce přidával desítky nejrůznějších aplikací, které byly pro mnoho uživatelů nepotřebným balastem. Dnes je tedy TouchWiz o poznání štíhlejší, takže uživatel se může hned na začátku věnovat stahování vlastních aplikací.

Telefonování a adresář: zaběhnutý standard

Telefonní aplikace nijak nevybočuje ze zaběhnutého standardu. Je klasicky rozdělená na čtyři záložky. První záložka obsahuje pouze číselník, na druhé záložce se nachází protokol hovorů. Zde se zobrazují všechny přijaté, nepřijaté a odchozí hovory a dokonce také zprávy. Šikovnou funkcí je pokročilé filtrování protokolu, takže si můžete nechat zobrazit pouze zprávy, odchozí hovory, odmítnuté hovory a podobně.

Telefonní aplikace a nastavení

Třetí záložka tvoří oblíbené a často používané kontakty a čtvrtá záložka je zároveň i druhou částí této kapitoly. Jedná se o adresář, který si můžete zobrazit také v samostatné aplikaci Kontakty. Přímo z této obrazovky můžete rychle přidat nový kontakt nebo vyhledávat v kontaktech. Šikovným vylepšením v rámci kontaktů je možnost jedním pohybem okamžitě na daný kontakt začít psát SMS nebo volat. Stačí vzít daný kontakty v seznamu a posunout je doleva (SMS) nebo doprava (hovor).

Kontakty

Samotná karta kontaktů je na velkém displeji opravdu přehledná. Ke kontaktu můžete připojit mnoho detailů jménem počínaje přes několik telefonů a emailů, adresy, kontakty IM (Skype, ICQ a podobně), poznámky nebo webové stránky a například přezdívkou nebo vztahem konče.

Zprávy a klávesnice: Samsung klávesnice léta neměnná

Co se týče zpráv, Samsung Galaxy A7 zde v ničem nezakulhá. Nabízí plnou podporu pro emaily a to pomocí dvou aplikací. První je aplikace emailu, která umožňuje nastavit prakticky jakýkoliv email včetně Microsoft Exchange. Klient podporuje protokoly IMAP, POP i SMTP, přičemž kontrola nových emailů je standardně cyklická. Jeho uživatelské prostředí je velmi podobné Gmail aplikaci, nicméně rozhodně se práce s emaily skrze tohoto klienta nedá označit za pohodlnou.

Emailový klient Gmail

Pokud však používáte email od společnosti Google, rozhodně budete spíše používat aplikaci Gmailu. Ta je provedená tak, jak jsme u Androidu zvyklí. Můžete v ní pracovat s několika emailovými účty naráz, zobrazí vám bez problému také emaily s hvězdičkou či složky emailů. Práce jak s hvězdičkami, tak se štítky je velmi pohodlná a především rychlá. Velkou výhodou aplikace Gmail je, že funguje na bázi push, takže šetří baterii a veškeré emaily vám přijdou okamžitě.

Klávesnice Samsung a její nastavení

Psaní na Galaxy A7 by nemělo činit nikomu větší potíže, i když osobně nepovažuji jejich klávesnici za extra povedenou a raději volím instalaci jiných klávesnic. I výchozí Samsung klávesnice však umí například zadávání slov tahem a dokáže se také učit nová slova z aplikací, jako je Gmail, Facebook, Kontakty a další. Pro jednodušší psaní jednou rukou si můžete klávesnici také zmenšit.

Organizační funkce a GPS: nutný základ

Základem veškeré organizace v Galaxy A7 je především aplikace S Plánovač. Jedná se o aplikaci, která nahrazuje klasický kalendář a místo něj nabízí něco mnohem víc propracovaného a funkčního. Jestliže předtím byl kalendář v Androidu vcelku kvalitní, nyní se jedná prakticky o plnohodnotný diář se všemi možnostmi, na které si dokážete vzpomenout. Nechybí například šikovný roční náhled.

Kalendář S Plánovač

Kalendář nabízí rozložení podle roku, měsíce, týdne, dne a dále seznamu událostí a úkolů. Vždy si tak můžete přehledně zobrazit, co přesně potřebujete – ať už je to přehled celého měsíce nebo konkrétní den. Pokud máte navíc nějaké úkoly, tak i ty se vám zobrazí ve vašem kalendáři a rovnou také vidíte, zda jsou splněné či nikoliv. Samozřejmě nechybí ani podpora více účtů, synchronizace s Google účtem nebo s MS Exchange.

Kalkulačka, Hodiny a poznámky

Z dalších organizačních funkcí můžeme zmínit zcela základní kalkulačku nebo aplikaci hodin, která nabízí správu budíků, světové časy, stopky a časovač. Připraven je také jednoduchý poznámkový blok, který dokáže zálohovat poznámky na Samsung účet.

Co však musím Samsungu vytknout je absence kancelářského balíku, který by dnes u žádného zařízení rozhodně neměl chybět. Naopak správce souborů je velice povedený a dokáže vám zobrazit nejen samotnou adresářovou strukturu v paměti zařízení, ale také obsazení paměti jednotlivými typy souborů, poradí si také s Dropbox cloudem a v neposlední řadě dokáže spravovat archivy formátu ZIP.

Google Mapy

Na závěr této kapitoly si ještě řekneme něco o GPS. Samsung Galaxy A7 samozřejmě disponuje GPS čipem i s asistovaným připojením (A-GPS). Díky tomu je zachycení GPS signálu otázkou několika okamžiků (zaměření satelitů je opravdu rychlé) a hned můžete využívat například předinstalované Google Mapy. Podporovaný je také poziční systém ГЛОбальная НАвигационная Спутниковая Система, neboli GLONASS.

Google Mapy se nijak neliší od aplikace, kterou jistě mnoho z vás zná z nejrůznějších Android telefonů. Jedná se o jednu z nekvalitnějších mapových aplikací vůbec, a to především kvůli podrobnostem, které obsahuje. Práce s mapami je velmi rychlá a pohodlná, nemusíte se bát žádného sekání, a tak je vaším jediným omezením načítání map z internetu. Části mapy si však můžete uložit do offline paměti.

Internet a konektivita: připraven na všechno

Samsung Galaxy A7 v ohledu konektivity nic nepřekvapí. Na internet se s ním dostanete přes 2G, 3G i sítě čtvrté generace (LTE), včetně všech frekvencí používaných u nás. Rychlým datům tedy bude bránit pouze pokrytí našich operátorů a vaše FUP. FUP však můžete šetřit tím, že se na internet budete připojovat pomocí Wi-Fi. Galaxy A7 si poradí s frekvencemi 2,4 i 5 GHz a protokoly a/b/g/n.

Pro bezproblémový a rychlý přenos souborů je připraveno nejnovější Bluetooth 4.0 nebo technologie Wi-Fi Direct. A abyste se vyhnuli zdlouhavému ručnímu párování s nejrůznějšími přístroji, můžete využít také technologii NFC. Ta slouží mimo jiné také pro snadné sdílení obsahu přístroje pomocí funkce Android Beam nebo například bezkontaktní platby. Překvapením pro mne byla absence technologie DLNA

Intenretový prohlížeč a prohlížeč Chrome

K čemu ale kvalitní internetové připojení bez pořádného internetového prohlížeče. A v Samsungu Galaxy A7 nalezneme hned dva. První je klasický Android prohlížeč, o kterém jste se toho za ty roky na mobilenet.cz jistě dočetli mnoho a mnoho, tím druhým je nativně předinstalovaný prohlížeč Google Chrome v mobilní verzi, který považujeme za trochu atraktivnější. Především pak kvůli možnosti synchronizace se stolním počítačem.

Prohlížení internetu na Galaxy A7 je opravdu pohodlné, spojení prostorného displeje a kvalitního prohlížeče je opravdu znát. Samotné načítání stránek je velmi rychlé a práce s nimi pohodlná, při náročnějším obsahu však můžete potkat pomalejší vykreslování. Absenci technologie Flash už dnes nelze považovat za nevýhodu, přesto ale musím zmínit, že ani jeden z prohlížečů není úplně ideální pro přehrávání multimédií na internetu. Mají totiž tendenci se někdy zasekávat.

Závěr a zhodnocení: musíte si připlatit

V celkovém měřítku je Samsung Galaxy A7 smartphone, který nijak zvlášť nevyčnívá, ale ve vyšší střední třídě působí solidně. Elegantní design, špičkové zpracování, kovové tělo a štíhlý pas zaujmou na první pohled a v této kategorii nemám Samsungu co vytknout. Stejně tak výbava je velmi slušná, potěší skvělý displej a slušná výdrž baterie.

Samsung Galaxy A7

Hlavní výtka směřuje k plynulosti prostředí, protože jak jsem již říkal, telefon se občas dokáže opravdu nepříjemně zaseknout nebo spíše zpomalit, při celkem běžných úkonech. Bohužel je to něco, na co jsme u Samsungu dlouhodobě zvyklí, na druhou stranu se vám ale nestane, že vám něco přestane úplně fungovat nebo tak něco. Galaxy A7 je spolehlivý… ale také drahý.

Samsung si nechá za svou prémiovou řadu A pěkně zaplatit a Galaxy A7 u internetových prodejců atakuje hranici 13 tisíc korun. To je skutečně odvážná cenovka a nejsem si úplně jistý, že Galaxy A7 bude s tímto cejchem slavit velké prodejní úspěchy. V této cenové kategorii se totiž běžně pohybují například loňské vlajkové lodě.

Konkurence

Samsung Galaxy S5

Mluvím například o Samsung Galaxy S5, loňské vlajkové lodi ze stejné stáje. Za cenu pod jedenáct tisíc korun sice nezískáte tak tenké kovové tělo, ale jinak ve všem „es pětka“ zkrátka vede. Pětipalcový displej s FullHD rozlišením, kvalitnější fotoaparát, vyšší výkon, čtečka otisku prstů a odolná konstrukce s certifikací IP67. Galaxy A7 zde může bodovat opravdu jen designem.

Asus Zenfone 2

ASUS ZenFone 2 je 5,5palcový smartphone, který jsem recenzoval před nějakým časem. Designově se jedná o velmi povedený model, a i když není jeho tělo kovové, zpracování je naprosto příkladné. Po hardwarové stránce jsou oba přístroje vcelku podobné, Asus však boduje větší RAM pamětí a plynulejším prostředím. Varianta s pamětí 32GB pamětí se navíc pohybuje pod hranicí 10 tisíc korun a to je už silný argument.

LG G3

A zmínit samozřejmě musím také LG G3, jehož cena již také spadla pod 10 tisíc korun. LG G3 válcuje Galaxy A7 snad ve všem kromě designu a materiálů, což se nakonec ukazuje asi opravdu jako hlavní vlastnosti Galaxy A7. Jinak totiž proti „gé trojce“ ztrácí ve výkonu, displeji nebo kvalitě fotoaparátu.

samsung-galaxy-a7
Klady
  • výkonný hardware
  • tenké tělo pouhých 6,3 mm
  • dobrá výdrž baterie
  • kvalitní displej
  • povedený design
  • kovové tělo
  • špičková konstrukce
Zápory
  • občasné prodlevy a zpomalení v systému
  • špatná čitelnost displeje na slunci
  • horší zvukové vlastnosti
  • přemrštěná cena
Diskuze ke článku
Wyman
Ten lepší displej u G3 berete rozlišením nebo jak? Protože vedle sebe má A7 mnohem lepší displej. Stejně tak s výkonem, G3 je na Kitkatu mnohem méně výkonnější než toto.
Mini
Raději Motorolu Auru. Tohle je cetka na pádlování.
Karel
absenci kancelářského balíku neberu jako minus
Viki
Chci se zeptat redakce, proč máte ve videu, když zapnete Antutu asi 35 000 bodů, když všude jinde má cca. 47 000 bodů?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze